[GT] Stromboli Q2 by Domo

• Autor wątku Autor wątku Domo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Domo

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.9 JTD m-jet 16v 140 km - dzwon :( / Alfa Romeo GT 1.9 JTD m-jet 16v 150 km Q2 :)
Po forum śmigam już od kilku lat, nie mając do tej pory swojego tematu ale czerpiąc dużo wiedzy z tematów innych. Wiele fur forumowiczów zdecydowanie jest inspirujących i obserwuję bacznie ich modzenie. Zakup nowej Alfiny jest idealną okazją aby w końcu swój temat założyć.

Do listopada 2017 jeździłem 147 1.9 JTDm 16V 140 KM Azzurro Gabbiano, niestety lekarz wracający z dyżuru wymusił pierwszeństwo i zakończył jej żywot :/ Wydarzenie to stało się pretekstem do zmiany na GT która od zawsze chodziła mi po głowie. Opcją w którą celowałem było Grigio Stromboli (najlepszy kolor GT wg. mnie) z czarną skórą, oczywiście w dieslu. Po długich poszukiwaniach we Włoszech i kraju, gdy już powoli traciłem nadzieję na kupno GT z dobrym przebiegiem, w dobrym stanie, w trakcie pobytu za granicą znikąd pojawiła się bardzo zadbana sztuka krajowa, w dodatku z full opcją i Q2, którą po rozmowie i oględzinach finalnie kupiłem. Poprzednim właścicielem był człowiek ewidentnie traktujący ją jak prawdziwy alfaholik, z pasją, któremu potrzebne było kombi w związku z poszerzeniem rodziny.

Trochę o samochodzie:

Rocznik 2008, 1.9 JTD 150 KM, przebieg 128k, kolor Grigio Stromboli, Q2, ksenony, przyciemnione lekko tylne boczne i główna szyba, czarna skórzana tapicerka z czerwonym obszyciem, grzane fotele, BOSE, plastiki i satynowe elementy na zewnątrz Blackline (w zasadzie chyba wszystko z BL jest poza czarnymi wkładami reflektorów, no i felgi z Q2), czujniki parkowania na tył, czujnik deszczu itd.

DSC07212.jpgDSC07214.jpgDSC07218.jpgDSC07222.jpgDSC07224.jpgDSC07225.jpgDSC07220.jpgDSC07227.jpgDSC07228.jpgDSC07231.jpg

Generalnie GT-a jest w baaardzo dobrym stanie, wygląda i jeździ prawie jak z salonu, świeżo po wymianie tylnej zawiechy. Poprzedni właściciel wszystko robił w bardzo dobrym serwisie Alfy w Warszawie, pierwszy właściciel był zaś współwłaścicielem ASO w Krakowie co czuć i widać w wyniku czego jaram się nią mocno ;)

Plany:

1. Rozrząd (prawdopodobnie prosto po weekendzie majowym).

2. Kosmetyka wizualna tu i tam, jakieś hydro delikatne, rozpórka przednia itp.

3. Przeszczep zacisków Brembo (idealnie chciałbym od GTA/GT V6 choć to rzadkość na forum, większość pcha hamulce z 166) przód.

4.Przed zimą prawdopodobnie wymiana aku jako że obecna Varta ma 4 lata. W 147mce klęknęła właśnie po takim czasie więc i tu pewnie zimy nie wytrzyma.

5. FMIC

6. Wydech duplex (jedyna rzecz jaka mi się nie podoba w GT to ta nieszczęsna zaślepka z prawej strony tylnego zderzaka, wygląda jak kompletnie zbędna szpachla na ścianie). Wizualnie do linii samochodu idealnie pasuje wydech na dwie strony.

7. Mapa pod 200 KM.

Generalnie idea jest taka by samochód został ze mną na dłużej więc plany zapewne będą ewoluować. Temat na forum będzie dla mnie przydatny chociażby jako historia zmian/napraw itp.

Ostatnia edycja:
Hehe :) Ja też kiedyś miałem podobną okazję do zmiany autka po kraksie. Ze 147 przesiadłem się wtedy do 156FL :) Jakieś pechowe te 7-ki :) Piękna sztuka, zmieniłbym tylko felgi i będzie bajka.

No było średnio, ale z fartem nic mi się nie stało praktycznie:

23602157_1880848815288509_7910798_n.jpg23634688_1880848835288507_1542029078_n.jpg23666641_1880848871955170_634569758_n.jpg23666711_1880848801955177_99369634_n.jpg

Co do felg to niby w teorii jakoś nie specjalnie mi się podobały te z Q2, w praktyce moje są pomalowane w grafit i są fajne, dobrze grają z kolorem samochodu więc ich zmiana nie jest na pierwszym planie zdecydowanie ;)

widzę, że kolejna z "bliźniaczek" :) zadbana sztuka, gratulacje i powodzenia w modach! co do koloru musze się z Tobą absolutnie nie zgodzić:) ale już się oswoiłem, felga lepiej niz standardowa srebrna ale jak będę robił to pojdę jednak w ciemniejszy grafit :) pozdro

widzę, że kolejna z "bliźniaczek" :) zadbana sztuka, gratulacje i powodzenia w modach! co do koloru musze się z Tobą absolutnie nie zgodzić:) ale już się oswoiłem, felga lepiej niz standardowa srebrna ale jak będę robił to pojdę jednak w ciemniejszy grafit :) pozdro

Dla mnie Stromboli jest mistrzowski, mieni się bajecznie w zależności od oświetlenia zewnętrznego. Ten "stalowy" look mi zdecydowanie pasuje najbardziej. Lepszy chyba jest tylko mat stalowy z Giulietty QV... Chociaż po niebieskiej GT Luke'a uważam że tamten kolor też jest świetny. Ten grafit wpadający w czerń i biała też jest ok. Złota nawet nawet. Czerwona mi kompletnie nie podchodzi, bordo także. Zwykłe srebro chyba najsłabsze z całej palety...

