• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Stelvio] Opinie użytkowników o Stelvio

Do bezpośredniego układu kierowniczego można się przyzwyczaić. Jak kolega zauważył - to jest SUV - i tym jeździ się trochę inaczej - ale jeśli spalanie nie jest problemem, to na pewno da to auto sporo frajdy :)
Ja na trasy mam BMW serii 5 w diesel'u - uważam, że limuzyna w trasy jest najlepsza - lepsza niż Q7, Cayenne itp. Więc tutaj każdy musi sam wybrać co woli - ale ogólnie Stelvio to fajne auto - właśnie jest inne, nietuzinkowe, powiedziałbym, że dość odważne itp - dlatego jest właśnie fajne :)

w MAcanie chyba jest zwykłe ordynarne ( jak w Alfie ;) ) R4 ? czy mają takie cudo jak V4 ??? :) Bo ktoś ti pisał kilka postów wyżej o V4

Ostatnia edycja:
Powiem wam, że Stelvio Q wygląda mniej dynamicznie z boku niż zwykłe, przez to, że wydaje sie wyższe (od samego dołu w jednym kolorze).
Normalna wersja jest nieco złamana i tym czarnym progiem jak i ramkami chromo, no i wizualnie koła w normalnej wersji przez ten czarne nadkola, tez wydają się ciut większe a wieć bardziej muskularne. Jednak przód i tył to Q wiadomo, bardziej agresywnie.
https://i.imgur.com/Y3oWzBW.jpg - duża fota.

Załączniki

• stelvio_fe_qv2.jpg
    stelvio_fe_qv2.jpg
    68.9 KB · Wyświetleń: 32
Ostatnia edycja:
Jak dla mnie wersja Q wygląda bardziej sportowo a zwykła bardziej SUV-owo. I ta pierwsza to stylistycznie mój typ.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jak dla mnie wersja Q wygląda bardziej sportowo a zwykła bardziej SUV-owo. I ta pierwsza to stylistycznie mój typ.
Przecież to jedynie kwestia stylizacji obu aut: załóż te same felgi i obramowania szyb w tym samym kolorze i zdejmij koniczynkę, to nie poznasz, co jest co :P

Z tylu poznasz po wydechu, z boku po innych zderzakach i tarczach, z przodu po wlotach na masce. Tak samo jak veloce do Q w Giulii

Sent from my iPhone using Tapatalk

Witam ponownie po przerwie, piszę bo odebrałem swoje Stelvio... w końcu i czuję się w obowiązku żeby opisać pierwsze wrażenia ale od początku. Wcześniej pisałem że kupię FE testowe itp. Później doszedłem do wniosku że chyba te pierwsze FE jednak mogą być obarczone błędami młodości poza tym były one dla mnie za nudne i grzeczne. Gdzieś na szybko wybór padł na wersję Super w Misano Blue na felgach 19' (5EV) z bajerów bardzo mało ale jednak pakiety Sport i Super Sport Design, chyba wszystko. Cena bardzo atrakcyjna jak dla mnie bo wyszło ok 184 przy wynajmie. A teraz najważniejsze bo wrażenia po ok. 100km. Auto spełnia wszystkie moje oczekiwania, jest szybki, sztywny, bardzo stabilny, bardzo pewny w jeździe. Do układu kier. mozna się przyzwyczaić w moment jak i do hamulców. Środek wykonany ponad przeciętnie, bardzo dobrze spasowany, nic nie skrzypi itp. Generalnie ten samochód na wszystko czego ja potrzebuę, na nawigacjach fabrycznych nie jeżdżę, radio i stream BT bardzo sprawne, te fabryczne audio jak dla mnie gra jak trzeba. Wszystko jest fajnie jak na teraz. Polecam

Witam ponownie po przerwie, piszę bo odebrałem swoje Stelvio... w końcu i czuję się w obowiązku żeby opisać pierwsze wrażenia ale od początku. Wcześniej pisałem że kupię FE testowe itp. Później doszedłem do wniosku że chyba te pierwsze FE jednak mogą być obarczone błędami młodości poza tym były one dla mnie za nudne i grzeczne. Gdzieś na szybko wybór padł na wersję Super w Misano Blue na felgach 19' (5EV) z bajerów bardzo mało ale jednak pakiety Sport i Super Sport Design, chyba wszystko. Cena bardzo atrakcyjna jak dla mnie bo wyszło ok 184 przy wynajmie. A teraz najważniejsze bo wrażenia po ok. 100km. Auto spełnia wszystkie moje oczekiwania, jest szybki, sztywny, bardzo stabilny, bardzo pewny w jeździe. Do układu kier. mozna się przyzwyczaić w moment jak i do hamulców. Środek wykonany ponad przeciętnie, bardzo dobrze spasowany, nic nie skrzypi itp. Generalnie ten samochód na wszystko czego ja potrzebuę, na nawigacjach fabrycznych nie jeżdżę, radio i stream BT bardzo sprawne, te fabryczne audio jak dla mnie gra jak trzeba. Wszystko jest fajnie jak na teraz. Polecam
Mam podobny , kolor ten sam, na lato 19 telefony. Ten Twoj symbol felg to telefony ?? Ja juz 2 tys zrobilem z hakiem, spalanie spadlo do 10,4. Czyli super. Tylko skrzypi czasem podlokoetnik gdy reka na nim lezy, macie jakis sposob na to ??

