[MiTo] światła dzienne

• Autor wątku Autor wątku busso
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

busso

Guest
witam posiadaczy Mito, jestem szczęsliwym użytkownkiem wersji 155KM TB, nie mam powodów do narzekania... ale... od początku posiadania samochodu mam problem z wyłączeniem świateł dziennych... w komputerze samochodu znalazłem opcje - włączenia/wyłączenia tych świateł, ale przy OFF nadal się świecą razem ze światłami mijania... nie mogę również wyłączyć świateł mijania, po zapaleniu silnika świecą się radośnie razem:) a co ciekawe, przy aktywacji świateł powitania (przy pomocy pilota) włączają się tylko światła mijania... myślałem że mam podpięte jakoś razem te światła, ale jednak tylko w tym momencie nie świecą się razem... podobno istnieje kod wyłączający światła dzienne...
może ktoś ma recepte na mój (maleńki) problemik :)
:ridinghorse:

Te światła które się świecą nawet po wyłączeniu opcji o której piszesz to światła pozycyjne, nie dzienne. Świecą się razem ze światłami mijania i tak jest w każdym samochodzie. Światła dzienne to tak naprawdę światła pozycyjne, tyle że świecą się jaśniej. Zobacz sobie, przy włączonych światłach dziennych, zapal mijania i wtedy te dzienne przygasną zamieniając się w pozycyjne.

jak zapalasz mijania zapalają sie też dzienne.
opcja wyłacz dzienne wyłącza je tylko w czasie gdy swiaatla mijania nie sa wlaczone

jak zapalasz mijania zapalają sie też dzienne.
opcja wyłacz dzienne wyłącza je tylko w czasie gdy swiaatla mijania nie sa wlaczone

A dokładniej - ze światłami mijania świeci włókno świateł pozycyjnych (5W), po wyłączeniu świateł mijania, a włączonej opcji świateł dziennych świeci drugie włókno 21W (mocniej).

A dokładniej - ze światłami mijania świeci włókno świateł pozycyjnych (5W), po wyłączeniu świateł mijania, a włączonej opcji świateł dziennych świeci drugie włókno 21W (mocniej).

dokładnie tak :)

nie mogę również wyłączyć świateł mijania, po zapaleniu silnika świecą się radośnie razem:) a co ciekawe, przy aktywacji świateł powitania (przy pomocy pilota) włączają się tylko światła mijania... myślałem że mam podpięte jakoś razem te światła, ale jednak tylko w tym momencie nie świecą się razem... podobno istnieje kod wyłączający światła dzienne...
może ktoś ma recepte na mój (maleńki) problemik :)
:ridinghorse:
W necie znajdziesz instrukcję w PDFie. Mimo byków w tłumaczeniu to akurat jest jasno opisane. Światła mijania świecą tylko z włączonym zapłonem i "wymuszają" zapalenie się pozycyjnych. A z kolei pozycyjne da się włączyć same jedynie, gdy zapłon jest wyłączony( co IMHO niezbyt dobry pomysł gdy np stoisz w zimę w korku i chciałbyś mieć tylko pozycyjne włączone i nie rujnowac aku). "KOD" do wyłączenia dziennych (aczkolwiek jeśli są to czemu z nich nie korzystać?) to menu i pozycja "daylight".

( co IMHO niezbyt dobry pomysł gdy np stoisz w zimę w korku i chciałbyś mieć tylko pozycyjne włączone i nie rujnowac aku)

zaraz zaraz.. mowisz ze chcesz miec tylko pozycyjne ez wlaczonego zaplonu?
gasisz silnik-zaplon wylaczony-wlaczasz swiatla i pala sie tylko pozycyjne z przodu - z tylu pala sie normalnie

chyba bardziej chodziło mu o to żeby na włączonym zapłonie paliły się z przodu tylko pozycyjne:P:P:P

