• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Stelvio opony zimowe

Przy feldze 8,5" i oponie zimowej 255 mieści się, tyle, że przerwa nie jest duża...a że miałem już kupione dystanse, to postanowiłem go poszerzyć.

Firste, ta opona wystaje z nadkola tak " ze smakiem " że osobnik musiałby być złośliwy :rolleyes:

Wydaje mi się, że faktycznie auto zmieniło się po tej operacji...w chwili obecnej porównałbym je do DZIKA :) na felgach z FE bez dystansów i letnich oponach było zwinniejsze : )

Czujniki ciśnienia "zaskoczyły" po zmianie jakoś po 5 km i nie szwankują, także kolejny plus : )

Witam
Czy używał ktoś takie felgi w zimie?
Mają szlifowaną czołową powierzchnię i zastanawiam się czy nie wejdzie na to korozja (patyna).59679_4_dab3cfad641c732bd2d39f26c4d6913c.jpg

felgi ori to chyba powinny byc dobrze zabezpieczone? mozma tylko miec nadzieje, skoro auta przejechaly tylko jedna zime to kto to tak naprawde przetestowal?

Pewno kiedyś wyjdzie. Generalnie producenci felg nie polacają felg z polerem na zimę. to kiedy sól zacznie je żreć- zalezy od tego w jakim tempie będziemy je rysować :).

Swój samochód odebrałem w tym roku z letnimi oponami w rozmiarze R20. Czy ryzykuję śmiercią bądź trwałym kalectwem dobierając teraz zimowe opony w tym samym rozmiarze?
W zimie jeżdżę mało, głównie po mieście i z fotelikami. Kuszą mnie Nokiany WR SUV 4, w przeciwnym wypadku pozostaje mi wydać kupę szmalu na felgi 19", zestaw czujników i nieco tańsze opony...
Czy ktoś z Was jeździ w zimie na 20"?

nie widzę problemu, i tak masz sporo kapcia nawet przy 20", co mają ludzie w Giulii powiedzieć jak mają 19" na zimę i 8.5cm opony (225/40)?

Moje FE ma 20 stki Pirelli scorpio, na takich samych obreczach jakie byly w FE na lato. Zadnych problemow....duzo sniegu w Bawarii.

tez mam pirelli scorpon winter tyle, że 235 60 R 18. niestety na razie zero możliwości sprawdzenia ich właściwości.

Swój samochód odebrałem w tym roku z letnimi oponami w rozmiarze R20. Czy ryzykuję śmiercią bądź trwałym kalectwem dobierając teraz zimowe opony w tym samym rozmiarze?
W zimie jeżdżę mało, głównie po mieście i z fotelikami. Kuszą mnie Nokiany WR SUV 4, w przeciwnym wypadku pozostaje mi wydać kupę szmalu na felgi 19", zestaw czujników i nieco tańsze opony...

Ja w 159 TI Q4 jeżdżę na Nokianach i nie narzekam. To mój 2 komplet i są wg mnie rewelacyjne. Błoto i breja oraz kopny śnieg nie stanowią problemu.

Tak, przejezdzilem juz dwie zimy, uzywajac Hankokow, zadnych problemow nie zauwazylem.
W tym min. wyprawy w Alpy.

Jedyne co mnie martwi to to, ze nie mozna montowac lancuchow na dwudziestki. Boje sie, ze kiedys z tego powodu gdzies w Dolomitach utnkne na odcinku zamknietym przez policje dla aut nie majacych lancuchow.

Tak, przejezdzilem juz dwie zimy, uzywajac Hankokow, zadnych problemow nie zauwazylem.
W tym min. wyprawy w Alpy.

Jedyne co mnie martwi to to, ze nie mozna montowac lancuchow na dwudziestki. Boje sie, ze kiedys z tego powodu gdzies w Dolomitach utnkne na odcinku zamknietym przez policje dla aut nie majacych lancuchow.

A próbował ktoś zakładać łańcuchy na 20". Tak się zastanawiam w czym leży problem.
Obwód koła jest identyczny jak 19" jedynie szerokość, ale nadmiar wychodzi na zewnątrz, bo jest inne et.

Problem zawsze w tym samym. Łańcuch nie zmieści się na oponie i będzie ślizgał się po feldze.

Możesz powiedzieć jakie to łańcuchy ?

Ja w 159 TI Q4 jeżdżę na Nokianach i nie narzekam. To mój 2 komplet i są wg mnie rewelacyjne. Błoto i breja oraz kopny śnieg nie stanowią problemu.
Każde opony z górnej półki dadzą radę. Ja mam obecnie Vredestein zimowe na r20 i jest bardzo dobrze, szczególnie na suchym, mokrym i błocie. Na śniegu też dobre, choć na kopnym trochę ślizgają. Niemniej uważam, że na nasze zimy to najlepsza opcja, szczególnie jak posypie śniegiem i breja na drodze, opony sprawują się fantastycznie. Na śniegu jak mówiłem trochę ślizgają, ale wyciągają pod największe górki i przy tym ślizganiu są przewidywalne. W porównaniu do nokianów gorzej radzą sobie na śniegu, ale nokian na błocie i głębokich kałużach w ogóle sobie nie radza.

Możesz powiedzieć jakie to łańcuchy ?

Jest cały wątek na ten temat osobny.

Nabyłem: https://www.amazon.co.uk/KÖNIG-K-SU...ie=UTF8&reviewerType=all_reviews&pageNumber=2

- - - Updated - - -

Nie, nie miałem czasu, wiem, wstyd.
Inna sprawa,Alpy najszybciej w grudniu wiec w tzw wolnej chwili zrobię to i podzielę się wynikiem.

- - - Updated - - -

Mam Hankoki, jestem bardzo zadowolony. Biją na głowę pirelli, które miałem kiedyś, fakt w innym aucie.

Amortyzatory
Powrót