Światła - technologia AFS w Alfa Romeo Giulia i Stelvio

ja mam zenony 35w i mogę ustawić na 0, świecą same ledy od dziennych ( i chyba z tyłu pozycyjne).

Podpowiecie czy w Stelvio 35w macie xenony czy bi-xenony? Innymi słowy, włączenie długich powoduje otwarcie zasłony xenona, czy włączenie żółtej żarówy żarnikowej, jak w Giulietcie Distinctive 2014 gdzie mam zwykłe xenony?

Podpowiecie czy w Stelvio 35w macie xenony czy bi-xenony? Innymi słowy, włączenie długich powoduje otwarcie zasłony xenona, czy włączenie żółtej żarówy żarnikowej, jak w Giulietcie Distinctive 2014 gdzie mam zwykłe xenony?

Z tego co wiem, w Stelvio/Giulia jesli xenon, to tylko bi-xenon :)

ja mam zenony 35w i mogę ustawić na 0, świecą same ledy od dziennych ( i chyba z tyłu pozycyjne).
na 0 chyba tylko swieca przednie.

- - - Updated - - -

Możesz się podzielić wrażeniami jak to w nocy świeci? Jak na trasie/autostradzie?
anAlfaBeta jest z Poznania czy okolic, moze sie umowcie wieczorem kiedys?

A tak w ogole to fajnie byloby porownac oba xenony - 2 auta na jakims placu duzym jedno 25W drugie 35W i zrobic fotke porownawcza.

Ze swojej strony powiem tylko ze te 35W sa dosc fajne, a AFS pomaga na kretych drogach - bardzo sprawnie zmieniaja kierunek. Dla mnie swiatla w nocy nigdy dosc wiec wolalem doplacic.

Tak z 35W jeździłem i było całkiem spoko, choć mam wrażenie, że w V60 światła skręcają bardziej bezpośrednio. Pytam, bo jest taka jedna na stocku, tylko głupio skonfigurowana z tymi 25W. Pytanie właśnie czy to tylko takie kaganki "żeby premiuma w lusterku wstecznym było widać" czy faktycznie niewiele gorzej niż te 35W.

Tak z 35W jeździłem i było całkiem spoko, choć mam wrażenie, że w V60 światła skręcają bardziej bezpośrednio. Pytam, bo jest taka jedna na stocku, tylko głupio skonfigurowana z tymi 25W. Pytanie właśnie czy to tylko takie kaganki "żeby premiuma w lusterku wstecznym było widać" czy faktycznie niewiele gorzej niż te 35W.
W mojej Veloce ze stocku też były ksenony 25W, zamiast 35W ASF, które były na mojej liście "must have", ale w ostateczności zdecydowałem się na zakup i nie żałuję. Nie mam porównania do jasności 35W (pewnie 35W są lepsze), ale nie widzę też tragedii. Zaraz po zakupie zrobiłem nocną trasę do Chorwacji i ani razu nie włączyłem długich, więc dla mnie są wystarczające do jazdy w nocy. Za to byłem mile zaskoczony działaniem świateł kornerowych, które bardzo dobrze oświetlają pobocze tuż przed autem na wąskich, krętych i zupełnie nieoświetlonych drogach. Jak dla mnie, nic więcej w kwestii oświetlenia nie jest potrzebne.

na 0 przednie świecą zawsze,
a co ciekawe tylne - zależy od jasności - jak jasno tył nie świeci, jak szarawo to się załączają ;-)
nie wiedzialem, cale życie człowiek sie uczy:)

Możesz się podzielić wrażeniami jak to w nocy świeci? Jak na trasie/autostradzie?

Świeci dobrze, ale za nisko. Ale to chyba już spartolili przy wymianie zderzaka, pewnie jak się ustawi to będzie lepiej. Co do ilości światła nie mam zastrzeżeń, ale samopoziomowanie oby się jednak przydało.

na 0 przednie świecą zawsze,
a co ciekawe tylne - zależy od jasności - jak jasno tył nie świeci, jak szarawo to się załączają ;-)

Nie wiem, czy żartujesz ale nasze przepiusy mówią, że światła dzienne to tylko przód, z tyłu nie może się nic świecić (są chyba jakieś wyjątki dot. starszych aut, z czasów jak przepisy były trochę inne). Jak się robi szaro, to automat zapala światła mijania i pozycje z tyłu (dzienne z przodu zmniejszają jasność i są pozycyjnymi, które muszą działać razem z mijania).

Nie wiem, czy żartujesz ale nasze przepiusy mówią, że światła dzienne to tylko przód, z tyłu nie może się nic świecić
Nasze przepisy? Ja sądziłem, że tak po prostu robią producenci :)
Sam zakaz, że z tyłu nic nie moze świecić, jest trochę głupi, bo chyba nikt mi nie może zakazać, bym jeździł na światłach normalnych ("nocnych") nawet w nowym aucie.

Przepisy to nakazy i zakazy. Możesz jeździć całą dobę na mijania i wtedy z tyłu się świecą pozycje. A na dziennych mają świecić tylko przednie dzienne. Z tyłu nic ma się nie świecić. Może to ekologia (mniejsze zużycie paliwa mierzone jako 3. miejsce po przecinku ale pomnożone przez miliony aut?) Czy głupie czy nie to ja nie będę się zastanawiał, po prostu tak jest.

Przepisy to nakazy i zakazy. Możesz jeździć całą dobę na mijania i wtedy z tyłu się świecą pozycje. A na dziennych mają świecić tylko przednie dzienne. Z tyłu nic ma się nie świecić. Może to ekologia (mniejsze zużycie paliwa mierzone jako 3. miejsce po przecinku ale pomnożone przez miliony aut?) Czy głupie czy nie to ja nie będę się zastanawiał, po prostu tak jest.

Nie zmienia to faktu ze jak dasz światła na zero w Giuli to świeci się przód i tył

No tu muszę przyznać rację. Przed chwilą poszedłem do swojej i sprawdziłem: na "0" pali się przód i tył, na AUTO tylko przód. Sprawdzę, może moja wiedza wymaga update.

Może to ekologia (mniejsze zużycie paliwa mierzone jako 3. miejsce po przecinku ale pomnożone przez miliony aut?) Czy głupie czy nie to ja nie będę się zastanawiał, po prostu tak jest.
Najbardziej eko to było po staremu, czyli za dnia bez świateł :)
Dla mnie sens świateł w dzień jest czysto informacyjny, czyli "auto w ruchu", które widac ciut wcześniej. Dlatego od zawsze dziwne mi się wydawało, że z tyłu się tego nie używa, bo niesie podobną informację. No ale co zrobić, generalnie to mi to wisi :)
W zasadzie jedyny plus taki, że już z daleka widac, co za model będziemy mijać :)

@ Krzystof i anAlfaBeta - dzięki za odpowiedź. Dostałem też info od osoby, która ma dwie Giulie z 25W i 35W i jakiegoś dramatu z 25W nie ma.

Jeśli dzienne z przodu włączają się razem z tylni pozycyjnymi to jest to niezgodne z przepisami.

"W samochodach rejestrowanych po raz pierwszy po 31 grudnia 2009 roku, światła pozycyjne tylne, światła obrysowe przednie, boczne i tylne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie mogą włączać się razem ze światłami dziennymi. W pojazdach rejestrowanych do 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się zainstalowanie świateł do jazdy dziennej w taki sposób, że włącza się również oświetlenie pozycyjne oraz tablicy rejestracyjnej."

Wysłane z mojego Moto G (5S) Plus przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót