[Giulietta] światła mijania

superzajac

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo Giulietta 2012 r.
Witam. Chciałbym żebyście podzielili się swoimi spostrzeżeniami na temat świateł mijania w Julce bo w mojej to jest tragedia tzn. świecą bardzo słabo i krótko. Autko było sprowadzone z Niemiec i od momentu kupna było słabiutko. po przepaleniu się jednej z żarówek (oryginalnych) wymieniłem obie na takie ze średniej półki marki Philips ale to niewiele dało. Starałem się założyć je dokładnie w gnieździe i jak mi się wydaje nie dało to lepszego efektu. Może ktoś miał podobny problem i go rozwiązał, może jakieś podpowiedzi, może zdjęcia. Bardzo proszę o pomoc bo jak wiadomo dzień coraz krótszy a jazda ciężka.

Niestety mam takie same doświadczenia ze światłami w Julce. H7 w soczewce świecą strasznie kiepsko. Podobno na spory plus jest zmiana na HID, ale dyskusyjne jest to rozwiązanie z uwagi na homologację. Niemniej mocno biję się z myślami czy nie spróbować...

Zobaczymy może ktoś ma jakiś inny patent i napisze bo bardzo na to liczę.

Witam. Chciałbym żebyście podzielili się swoimi spostrzeżeniami na temat świateł mijania w Julce bo w mojej to jest tragedia tzn. świecą bardzo słabo i krótko. Autko było sprowadzone z Niemiec i od momentu kupna było słabiutko. po przepaleniu się jednej z żarówek (oryginalnych) wymieniłem obie na takie ze średniej półki marki Philips ale to niewiele dało. Starałem się założyć je dokładnie w gnieździe i jak mi się wydaje nie dało to lepszego efektu. Może ktoś miał podobny problem i go rozwiązał, może jakieś podpowiedzi, może zdjęcia. Bardzo proszę o pomoc bo jak wiadomo dzień coraz krótszy a jazda ciężka.

Światła mijania według innej terminologii to światła krótkie. Więc nie bardzo wiem w czym problem.

Czym jeździłeś wcześniej?

Potwierdzam, jeździłem wcześniej 147 po lifcie i świeciła lepiej niż giulietta

Światła mijania według innej terminologii to światła krótkie. Więc nie bardzo wiem w czym problem.

Czym jeździłeś wcześniej?
krótkie nie znaczy postojówki bo tak wyglądają mijania w Julce Halogenowe- montuj HID 4300K na SKP ustawić i nikogo nie będziesz oślepiał - pierwsza rzecz jaką zrobiłem w obu julkach tuż po ich wyjedzie z salonu.

za daleko posunięta sugestia no ale niech ci będzie- no i co w związku z tym? wywalisz moralizatorski post? Wolę kogoś i siebie nie zabić na drodze i na pewno nie oślepiam nikogo. W tej chwili na rynki masz xenon 25W bez spryskow, poziomowania więć......

A dlaczego miałbyś kogoś zabić na drodze?
Nie dostosowujesz prędkości do warunków w nocy?

Jeśli światła u Ciebie świecą za krótko, to wystarczy je prawidłowo wyregulować. U mnie, jak kupiłem, mijania świeciły ok, natomiast drogie ciut za krótko, sam je wyregulowałem. Jeśli chodzi o jasność świateł mijania, wg mnie na zwykłych halogenowych jest dobrze. Ja nie narzekam. Owszem, można np założyć jakieś żarówki które dają iles tam procent więcej światła, ale wiąże się to z wyższą temperaturą w soczewce, co przyspiesza wypalanie odbłyśników. U Ciebie być może, że właśnie odbłyśniki są już wypalone, stąd mała jasność światła.

Ja mam żarówki RING automotive nie ma jakiegoś szału ale jest nieco lepiej a nie chce wkładać hidow ani ledow.
Ale fakt stare 15 letnie lampy w lybrze (ponad300kkm) bez soczewek świeciły nie dużo słabiej.
243.jpg
244.jpg

Jak będziecie wkładać wyżyłowane żarówki to może i będą świecić przez chwilę lepiej a potem wypali się odbłysnik i d..a - nawet HID już nie pomoże. Nawet zwykła standardowa żarówka wypali po czasie odbłyśnik a co dopiero taka wyżyłowana która wytwarza jeszcze większą temperaturę.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Z tego co o nich czytałem to są wypełnione xenonem w dużej mierze zamiast halogenem(mimo homologacji do zwykłych lamp). Temperatura się nie zmienia zbytnio. Ale to dane z neta a nie z własnych badań, tak czy inaczej życie zweryfikuje. Choć może lepiej widzieć i regenerować odbłyśniki niż nie widzieć [emoji16]

A co sądzicie o HID-ach może ktoś ma już zamontowane tak jak pisał kolega, że od razu montował po zakupie i czy to prawda że świecą o wiele lepiej i czy nie wypalają odbłyśnika ?

Z tego co o nich czytałem to są wypełnione xenonem w dużej mierze zamiast halogenem(mimo homologacji do zwykłych lamp). Temperatura się nie zmienia zbytnio. Ale to dane z neta a nie z własnych badań, tak czy inaczej życie zweryfikuje. Choć może lepiej widzieć i regenerować odbłyśniki niż nie widzieć [emoji16]

Co wy z tym nie widzieć? Jakaś obsesja? W nocy jedzie się wolniej i obserwuje uważnie drogę, wtedy wszystko widać co potrzeba, nawet w maluchu.

Nie dajmy się zwariować ani w 1 ani w 2 stronę nie jadę 180 w niezabudowanym ale na prawdę te światła są średnie i nikt nie będzie się ciągnął jak może założyć lepsze żarówki ot co.

Że co? Bo jaśnie panu nie chce się jeździć bezpiecznie i uważnie, to wszyscy mamy przez to cierpieć? Myślisz że to jest obojętne dla oczu kierowców jadących z przeciwka?
Zresztą pomyśl logicznie. Jak jedziesz szybciej bo niby widzisz dalej, to hamowanie też zajmie więcej czasu i siła uderzenia też będzie większa.

Czy Ty w ogóle czytasz co się pisze? Mimo iż dziękuję uprzejmie za tytułowanie jaśnie Pan, gdzie sugerowałem cokolwiek co mogłoby oślepiać? Przytocz proszę tę wypowiedź...
Masz tu marketingowy bełkot dot. Żarówek o których mówię, przeczytaj i zajmij się HIDowcami i tymi co mają żarówki LED za 120zl z aliexpress.... jaśnie Panie.
http://www.blyskotliwykierowca.pl/ring-xenon-ultima/

Ostatnia edycja:
Zobacz wiadomość wyżej i jak przeczytasz ze zrozumieniem, napisz. Jeśli nie dojdziesz do wniosku że nie pisałem o mocniejszych, HIDach, LEDach błagam przeczytaj co pisałem od początku jeszcze raz [emoji6]

Amortyzatory
Powrót