• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

strzela w filtr, problem z prędkością (żółw)

Zasugerowałem sondę, bo kuzyn miał kiedyś w swojej 1.8 to samo :) Przepływka oczywiście też b. prawdopodobna. Czy przypadkiem nie odpiął ci się ostatnio akumulator? Może komp przez to wariuje? Ja u siebie tak miałem - z 2 dni trzeba było pojeździć i dopiero do normy wróciło, a też już myślałem, że to przepływka.

Barus, u kolegi strzela rano w kolektor ssący i moc spadła drastycznie...

U mnie jak padła sonda, to w oczekiwaniu na nowego Bosha odłączyłem kostkę i jeździłem bez sondy. Auto zachowywało się normalnie, wchodziło na obroty, nie dusiło się ani nie strzelało. Może to moje subiektywne, ale odniosłem wrażenie, że nastąpił też wyraźny wzrost mocy. Nic złego się nie działy, nie licząc dużego zużycia paliwa. Sonda przyszła - problem ustąpił.

Noooooooo... u mnie strzelało w wydech 'pach pach' ... i była to sonda :)
Akumulator napewno nie był odpięty i wali w kolektor nie w układ wydechowy. I te spadki mocy momentalne z dnia na dzień, najgorzej jest rano więc wątpie, że to sonda

Wrzuciłem obiecane zdjęcia klucza tylko nie wiem na ile będą przydatne ponieważ mam problem z podaniem wymiarów. Główka (część okrągła) ma średnicę zewnętrzną 61mm natomiast bolce są rozmieszczone niesymetrycznie i nie bardzo mam jak zmierzyć ich rozstaw. Tokarz, który wykonał klucz, dorabiał go mając do dyspozycji stary wariator.

Załączniki

• IMG_2240.JPG
    IMG_2240.JPG
    469.1 KB · Wyświetleń: 58
  • IMG_2248.JPG
    IMG_2248.JPG
    442.8 KB · Wyświetleń: 59
  • IMG_2249.JPG
    IMG_2249.JPG
    546.1 KB · Wyświetleń: 58
  • IMG_2241.JPG
    IMG_2241.JPG
    221.2 KB · Wyświetleń: 49
Dzięki.

I tym kluczem przytrzymujesz zembatke wałka rozrządu wydechowego?

O k... pomyliłem klucze. Oczywiście nie jest to klucz do koła wałka wydechowego, a klucz do wariatora. Dzisiaj miałem zwariowany dzień i stąd pomyłka. Jutro postaram się poszukać tego właściwego. :)

Zrobiłem tak jak radził kolega Aster156 rozebrałem harmonijkę ta co idzie od przepływomierza do przepustnicy i tu zonk była zalana olejem i troszkie było go też na przepustnicy. Dlaczego? Pomocy! Chyba nie jest to normalne.
A i jak odepne przepływomierz to sekunde jest gorzej walnięcie w filtr i wraca tak jak było tylko tyle , że zapala się lampka żółty helikopterek.

Fotka klucza tym razem właściwego.

- - - Updated - - -

To normalne, że po odpięciu przepływki zapala się lampka ECU, ale to nie jest metoda na sprawdzenie przepływomierza w Alfie z tym silnikiem, tak można sprawdzić diesla. Zdecydowana większość Twin Sparków nie jeździ z odpiętym przepływomierzem, a wynika to chyba z konstrukcji sterownika itp. Co do obecności oleju w dolocie, to raczej nie jest dobrze. Proponuję sprawdzić drożność separatora oleju, który znajduje się w pokrywie głowicy. W dziale Zrób to sam jest to fajnie opisane.

Załączniki

• Klucz.JPG
    Klucz.JPG
    491.5 KB · Wyświetleń: 53
Jakby Cię interesowało to za dwa tygodnie jestem w Łomży i mam kabelek do podpięcia + programik. Zdaje sobię sprawę, że to odległy czas ale napisałem jakby co.

Fotka klucza tym razem właściwego.

- - - Updated - - -

To normalne, że po odpięciu przepływki zapala się lampka ECU, ale to nie jest metoda na sprawdzenie przepływomierza w Alfie z tym silnikiem, tak można sprawdzić diesla. Zdecydowana większość Twin Sparków nie jeździ z odpiętym przepływomierzem, a wynika to chyba z konstrukcji sterownika itp. Co do obecności oleju w dolocie, to raczej nie jest dobrze. Proponuję sprawdzić drożność separatora oleju, który znajduje się w pokrywie głowicy. W dziale Zrób to sam jest to fajnie opisane.

Dzięki. czy to jest ten sam, do Alfy przypasuje?

http://moto.allegro.pl/blokada-rozrzadu-uniwersalna-ruchoma-tarnow-i2662080323.html

Spytaj sprzedawcę o wymiary, ale powinien raczej pasować

no wez przestan ,robisz bardziej skomplikowane rzeczy ,trzy otwory dwa spawy i pare groszy za material (kg stali ok 5zet) wyjdzie z 10 zl max a na aukcji 8 dych z przeylka ,na tym akurat mozna zaoszczedzic
Trudno się nie zgodzić :)

Jakby Cię interesowało to za dwa tygodnie jestem w Łomży i mam kabelek do podpięcia + programik. Zdaje sobię sprawę, że to odległy czas ale napisałem jakby co.

Ok jak nic nie zrobie do tego czasu to sie odezwe a do łomży to 15 min i jestem więc to nie jest taki problem wielki.

Chyba nastąpiła poprawa wyczyściłem układ dolotowy ,przepustnicę i wymieniłem wężyk od odmy bo był jakiś twardy i miał luzy, poczekałem pare godzin aż silnik dobrze ostygnie odpaliłem i strzałów w filtr nie było obroty też równo trzymał ale dla pewności zobacze rano ale mam nadzieje że to to było przyczyną.

Ostatnia edycja:
no wez przestan ,robisz bardziej skomplikowane rzeczy ,trzy otwory dwa spawy i pare groszy za material (kg stali ok 5zet) wyjdzie z 10 zl max a na aukcji 8 dych z przeylka ,na tym akurat mozna zaoszczedzic :)

hehe to prawda :crazy_pilot: Jutro taki sobie zrobię, spawarke mam ;) Dziękuję wam ;)

- - - Updated - - -

Ok jak nic nie zrobie do tego czasu to sie odezwe a do łomży to 15 min i jestem więc to nie jest taki problem wielki.

Chyba nastąpiła poprawa wyczyściłem układ dolotowy ,przepustnicę i wymieniłem wężyk od odmy bo był jakiś twardy i miał luzy, poczekałem pare godzin aż silnik dobrze ostygnie odpaliłem i strzałów w filtr nie było obroty też równo trzymał ale dla pewności zobacze rano ale mam nadzieje że to to było przyczyną.

Oby. Trzymam kciuki aby wszystko było ok ;)

Amortyzatory
Powrót