[159] Stuk przy puszczaniu sprzęgła

• Autor wątku Autor wątku Puchaczo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Puchaczo

Guest
To znów ja, mam nadzieje, że po raz ostatni wypowiadam się w tym dziale...

Przy puszczaniu sprzęgła mniej więcej w połowie tylko i wyłącznie na odpalonym silniku słyszę takie pojedyncze "puk" tak jakby z pod maski. Przy zmianie biegów na 1-2-3 to samo, na wyższe już mało słyszalne lub nie puka. Jeśli puszczę sprzęgło bardzo powoli to też nic nie słychać. Na zgaszonym silniku nic nie puka. Ktoś wie co to? Tylko nie dwumas...

Ostatnia edycja:
jakieś stuki mogą być napęd w 159 jest głośny, dwumas sprawdź sobie próbując ruszyć z 6 go biegu jak przy gaszeniu będzie stukał to właśnie on. Tylko nie powtarzaj tego za często bo go po prostu sam rozwalisz. dwumas jak jest już bliski końcowi przy wciśniętym sprzęgle też masuję cie w stopę że czujesz drgania.

To znów ja, mam nadzieje, że po raz ostatni wypowiadam się w tym dziale...

Przy puszczaniu sprzęgła mniej więcej w połowie tylko i wyłącznie na odpalonym silniku słyszę takie pojedyncze "puk" tak jakby z pod maski. Przy zmianie biegów na 1-2-3 to samo, na wyższe już mało słyszalne lub nie puka. Jeśli puszczę sprzęgło bardzo powoli to też nic nie słychać. Na zgaszonym silniku nic nie puka. Ktoś wie co to? Tylko nie dwumas...

Pukanie w napędzie 159tki poruszane na forum nie raz... potwierdzić mogę użytkując 2.2 JTSa, że skrzynia nie jest za cicha jak i cały układ przeniesienia napędu.
Co do dwumasu - zgadzam się z przedmówcami, wymiana raczej wchodzi w grę jak już porządnie się sypie i na pewno to słychać. Dla samego pukania ludzie wymieniali sprzęgło i dwumas i puknięcie było nadal.
Ja ze swojego doświadczenia mogę dodać walcząc z tym puknięciem, że wymieniłem prawie wszystko w napędzie (prócz sprzęgła i dwumasu) po kolei niwelując to pukanie,
1. Półosie - luz na kielichu/krzyżaku, u mnie obie wymienione - puknięcie zminimalizowane
2. Wymiana dyfra w skrzyni, nie było jakiejś odczuwalnej różnicy
3. Dolne poduszki, u mnie obie nowe nic nie zmieniły
4. Górne poduszki, najbardziej pomogła ta od strony kierowcy, puknięcie prawie nie słyszalne

Jak widać trochę tego może być :( Ale uwierz mi, że puknięcie puknięciu nierówne i czasem wystarczy jedna część. Poszukaj na forum, troche jest do czytania ;)
W mojej alfie pozostało tylko jedno puknięcie, właśnie przy szybszym puszczeniu sprzęgła. W każdym napędzie takowe występuje jak nagle się puści sprzęgło, ale w moim przypadku to jest za głośne i za mocne uderzenie. Za cholere nie wiem co to :( oczywiście jak umiejętnie zmieniam biegi i operuje sprzęgłem to idzie to zniwelować.
Wklejam filmik z moim " puknięciem"
https://youtu.be/l9MzH0Bx1yY
https://youtu.be/fSDsShaMB10

U mnie puka dokładnie tak jak u Ciebie

Czy jakiś mechanik to weryfikował? Pytam, bo nie trafiłem jeszcze na konkretną diagnozę ;) Jak będziesz planował jakieś wizyty/wymiany to daj znać!
Tak jak pisałem jak nie ruszałem jeszcze dwumasu i sprzęgła, chciałbym mieć po prostu pewność, że to jest przyczyną. Bo wydawać na same części 2 tys. i nie mieć pewności czy pomoże to nie mam zamiaru ;)

a u mnie tak stuka przy dodawaniu i odejmowaniu gazu + dodatkowo czuć lekkie szarpnięcie, niedługo wybiorę się do mechanika, ciekawe czy to wina poduszek..

Ja miałem i mam podobnie. Alfe już taką kupiłem kilka lat temu. Sprzęgło juz miało dość i wszystko wymieniłem na oryginałch gdy Wysprzęglik się rozleciał. Też myslałem ze dwumasa, nic tych rzeczy... Stuka dalej na 1, 2, 3. Nawet specjalnie zalałem niebieski olej do skrzyni biegów od Motula... Przy wymianie poprosiłem mechanika aby posprawdzał co tam dodatkowo zamówić do wymiany. Nic nie zauważył.

Słuchajcie, byłem u trzech mechaników i zaskoczyli mnie. Dwóch z nich, mówiło, że to [notranslate]Alfa[/notranslate] i tak ma być. Jeden stwierdził, żebym przyjechał dopiero jak się rozleci. Trzeci nie jest pewny ale sugeruje dwumas. Czytałem o tym stukaniu na forum, stwierdzam, że nie ruszam bo cholera wie co to jest a nie tylko ja tak mam.

Mi się udało ten problem zwalczyć. I to tyle dobrych wiadomości. Wymieniłem skrzynię.

Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka

Mi się udało ten problem zwalczyć. I to tyle dobrych wiadomości. Wymieniłem skrzynię.

Nie jestem mechanikiem, ale co ma związanego skrzynia ze stukaniem podczas puszczania sprzęgła, nawet na luzie?

Np wałek sprzęgłowy, który zaczyna się kręcić gdy puscisz sprzęgło.

Też stawiam na skrzynię, ponieważ nowa dwumasa ze sprzegłem i dociskiem, wszystko w oryginale a dalej stuka. Wymieniłem olej w skrzyni i to samo. Randal rozwiń temat z wymianą skrzyni. To jakaś używka, regenerowana, za ile i gdzie?

A nie jest to czasem objaw typowy dla walniętej poduszki pod skrzynią biegów? miałem tak kiedys w 156.

Amortyzatory
Powrót