[Giulia] SWAP hamulce z wersji QV do Giulii 2.0

slawek986

Aktywny
Auto
Giulia 2.0 280KM Q4 TI Veloce - była Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 200KM EGR i DPF off
Witam
Czy ktoś coś wie na temat możliwego swapu z wersji QV do wersji 2.0
Czy zaciski i tarcze można zamontować ??? Czy coś jeszcze jest potrzebne ??? Coś trzeba przerobić ???
Z przodu widzę, że być może zwrotnica ale nie jestem pewien.
Natomiast z tyłu chyba będzie dużo gorzej, ponieważ w QV są dwa zaciski - osobno na ręczny i osobno na zasadniczy. Nie wiem jak to rozwiązanie da się zamienić ??? No i czy czasem tylna zwrotnica w związku z tym nie jest inna ???
Nie wiem na ile poprawi się hamowanie samochodu po ewentualnej takiej zamianie ???
No i czy pompa hamulcowa wyrobi ???
Jeżeli ktoś coś by wiedział, to będę wdzięczny za jakieś info ewentualnie proszę o podanie źródła gdzie być może już to ktoś przerabiał ???

Witam
Czy ktoś coś wie na temat możliwego swapu z wersji QV do wersji 2.0
Czy zaciski i tarcze można zamontować ??? Czy coś jeszcze jest potrzebne ??? Coś trzeba przerobić ???
Z przodu widzę, że być może zwrotnica ale nie jestem pewien.
Natomiast z tyłu chyba będzie dużo gorzej, ponieważ w QV są dwa zaciski - osobno na ręczny i osobno na zasadniczy. Nie wiem jak to rozwiązanie da się zamienić ??? No i czy czasem tylna zwrotnica w związku z tym nie jest inna ???
Nie wiem na ile poprawi się hamowanie samochodu po ewentualnej takiej zamianie ???
No i czy pompa hamulcowa wyrobi ???
Jeżeli ktoś coś by wiedział, to będę wdzięczny za jakieś info ewentualnie proszę o podanie źródła gdzie być może już to ktoś przerabiał ???

Poszukaj 2 lata temu było to na tapecie.

Witam Cię kolego.
Mam pytanko do Ciebie po jaki..... chcesz to zrobić? Wzmozniles silnik ze hamulce z wersji 2.0 nie wyrabiają? Jeśli brakuje Ci hamulców można wstawić inne nie muszą być z Q. Firm zajmujących się hamulcami jest sporo oczywiście wszystko zależy od budżetu jaki masz. Można wydać na jeden zacisk i tarcze ok 10 000.

Ostatnia edycja:
sam się zastanawiałem do Stelvio, bo przy 20 calowych felgach to te tarcze są strasznie malutkie optycznie. Także dla samej estetyki bym wymienił gdyby to było łatwe i przyjemne i do 3k zł.

W mojej Giulii 2.0 z usa z przodu są tarcze 305mm i to właśnie średnio wygląda przy feldze 19"
A czy można zamiennie z przodu zastosować tarcze 330mm zamiast tej 305 ??? Zaciski są przecież takie same ???
Ktoś coś wie i podpowie ???
Dodam, że Giulia z napędem Q4

Amortyzatory
Powrót