• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

Świece do TS

Garos

Nowy
Auto
Opel Astra III 1.7CDTI Caravan
Jakie świece do TS i co ile wymieniać ? Wiem,że najlepiej platynowe ale niestety nie mam teraz tyle kasy i dlatego pytam jakie inne,tańsze kupić. Teraz mam boscha FR 5 DC.

Maciej-AR155 napisał:
Jakie świece do TS

Mimo wszystko NGK. Jeszcze nie slyszałem, żeby ktoś się na nie skarżył. Ostatnio znajomy dostał komplet w Intercarsie za 432 zeta.

Fakt, wydajesz 4 stówy, ale masz spokój na 100-120 kkm 8)

A podobno właśnie świece Bosha należy unikać w Twin Sparkach.. :D
Ale to tylko opinia :P

Maciej-AR155 napisał:
i co ile wymieniać ?

Zależy jakie masz świece. Jeśli platynowe NGK to tak jak napisałem 100-120kkm. Jeśli zwykłe nieplatynowe to po 20kkm.

W dłuższym rozrachunku nie opłaca się kupować tańszych świec, bo w czasie użytkowania platynowych zwykłe świece będziesz musiał zmienić kilkakrotnie i w sumie sporo dołożysz do interesu. Takie jest moje zdanie.

Pojechałem do kumpla który pracuje w sklepie motoryzacyjnym i załatwił mi NGK nr 17 BCP 6 E V-Line za 6.58 zł. sztuka :D . Taniej napewno nigdzie nie dostanę.

Maciej-AR155 napisał:
Pojechałem do kumpla który pracuje w sklepie motoryzacyjnym i załatwił mi NGK nr 17 BCP 6 E V-Line za 6.58 zł. sztuka :D . Taniej napewno nigdzie nie dostanę.

hehehe u mnie po 6 zł / 1 szt :wink:

Phantom71 masz taniej,ale jak dojdzie koszt przesyłki to wyjdzie na to samo.
Ale muszę powiedzieć,że jest ogromna różnica między NGK a Bosch-jak zmieniłem kiedyś na Boscha to przy jeżdzie nie czułem zmiany,a dzisiaj po zmianie na NGK silnik ma kopa i Alfetka idzie jak torpeda :D :D

Tylko NGK wchodzą w rachubę, ja z braku kasy. Musze sie przyznać wymieniałem troche na raty, ale różnica w czasie to raptem miesiąc (mało jeżdżony).

Maciej-AR155 napisał:
a dzisiaj po zmianie na NGK silnik ma kopa i Alfetka idzie jak torpeda :D :D

A wie ktoś jakie są standardowe objawy zużycia świec.
W sensie czy można jakoś odczuć, że świece proszą o wymianę :?:

Nierówna praca silnika , trzęsienie silnikiem (praca nie na wszystkich cylindrach) Kłopot z rozruchem itp.

Części Bosch w tej chwili sa produkowane na Słowacji w Polsce, Turcji, Indiach, Brazylii, Chinach także się nie dziwcie że jakość cienka. Powoli świece Bosch znikają z półek sklepowych. Bosch (świece) umierają śmiercią naturalną tak jak umarł Champion.

Ja uważam że bardzo dobre są Golden Lodge były kiedyś zalecane przez Alfa Romeo nie wiem jak jest teraz pozdro :)

Co do Bosch zadnych swiec , zadnych ich akulumatorow ( 1 rok trzyma niby gwarancja na 2 i co dupa - varta lub centra za mniejsze pieniadza a jak pieknie trzyma to mala bania)

Piotrekk napisał:
Ja uważam że bardzo dobre są Golden Lodge były kiedyś zalecane przez Alfa Romeo nie wiem jak jest teraz pozdro :)

Golden Lodge są już nie produkowane. Zapasy włoskie wyczerpane. Handlowałem tymi świecami. Magneti Marelli w Sosnowcu zlikwidowane.

webmaster007 napisał:
Co do Bosch zadnych swiec , zadnych ich akulumatorow ( 1 rok trzyma niby gwarancja na 2 i co dupa - varta lub centra za mniejsze pieniadza a jak pieknie trzyma to mala bania)

Polecam ZAP Piastów, tańsze od Centry a jakość ta sama.

witam.jako zamiennik w TS-ie tych wiekszych swiec mozna stosowac NGK BKR6EK.rozni sie od orginalnej(BKR6EKPA)tym ze nie jest platynowa,a co za tym idzie jej trwalosc to 30tys km a nie 100tys.co do malej podobno sa jakies CHAMPIONY.no ale zgadzam sie z kolegami ze sumujac wydatki to lepsze sa platynowe.ale czasem trzeba sie ratowac :) pozdrawiam

a jakie swiecie dac do V6 ?
ja nawet nie sprawdziłem jakie ja mam :O

A tera JA
Dzis kupilem jak to napisal Phantom71 nie osiagalne swiece Golden Lodge 25HLD... Sa nowe w pudeleczku, normalnie dostepne sa w sklepach...

Jak robic auto to tylko na orginalnych czesciach

Witam
Jakie świece do alfy 155 1.8 TS ??
Czy tam są takie same na cylinder czy może różne ??
Bo są wkręcone identyczne modele świec a słyszałem że muszą być rózne tzn. różnić się ciepłotą i temperaturą oczyszczania.
Czy to prawda ??? :? :? :?
POZDRAWIAM

Amortyzatory
Powrót