zaraz zaraz.. mowisz ze chcesz miec tylko pozycyjne ez wlaczonego zaplonu?
Nie no, tak to mam ;-). Tak jak napisałeś przy wyłączonym zapłonie przekręcasz pokrętło na "on" i masz pozycyjne (wszystkie cztery). Głupie to trochę bo jak jedziesz i masz włączone mijania, stajesz wyłączysz silnik to wszystko całkiem gaśnie i dopiero trzeba pokrętło wyłączyć i włączyć ponownie żeby były pozycyjne. Z drugiej strony jest wygodnie bo nie musisz pamiętać o wyłączaniu świateł. Ale mogłoby to być rozwiązane "po staremu"- trzy położenia pokrętła: wyłączone, pozycyjne, i mijania z pozycyjnymi. Mijania z pozycyjnymi powinny się palić tylko na włączonym zapłonie, same pozycyjne zawsze kiedy chcesz. Ten nowy patent pewnie wymyśliła jakaś mądra głowa żeby było zgodnie z przepisami- tzn nie można było jechac na samych pozycyjnych (pewnie dlatego nie kupują fiatów w afryce ;-) bo tam tak lubią jeździć.Może się tak zdarzyć że siedzisz w aucie gdzieś na poboczu jest zimno więc chodzi silnik i grzeje a nie chcesz świecić świateł mijania a tylko "pokazać" pozycję auta żeby się ktoś w nie nie wpakował.Nie wiem czy to jasne:confused:

Ostatnia edycja:
Nie no, tak to mam ;-). Tak jak napisałeś przy wyłączonym zapłonie przekręcasz pokrętło na "on" i masz pozycyjne (wszystkie cztery). Głupie to trochę bo jak jedziesz i masz włączone mijania, stajesz wyłączysz silnik to wszystko całkiem gaśnie i dopiero trzeba pokrętło wyłączyć i włączyć ponownie żeby były pozycyjne. Z drugiej strony jest wygodnie bo nie musisz pamiętać o wyłączaniu świateł. Ale mogłoby to być rozwiązane "po staremu"- trzy położenia pokrętła: wyłączone, pozycyjne, i mijania z pozycyjnymi. Mijania z pozycyjnymi powinny się palić tylko na włączonym zapłonie, same pozycyjne zawsze kiedy chcesz. Ten nowy patent pewnie wymyśliła jakaś mądra głowa żeby było zgodnie z przepisami- tzn nie można było jechac na samych pozycyjnych (pewnie dlatego nie kupują fiatów w afryce ;-) bo tam tak lubią jeździć.Może się tak zdarzyć że siedzisz w aucie gdzieś na poboczu jest zimno więc chodzi silnik i grzeje a nie chcesz świecić świateł mijania a tylko "pokazać" pozycję auta żeby się ktoś w nie nie wpakował.Nie wiem czy to jasne:confused:

no w koncu wiem o co chodzi i przyznam że tego właśnie brakuje :)

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi, są rzeczowe i fachowe. Mój problem jednak pozostaje. Nie mogę wyłączyć ani świateł mijania, ani dziennych... przekręcając odpowiednią dźwignie świateł mijania, światła nie gasną... również opcja w komputerze (daylight - off/on) nie powoduje żądanego efektu, przyjdzie mi jeździć tak, aż do momentu wizyty w serwisie... dobrze, że koła się kręcą:):crazy_pilot:

Trochę nie kumam -skoro masz włączone mijania to dzienne świcić nie mogą chyba chodzi o pozycyjne?
a nie masz pakietu z automatem oświetlenia przypadkiem?
A może przełącznik się "skleił" ?

Ostatnia edycja:
w jednym masz racje, jak włączam silnik zapalają się automatycznie światła, ale nie mam możliwości wyłączenia świateł mijania, przekręcanie przełącznika w pozycje O nie powoduje wyłączenia ich (przełącznik nie jest sklejony) - samochód sprowadzony od niemieckiego dealera rocznik 2008 (kupiony lipiec 2009). na szczescie jest to jedyny "mankament", wiec nie martwi mnie to az tak bardzo:) sprowadzilem zza granicy, bo ta wersja silnikowa, z tym wyposazeniem u nas prawie 100 000zl kosztowala wowczas...