Felgi też przy malowaniu wybrałbym ciemniejsze, ale są jakie są i pasują mi na tyle że zmiana na razie jest na końcu stawki, chociaż podobają mi się Tomasony TN1 od daaaawna ;)

Bardzo fajnie jej na tych kołach.

Drobnica, ale zawsze to coś ;)
364.jpg

Wysłane z mojego ASUS_X008D przy użyciu Tapatalka

jeśli mogę jeszcze 3 grosze do dywagacji o kolorach to blu digione bludig.jpg jak dla mnie zdecydowanie wymiata ale jest niemal nieosiagalny, czerwien z qv redd.jpg tez dla mnie bomba, biała jak i warianty czarnego, w nich GT wyglada zadziornie i wszelkie satyny, lusterka itp się fajnie odróżniają, stromboli się fajnie mieni ale niestety jest trochę nijaki i wszystko się za bardzo zlewa ale stalowy look wiem o co chodzi tylko szkoda, ze tak nie wyglada ten kolor w "mianowniku", silver police dla mnie porażka na każdym aucie, no moze poza cinquecento z czarnymi zderzakami :)) montuj kierunki bom ciekaw i daj znac czy z tym wynalazkiem radio bedzie cokolwiek odbierało:) pozdr!

jeśli mogę jeszcze 3 grosze do dywagacji o kolorach to blu digione Pokaż załącznik 244539 jak dla mnie zdecydowanie wymiata ale jest niemal nieosiagalny, czerwien z qv Pokaż załącznik 244540 tez dla mnie bomba, biała jak i warianty czarnego, w nich GT wyglada zadziornie i wszelkie satyny, lusterka itp się fajnie odróżniają, stromboli się fajnie mieni ale niestety jest trochę nijaki i wszystko się za bardzo zlewa ale stalowy look wiem o co chodzi tylko szkoda, ze tak nie wyglada ten kolor w "mianowniku", silver police dla mnie porażka na każdym aucie, no moze poza cinquecento z czarnymi zderzakami :)) montuj kierunki bom ciekaw i daj znac czy z tym wynalazkiem radio bedzie cokolwiek odbierało:) pozdr!
Kierunki i antena już zamontowane. Wrzucałem już te rzeczy do 147 i wyglądały super. Wrzucę zdjęcie może później.

Co do anteny to ciekawostka jest taka że nawet na całkiem odkręconym bacie radio odbiera dobrze :D

Luke'a Blu Digione widziałem na żywo na DubIt w Kielcach i kolor jest świetny... Jak dla mnie to Stromboli tak jak i Biały świetnie się zgrywa z czarnymi dodatkami i w tę stronę będę szedł. Szkoda troche lusterek satynowych bo giną a są fajne, będzie u mnie drugi komplet w hydro.

Kierunki pięknie wyglądają moim zdaniem, sam zastanawiam się nad zmianą na czarne w swojej Belli ;). A antenka jak dla mnie troche śmiesznie wygląda przez swoją długość, ale to może tylko tak na zdjeciach. Najważniejsze, że robi robotę ;D

Kierunki pięknie wyglądają moim zdaniem, sam zastanawiam się nad zmianą na czarne w swojej Belli ;). A antenka jak dla mnie troche śmiesznie wygląda przez swoją długość, ale to może tylko tak na zdjeciach. Najważniejsze, że robi robotę ;D
Też mi się podobają, mała rzecz a robi robotę. Długi bacior GT nie przystoi... Krótka antenka wygląda lepiej moim zdaniem, zwłaszcza że nie ma różnicy w odbiorze ;)

Dlugi nieee. Tak samo jak tak zwane "rekiny" moim zdaniem. Z tego zdjęcia jednak wydaje mi sie zbyt krótki, ale to moze tylko zdjęcie tak jak pisałem wyżej. I ważne, że zgadzamy sie w kwestii działania ;).

Chyba widziałem ją w Kielcach parę dni temu. Uwagę zwróciły felgi od Q2 :) Ładna sztuka zadowolenia życzę i szerokości ;)

Chyba widziałem ją w Kielcach parę dni temu. Uwagę zwróciły felgi od Q2 :) Ładna sztuka zadowolenia życzę i szerokości ;)
Dzięki ;)

Możliwe że to mnie widziałeś, w Kielcach mieszkam i pracuję. Alfina już jeździ na blachach TK.

podoba mi się:) lewy sprysk reflektora ogarnij :P

W sumie poprawiłem spryski, po użyciu i tak trochę wychodzą i tak zostają - w sensie nie na równo ze zderzakiem. Nie wiem czy to jest norma?

W sumie poprawiłem spryski, po użyciu i tak trochę wychodzą i tak zostają - w sensie nie na równo ze zderzakiem. Nie wiem czy to jest norma?

u mnie w poprzedniej wszystko chodziło normalnie, ale były chyba jakies tematy na forum, spróbuj rozruszac albo przesmarować czymś prowadnice i sprawdź czy nie haczy o coś, bo ten patent i jego spasowanie pozostawia wiele do zyczenia...

Amortyzatory
Powrót