Subwoofer Alfa romeo 147

raxor19

Nowy
Auto
AR 156 FL SW 159 SW
Witam, mam okazję nabyć po super cenie subwoofer dedykowany do 147-ki, oczywiscie bez okablowania.
W aucie mam instalacje po starym wzmacniaczu i skrzyni basowej.
Wpadłem na pomysł aby wyrzucic oryginalny wzmacniacz subwoofera i włożyć tam jakiś inny pod który da się podpiąć głośnik w subie, i tu nasuwa sie moje pytanie do znawców czy nie będzie problemów z tym aby głośnik grał pod "nowym" wzmacniaczem?
Na załączonym zdjęciu widać kostkę od głośnika którą trzeba podłączyć pod wzmacniacz - do czego są te 4 kable idące od niego?
Oraz jaką moc ma ten głośnik ? Ponieważ jakoś trzeba dobrać wzmacniacz...

Załączniki

• alfa-romeo-147-glosnik-tuba-basowa-wzmacniacz-bose-3646744968.jpg
    alfa-romeo-147-glosnik-tuba-basowa-wzmacniacz-bose-3646744968.jpg
    72.6 KB · Wyświetleń: 242
problemow z podłączeniem nie będzie o ile zamontujesz inny wzmacniacz bo tego z bosse nie użyjesz bez reszty osprzętu

głośnik jest 2obwodowy albo inaczej ma 2 cewki co do mocy to myślę ze z 50 RMS będzie miał ale dokładnych danych nikt nie zna

Jeżeli ci się nie śpieszy to jutro będę u braciaka to mogę zmierzyć i podać ci dokładny wymiar.

Wszystko mam juz w komplecie zamontowane w aucie, i teraz nasuwa sie moje pytanie, jak podłączyć głośnik 2 cewkowy pod wzmacniacz 2 kanałowy tak aby nie uszkodzić tego i tego?

Wzmacniacz to pyle millennia plm 202 (dane wzmacniacza poniżej)

attachment.php

attachment.php
attachment.php

Wzmacniacz ma 4-8ohm a głośnik 2ohm , nic na pewno sie nie uszkodzi ?

Nie, jeśli podłączysz cewki głośnika szeregowo. Uzyskasz wtedy 4 ohmy, mniej w mostku przy tym wzmacniaczu mu zaszkodzi.

Jak ty takich rzeczy nie wiesz, to poszukaj po kolegach kogoś kto ci to podłączy. Najlepiej sprawdzić baterią 1,5V jak podłączyć cewki, żeby nie "działały przeciw sobie" - odpowiednia polaryzacja.

Jak ty takich rzeczy nie wiesz, to poszukaj po kolegach kogoś kto ci to podłączy. Najlepiej sprawdzić baterią 1,5V jak podłączyć cewki, żeby nie "działały przeciw sobie" - odpowiednia polaryzacja.

Od tego jest forum aby pomóc a przy okazji ja czegoś się nauczę.

O odpowiedniej polaryzacji wiem, proszę o edycję obrazka z załącznika jak to ma być podłączo

- - - Updated - - -

Czy jak rozumiem to ma być coś takiego?
attachment.php

Załączniki

• aaa.jpg
    aaa.jpg
    20.3 KB · Wyświetleń: 43
  • 2cewki_glosnik_110.gif
    2cewki_glosnik_110.gif
    10.9 KB · Wyświetleń: 133
Ostatnia edycja:
Dokładnie tak, choć mam obawy co do grania tego głośnika. W orginalnym wzmacniaczu był układ ograniczający moc aby ten cud techniki nie wyskoczył z auta przy podgłaśnianiu. Czuje że już z niewielkim poziomem głośności zamiast basu będzie koncert plastików i rezonansów.

Witam, nie chcąc zakładać kolejnego tematu postanowiłem napisać tutaj. Otóż mam Alfę 147, w której są zmienione głośniki i(nie wiem jaka firma, już kupiłem auto po zabiegu) i wygłuszone drzwi oraz siedzi radio Sony Xplod. Moim zdaniem gra to nie najgorzej, lecz w aucie brakuje bassu. Chciałbym uzyskać efekt przyjemnego dla uszu dźwięku, kompletnie nie zależy mi na mocy, mega głośności czy drgań całego wnętrza. Który subwoofer wg. Was będzie dobry do tego zestawu ? Nie mam określonej kwoty, nie znam się kompletnie na firmach. Ostatnio polecono mi w pewnym sklepie mały głośniczek z wbudowanym wzmacniaczem za ok. 400zł firmy Kicx. Proszę o poradę, z góry dzięki :)

Ja mam skrzynie magnata 800w i 250rms do tego wzmaka kenwooda i radio pionka z funkcja wylaczenia basu w glosnikach drzwi. Dodatkowo filtr niskich czestotliwosci na wzmaku i w radiu. Nic nie skrzypi ani nie drga a bass jest wysmienity. Pozdrawiam.

Nie kupuj żadnych głośniczków z wbudowanym czymś tam... ja mam wygłuszone drzwi wsadzone głośniki powerbass 90rms subwoofer Hertz RMS: 350W, dwa wzmacniacze a wszystko napędza alpine cda 9812rb i powiem Ci nie słyszałem jeszcze lepiej grającego auta:) oprócz tych robionych na zloty do bicia rekordów decybeli.

Amortyzatory
Powrót