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka

A i najważniejsze o czym zapomniałem, silnik to 280

Wczoraj żona porzyczyła Stelvio na zakupy itp w sumie ok 60km. zrobiła, dla zgrywu przełączyłem jej na A i wyzerowałem licznik. Po powrocie spalanie 9,3

Nie wiem jak wam się udaje z tym spalaniem... Ja mam 7kkm zrobione i nadal średnia to 13,4 ;)
Pewnie wiecej buta masz w podlodze.. ta dycha wymaga jazdy - może nie defensywnej - ale rozważnej . Jazda beztroska to te 13. Jazda "atak" to od 15 do ....

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka

Od momentu zakupu auta (nie pamiętam, ile dokładnie ma żona na liczniku przejechane, ale na pewno ponad 3kkm) jest równe 12L /100 - ale byłoby mniej o około 1L bo ja czasem biorę jej Stelvio i trochę dzikuję :)
Ogólnie jest OK, żona i tak robi głównie małe dystanse to i każdy samochód spali dużo, a w trasie to jest tak, że jak chcesz mieć niskie spalanie, to bez problemu takie uzyskasz, a jak jedziesz dynamicznie, to swoje wziąć musi...

Właśnie miałem okazje sprawdzić auto w Dolomitach. Takiej radości nie miałem od czasu gdy Gol strzelił Spartakowi na 2:3. Napisać, ze prowadzi się genialnie to za mało.
Średnie spalanie na całej trasie (autostrada 150 w trybie A, w górach pełna petarda na D, paliwo V power) - 10.4.

No to dzisiaj trasa świąteczna Opole - Poznań - Opole. Spalanie 11,9l (rekord :) ) . Autostrada - tempomat 150, S5 tempomat 140, reszta do 140 w trybie N ;)

A ja tuż przed Świętami oddawałem swoją beemkę na serwis i jak odbierałem, chwilę przyjrzałem się nowej X3 G01 - akurat na salonie stoi biała - dokładnie taka, jaką miałem zamawiać (zanim zdecydowałem się na Stelvio :) ) Wiec teraz już mi chyba tak zostanie, że będę długo Stelvio porównywał do X3 - bo betka X3 to był samochód nr1 zanim obejrzałem na żywo Stelvio...

I powiem, że jako zwolennik BMW (i jeszcze dodam, że chciałem zostać w 100% obiektywnym - choć to trudne, bo już mam Stelvio... ) to aż tak bardzo ta nowość mnie nie powaliła - jak najbardziej jest śliczne i nadal mi się podoba - po prostu spodziewałem się, że tak ważny model w BMW, jakim jest X3 - będzie miał jeszcze lepsze plastiki wewnątrz i w ogóle szczena mi opadnie, a tu tak sobie - co nie znaczy, że jest marnie - po prostu jest OK i tyle, jest taka (jak najbardziej wysoka) jakość, do jakiej mnie już BMW przyzwyczaiło - z drugiej strony cóż tam można jeszcze zrobić, a i tak X5 musi być lepsze, więc X3 nie może być naj.
No i jak pomyślę, że za tą samą cenę miałbym o 100KM słabszy silnik i słabsze wyposażenie, to absolutnie nie żałuję wyboru. Co gorsze dla beemki X3 - na pierwszy rzut oka można ją pomylić z X1...
Ot po prostu kolejna bardzo poprawna i ładna beemka, których będzie cała masa na drogach - i to mnie absolutnie przekonuje do Alfy :D

Czy coś się zmieniło czy to błąd w konfiguratorze - nie da się zmienić foteli ze zwykłych na carbonowe (Stelvio Q)?

wydaje mi sie ze gdzies widzialem czy czytalem (jakis test) ze fotele sparco w Stelvio pojawia sie w pozniejszym terminie. Inna sprawa ze konfiguratory maja bledy I braki, I jedyna finalna cene/mozliwa konfiguracje robi sie z dealerem w ich programie wewnetrznym.

Amortyzatory
Powrót