155 KM 100 tys?? Najwyższa cena jaką pamiętam w 2008 to było 68 tys -distinctive ale pewnie tu coś więcej doposażone. Zresztą nie o tym...

Możesz się pobawić i wypiąć wtyczkę między przełącznikami a body compem. Jeśli nadal swieci to walnięty body comp-albo układ wejściowy (imho przy braku dokumentacji bardzo ciężko będzie naprawić) albo sklejony przekaźnik lub przebity tranzystor mocy(nie wiem co tam jest) -lepiej jakby było to drugie możnaby coś podziałać. No chyba że jakieś inne pospolite zwarcie.

Ostatnia edycja:
dane z cennika Alfa Romeo 2009.11.12
1.4 TB 16v Distinctive 155KM 73900 gole :) ja doposazylem w Bose, czujnik parkowania, chromowana koncowke, tempomat, halogeny, drugi komplet oryginalnych alu na zime, itd - jak robilem konfiguracje u nas, wyszlo 96000, a nie musze chyba mowic, ze zaplacilem wieeeele mniej:)
nie jestem specjalista w temacie - samodzielnego bawienia sie z elektryka w samochodzie, wiec pozostanie mi podjechac do serwisu:(

Może być serwis :) choć ja z kolei nie znoszę jak mi grzebią w aucie zwłaszcza tam gdzie trzeba ściągac plastiki osłony itp. Zrób jeszcze jeden eksperyment-w komputerze daylight włącz na "on" i przełączając pokrętło z "0" na "wł" zobacz czy żarówki dzienno/pozycyjne zmieniaja swoją jasność(czyli przełączają się pomiędzy 21W a 5W). Jeśli tak jest to przełącznik i logika komputera działają a zwarcie powodujące stałe świecenie lamp mijania jest na wyjściu. Odwrotna zależność nie wiem czy zachodzi.

Może być serwis :) choć ja z kolei nie znoszę jak mi grzebią w aucie zwłaszcza tam gdzie trzeba ściągac plastiki osłony itp. Zrób jeszcze jeden eksperyment-w komputerze daylight włącz na "on" i przełączając pokrętło z "0" na "wł" zobacz czy żarówki dzienno/pozycyjne zmieniaja swoją jasność(czyli przełączają się pomiędzy 21W a 5W). Jeśli tak jest to przełącznik i logika komputera działają a zwarcie powodujące stałe świecenie lamp mijania jest na wyjściu. Odwrotna zależność nie wiem czy zachodzi.

Witam ponownie. Sprawdziłem - żarówki dzienno/pozycyjne nie zmieniają swojej jasności przy przełączaniu pokrętła od świateł mijania, ale tak jak już wcześniej pisałem - koła się kręcą, więc pojeżdże jeszcze do wiosny tak, a później planuje zakup większego auta (już czuje ból), rodzina się powiększyła, więc samochód się też musi :)

Kolego masz popsuty przełącznik pod kierownicą albo body computer :(
Chyba że wcześniej ktoś coś grzebał z instalacją elektryczną.

Witam,

Mam pytanie w jaki sposob mam wlaczyc w swojej mito swiatla dzienne.
Ostatnio montowalem u siebie ksenony, a facet uzmyslowil mi, ze moje pozycyjne ( w moim mniemaniu ) nie sa wcale pozycyjne tylko sa tak mocne jak dzienne.
Wiem, ze na ulicach jezdzi sporo alf mito z dziennymi wlaczonymi. Wiem, ze zarowki mam na bank pod swiatla dzienne, ale nie wiem jak je wlaczyc. Zawsze gdy zaczynam jazde autem i zapalam silnik wlaczaja sie swiatla mijania.
prosze o Wasza pomoc

Amortyzatory
Powrót