• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Stelvio] Stuki w drzwiach kierowcy

wit_maj

Nowy
Auto
Stelvio 2.0 TB, Brera 2.4 jtdm Q-Tronic, 159 1.9 jtdm Q-Tronic, GTV 2.0 T.Spark
Cześć

Zauważyłem u siebie w Stelvio, przy przebiegu 3000, bardzo delikatne i ciche stuki z drzwi kierowcy przy nierównościach.
Trudno mi jest opisać dokładnie ten dźwięk, być może jestem przewrażliwiony, delikatnie jakby szyba drgała lub spinka jakiegoś plastikowego elementu.

Czy ktoś zauważył coś podobnego u siebie?
Lub czy ktoś jest równie przewrażliwiony jak ja? :)

Pzdr

Miałem coś takiego u siebie i u mnie był to ten uchwyt w podsufitce. Wystarczyło nim lekko ruszyć i problem zniknął.

A czy głośno ustawiony system audio też powoduje u Ciebie te stuki? U mnie w Gulii najpierw stukało przy niższych częstotliwościach głośniej ustawionej muzyki. Potem stukało też na nierównościach. Dolegliwością zaraziły się też drzwi pasażera. ASO rozebrało drzwi i stwierdziło, że źródłem problemu jest wadliwa konstrukcja części klamki znajdującej się wewnątrz drzwi i że nie są w stanie tego naprawić i uznają to za wadę konstrukcyjną, jednocześnie poprosili mnie bym to reklamował do FCA.
Obecnie auto jest ponownie w ASO i będą próbowali coś zdziałać.

To na pewno nie uchwyt w podsufitce.
Delikatne stuki dochodzą dokładnie z drzwi, nie potrafię tylko zlokalizować czy to szyba czy bardziej konstrukcja zamka.

Przy muzyce tego w ogóle nie słychać, są to stuki, które jedynie słychać jak jest cicho w samochodzie, każda nierówność to delikatny stuk jakby ruszyła się minimalnie szyba bądź właśnie element zamku.
Póki co są to bardzo delikatne dźwięki, ale nie ukrywam, że pierwszy raz się z czymś takim spotykam w fabrycznie nowym aucie...

Na pewno przy okazji wymiany oleju zgłoszę to w ASO, zobaczymy wtedy, na ten moment liczę, że jakimś cudem samo ustanie...w końcu to Alfa ;)

Jakby ktoś miał jeszcze jakiś pomysł zapraszam do podzielenia się opinią :)

- - - Updated - - -

To na pewno nie uchwyt w podsufitce.
Delikatne stuki dochodzą dokładnie z drzwi, nie potrafię tylko zlokalizować czy to szyba czy bardziej konstrukcja zamka.

Przy muzyce tego w ogóle nie słychać, są to stuki, które jedynie słychać jak jest cicho w samochodzie, każda nierówność to delikatny stuk jakby ruszyła się minimalnie szyba bądź właśnie element zamku.
Póki co są to bardzo delikatne dźwięki, ale nie ukrywam, że pierwszy raz się z czymś takim spotykam w fabrycznie nowym aucie...

Na pewno przy okazji wymiany oleju zgłoszę to w ASO, zobaczymy wtedy, na ten moment liczę, że jakimś cudem samo ustanie...w końcu to Alfa ;)

Jakby ktoś miał jeszcze jakiś pomysł zapraszam do podzielenia się opinią :)

Amortyzatory
Powrót