[MiTo] światła dzienne

cześć, jeśli dobrze pamiętam włącza się to w komputerze pokładowym - poszukaj „daylights”.

Cześć,
Jak się skończył temat tych świateł? U mnie jest identyczny przypadek.
Po przekręceniu kluczyka na zapłon świecą się światła pozycyjne i mijania.
Manetka w pozycji 0 i w menu właczone Daylight.
Świateł pozycyjnych nie mogę włączyć. Mam manetkę z dwoma pozycjami świateł i nic więcej. 0 i 1.

A nikt nie pomyślał że może wtedy w Niemczech były inne przepisy odnośnie swiateł dziennych ,bądź w ogóle ich nie było i tak ma skonfigurowane body żeby przypadkiem użytkownik nie włączył ich i nie dostał mandatu.
Może wystarczy zrobić jakies przeprogramowanie kompa na nasz rynek i po sprawie.

A nikt nie pomyślał że może wtedy w Niemczech były inne przepisy odnośnie swiateł dziennych ,bądź w ogóle ich nie było i tak ma skonfigurowane body żeby przypadkiem użytkownik nie włączył ich i nie dostał mandatu.
Może wystarczy zrobić jakies przeprogramowanie kompa na nasz rynek i po sprawie.

Może masz rację. Czyli co serwis ?

Mandatu? Niby z jakiej racji?

A z takiej że jedzie na światłach nie zgodnych z przepisami. Dziwne pytanie ,ale masz odpowiedź.

ps. jeździj na halogenach może nie trafisz na policmajstra.

Nie bardzo, moje MiTo jest z Niemiec i dzienne normalnie działają. Z resztą przepisu europejskie odnośnie dziennych są od dawna.

Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka

Nie wiem jaki związek ma mój problem z mandatami ale może ktoś napisać czy mam z tym jechać na serwis ?

Pewnie jakiś ślepy Szwab ze sklerozą zamontował na sztywno światła mijania, bo mu było ciemno przed oczami cały czas i nie chciało mu się pamiętać, kiedy należy włączyć światła mijania (albo nie wiedział). W Polsce też są tacy delikwenci.

Auto było kupione przez poprzedniego właściciela z salonu Alfy w Niemczech a on nic nie robił w tym temacie. Czy ktoś pomoże jakim to połączyć programem? Da się coś zrobić samemu czy jechać na serwis?

A może to tylko inny przekaźnik jest wsadzony ,lub uległ uszkodzeniu.

Jakieś konkrety? Jaki przekaźnik? Gdzie jest umiejscowiony ? Czy może jest za to odpowiedzialny jakiś bezpiecznik?

A może to tylko inny przekaźnik jest wsadzony ,lub uległ uszkodzeniu.

Ale przekaźnik jest sterowany sygnałem z BC. Musiałby być wstawiony zupełnie innego rodzaju, na przykład zamiast NO, wstawiony NC, ale wtedy po przełączeniu na światła mijania te powinny... gasnąć.

Co na początek zrobić? MESem połączyć się z BCM, zakładka parametry i sprawdzić pozycję światła mijania. Jeśli będą "Włączone" to znaczy, że sygnał włączenia świateł jest podawany już z BC. W takim wypadku, problemu szukałbym w manetce.

Ostatnia edycja:
Znajdę gdzieś na forum ten program do diagnostyki ?

Da się wejść bez kodu w tym programie do bodycomputer?

Możesz podesłać jak wyglada taki kabel bądź kostka na Bluetooth lub wifi? Przecież zwykłym elm nie wejdę chyba tam bo właśnie pokazuje jakaś żółtą przejściówkę. Gdzie go kupię ?

Amortyzatory
Powrót