• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

świece, a moc

seboq

Nowy
Auto
156 2.0 TS Sportpack 2000r.
Wczoraj odwiedziłem wrocławski serwis Bravo, specjalizujący się w naprawianiu Włoszczyzny. Podbiłem tam z pytaniem czy nie będzie problemu jak przyjadę na wymianę świec, ale zamiast platynowych kupię sobie zwykłe, ale również NGK.

Ów mechanik odpowiedział mi: "Nie polecam, bo będzie spadek mocy, Alfa nie będzie taka szybka. Ogólnie są do dupy. Od razu zajedziesz silnik".

Czy może jest ktoś kompetentny w temacie i się wypowie?:)

To nieprawda.
Pod warunkiem, że zastosujesz oryginalne świece danego producenta, a nie podróbki.
Różnice między platynowymi, a zwykłymi są takie, że te pierwsze kwalifikują się do wymiany dopiero po 100.000km, a inne w zależności od producenta po około 20.000 - 30.000km.
Pozdrawiam.
- Rafał

- maja drucik platynowy co daje mniejsze napiecia zapłonu.
- także serwis trochę ma racje ( no tak na 90 %).
- ale zajechanie silnika nie wchodzi w rachubę przez świece.

- maja drucik platynowy co daje mniejsze napiecia zapłonu.
- także serwis trochę ma racje ( no tak na 90 %).
różnice w osiągach byłyby może wyczuwalne przy wyścigach na ćwiartkę, ale w normalnym codziennym użytkowaniu, a nawet podczas sprintów spod świateł różnice w osiągach jakie wynikają z zastosowania odmiennych świec są pomijalne i niewyczuwalne, pod warunkiem oczywiście, że świece te są sprawne.
Wszystko można zweryfikować poprzez hamownię, ale ja nie bardzo widzę sens pchania się w takie koszty.
Pozdrawiam.
- Rafał

Mozna zastosowac inne swiece jesli spelnia parametry takie jak "cieplota" i wymiary przede wszystkim.W codziennym uzytkowaniu nie masz szans odczuc spadku mocy czy zuzuycia silnika po jakims czasie nawet jazdy bo po prostu zwyczajnie jedynie szybciej sie zuzuja i tyle.Tak samo jak slabej jakosci buty mniej pozwola przejsc komfortowo tak te swiece mniej przejada i tyle
Byl juz taki temat nie jeden o swiecach na forum,sprawdz lepiej kondycje samych kabli i lacznikow swiec (fajek) jesli odczuwasz jakies spadki badz na jakas pozadna diagostyke sie przejedz sprawdz czujniki,filtr powietrza wymien i zobacz jak jest

No to na zakończenie tematu może szybkie podsumowanie, kto jakich zamienników używa? Ja chciałbym kupić te od NGK. Warto? Bo mam dobrą cenę za komplet (koło 90zł) i 1000procentowa pewnosc ze to original..

Ja uzywam takich zamiennikow,jest ok.W dodatku alfa 147 1.6 TS 105KM tez takich na OEM uzywa.AkuraT tylko cienkie CR7EKC

Ja używam takich Denso.
http://allegro.pl/swiece-alfa-romeo-145-146-147-156-166-ts-denso-kp-i1337055562.html

Co ciekawe jak sprawdzałem po symbolach to "duże" są od jakiejś audi 80, a "małe" są od jakiś sprzętów husquarny.

A co do tego jak się sprawują to przyznam, ze zrobiłem na nich jakieś 10tys i muszę przyznać, że jak za tą kase to sprawują się "normalnie". Tak samo jak moje platyny - "oryginały od nowości" z przebiegiem 140 tys.
Jakby ktoś pytał to chyba nawet polecam. Chyba gdyż jeździłem tylko na nich i na wspomnianych oryginałach. Więc porównianie ŻADNE.

Amortyzatory
Powrót