[159] Szarpanie - EGR, przepływomierz, itp.

No ja dziś jak odłączyłem przepływke to jak ręką odjął, autko na każdym biegu ciągło ładnie od samego dołu...
Jak się zatrzymałem i ją założyłem to dalej szarpanie przy niskoich obrotach... Czy to wina przepływki że jest wadliwa czy potrzeba zrobić rempa?

- - - Updated - - -

No to wyciągłęm przepływke potraktowałem ją wd40 i spręzonym powietrzem kilka razy, efekt? na zewnątrz 25*C a nii przerywa;) zobaczymy na jak długo;)

W fordach przeplywke czyscilo się benzyna ekstrakcyjna. Nie wiem jak w alfach ale wd 40 to chyba zły pomysl

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

U mnie winowajcą jest zacinająca się zmienna geometria w turbinie, Cinek wykluczył egry, przepływke, wtryski i tym podobne.

to regeneracja Turbo cię czeka:////

- - - Updated - - -

Już to robiłem, nawet kupiłem nowy i wymieniłem wszystkie węzyki a poszarpywanie dalej było i jest.

a jak turbo-zmienna geometria ?? może zapieczona i dlatego szarpie :ccccccccccccc

W fordach przeplywke czyscilo się benzyna ekstrakcyjna. Nie wiem jak w alfach ale wd 40 to chyba zły pomysl

WD40 jest do wszystkiego;) akurat miałem tez benzyne ekstrakcyjna ale ten przepływomierz jest tak skonstruowany ze ciezko go rozebrac i tego nie robiłęm. Zobaczymy na dłuższa mete;)

a jak turbo-zmienna geometria ?? może zapieczona i dlatego szarpie :ccccccccccccc

doładowanie sprawdzone programem i jest ok. Jak nie szarpie to wkreca sie zawsze na obroty bez problemu, a kopa ma. Te szarpanie zawsze wystepuje przy temperaturze powietrza powyzej ca 14 stopni. I zawsze po dłuzszym postoju (noc lub kilka godzin) jak auto osiąga temperaturę około 70 stopni to przy przyspieszaniu na 4,5,6 biegu poszarpuje, jak puszcze gaz nakilka sekund jest ok i znowu przyspieszam to szarpie - trwa to około minuty i samo ustępuje. Podczas tego szrpania lekko podnosi się wskazówka doładowania i chwilowe spalanie wzrasta z ok. 6 do nawet 9l/100.

Ostatnia edycja:
Witam
U mnie problem wygląda tak, że gdy wcisnę pedał gazu nie ma żadnego szarpania ale przez chwilę jakby coś przytrzymywało. Reakcja na wciśnięcie pedału gazu z opóźnieniem. Czyżby overboost?

raczej EGR sie zacina
Być może. Kilka tygodni temu czyściłem EGR włącznie z trzpieniem elektromagnesu. Było pięknie, ale parę dni temu znowu coś nie tak. Być może EGR się kończy. Spróbuję założyć pełną zaślepkę.
Co do overboosta, rozbierał ktoś sklejany zawór? Na forum jest manual ale do zabezpieczonego opaską stalową. Sklejany chyba też da się rozebrać

ja co prawda nie miałem poszarpywania przy przyspieszaniu, ale za to doładowanie mi skakało na zegarze (najpierw ładnie do 1,5 potem spadało do 1,0 i zaraz znowu w górę i ładnie trzymało na 1,3-1,4)
dziś w końcu wyciągnąłem do czyszczenia EGR (założona zaślepka z dziurkami), przepustnicę i czujnik doładowania, syfu sporo..

objawy absolutnie nie ustąpiły niestety.. turbina widać dmucha, więc z tego co czytam to chyba geometria w turbinie :/ ..czy może overboost?

Ja mam czasem tak, że mam takie drobne poszarpywania przy mocnym przyspieszaniu... to właściwie nie są poszarpywania, tylko takie jakby małe, chwilowe, szybkie i delikatne spadki mocy (czuć, że auto nie przyspiesza płynnie liniowo, tylko takimi skokami).

Na 1 i 2 biegu czuje czasem mały (acz wyraźny) wzrost mocy przy 2000 obr./min mimo, że trzymam tak samo gaz, a turbo już dawno zaczęło dmuchać.

Czyżby EGR? (klapy wywalone, a na EGR'ze jest blaszka dławiąca)
Gdzie mogę we Wrocławiu wyłączyć EGR i jaki to jest koszt?

Jak byłem u Tomka to mówił, że EGR był nieszczelny- wyczyścił i było jakiś czas OK, może znów się nie do końca uszczelnia? Wydaje mi się też, że od 4 biegu auto ma trochę mniej wigoru.

Spalanie w normie.

przepływomierz....odepnijcie kostkę przepływomierza i sprawdźcie czy dalej szarpie....jeśli ustanie to trzeba po prostu wymienić przepływkę

w którym miejscu jest przepływomierz w 8v ?

przepływomierz jest przy prawej lampie na rurze od filtra

overboost w 8v jest przykręcony do przedniej belki niedaleko lewej lampy (3 przewody podciśnieniowe),
więc podejrzewam, że w 16v może być podobnie

To swojej zdjecie zrobiłeś? ;)
Dzięki juz obczaiłęm;) wygląda jak zawór N75 w 1.9 TDI od sterowwania turba xD ;)

ogólnie to juz po wyczyszczeniu przepływki ustało znacznie, ale wiem ze to napewno przez przepływke. Zawór po prostu chciałem przeczyścic;)

To działą podcisnieniowo i trzeba miec Wakuometer ;P ja nie mam tego ale bede ogarniał czy zaworkowi nic nie dolega:)

Amortyzatory
Powrót