• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Stelvio - klimatyzacja i inne problemy

Witajcie
Mam nowe 2020 stelvio 2.0 po lifcie i klimę w trybie auto. Kilkukrotnie zdążyło mi się, że po zatrzymaniu na światłach i wyłączeniu silnika funkcją start stop klimatyzacja i nawiew przestawały działać i nie działa w czasie dalszej jazdy. Nie działa nawet sterowanie klimą, ani przełączanie na manual. Po restarcie silnika wszystko wraca do normy. W ASO nie wyskakują żadne błędy. Czy ktoś z szanownych kolegów spotkał się z podobnym problemem?
Pozdrawiam.
Witaj,

Dokładnie ten sam problem. Na razie zrobiłem 3k km, pojawił się raz. Klimatyzacja wyłącza się w pełni i nie reaguje na nic. Restart silnika rozwiązuje problem.

Z drugiej strony zawsze wyłączam SS i dlatego wcześniej tego nie zauważyłem.

Stelvio 2.2 poliftowe.

Mam to samo w nowej veloce wymienili mi silnik od wiadtraka ale to nic nie dało maja pisać do Włoch co z tym zrobić

wczoraj w innym wątku było o problemach z rozruchem i wymianą przekaźnika R2 przed przednim prawym nadkolem, dziś inny.
ciekawe czy mamy potencjalny problem znów z obciążeniem indukcyjnym (tu akurat silnik dmuchawy). Przekaźnik T20 jest sterowany przez INT/A czyli po stacyjce i (co tu kluczowe może) wyłączany na czas rozruchu (wentylator już kręci, zatrzymuje S&S, dalej kręci, potem rozruch i przerywa indukcyjne obciążenie). Przed wentylatorem siedzi jeszcze jakiś regulator prędkości obrotowej, sterowany sygnałem PWM generowanym przez sterownik klimatyzacji, zależy jak jest zbudowany regulator i jak ten PWM generowany (czy np wyłącza regulator obrotów - centralka jednak ma tylko stałe +12V i po kluczyku (zwykłe INT a nie INT/A), jeśli już to po CAN mogłaby dostać info o rozruchu, ale czy dostaje i czy wykorzystuje?), ale jeśli zdarza się że to przekaźnik odłącza zasilanie (a sam nie ma zabezpieczenia przeciwprzepięciowego), a regulator obrotów robi w tym czasie przewodzenie, to powstanie iskra na stykach przekaźnika która z czasem przypala styki.
No chyba że są zabezpieczenia i dobrze teoretycznie zaprojektowali sekwencję pomędzy INA/A a sygnałem PWM, ale przekaźniki są tandetne?
Jakieś przemyślenia ktoś ma?

Na przyszłość widać rada - masz jaja z elektryką, wymieniasz profilaktycznie przekaźniki na obwodach powiązanych (można rozebrać je, pooglądać stan, ewentualnie pomyśleć nad zabezpieczniem)

Ostatnia edycja:
Panowie,

Dziś doświadczyłem opisanego tu przypadku wyłączenia się chłodzenia podczas jazdy. Wróciło po krótkim postoju. Dziś kolejny raz...

Czy wiemy jednoznacznie co jest przyczyną? Auto z 2016.
Czy rzeczywiście wymiana przekaźnika załatwia problem?

myslalem ze juz do czegos na gorum doszlismy w stulu: goracy dzien, dluga trasa i klima usyawiona na mocniejsze chlodzenie (za mocne), zawor w koncu jest az oblepiony lodem z zewnatrz a wewnatrz skurcz termiczny powoduje ze sie przytnie? eraca do dzialania po jakms czasie postoju.... ja tam w upalne dni mam ustawione na 22.5C a nawiew ok 30-40% skali i u mnie nigdy problem nie wystapil

Hmmm..., dziwna sprawa. Aż nie chce się wierzyć. Jeśli jest jak piszesz to pierwszy raz z czymś takim się spotykam.

takie zawory produkuje pewnie kilkua specjalistycznych firm na swiecie, moze jakus model ktory jeden z nich wprowadził na rynek nie jest do końca udany? [MENTION=86626]07105415[/MENTION] a jak z klimy korzystales gdy problem wystapil?

Siłą rzeczy za pierwszym razem zacząłem wszystko włączać, kręcić, wyłączać z nadzieją że ruszy... Oczywiście nic to nie dało:) Przy okazji postoju, klima odtajała i wszytko wróciło do normy. Dziś dokładnie taka sama sytuacja.

Temperatura na zewnątrz ok 30 stopni. Klima ustawiona na 22. Tryb Auto. Autostrada, ciągła jazda parę godzin z prędkością 140 km/h.

tylko w watubkach wielu godzin jazdy w upale takie rzeczy ludziom się działy. ja korzystam z manualnego trybu i problem mnie nigdy nie spotkał, jak pisalem nie ustaeiam mocnego nawiewu

[MENTION=20089]epsonix[/MENTION]
szanuje Twoja wiedze i pasje, ale pisanie bez interpunkcji i z fatalna literowka....

...a czy jest jakaś rada na tą ewidentną usterkę? I nie mam tu na myśli zmniejszenia nawiewu czy wyłączenia trybu Auto tylko naprawę, modyfikację mechaniczną lub elektroniczną...

...a czy jest jakaś rada na tą ewidentną usterkę? I nie mam tu na myśli zmniejszenia nawiewu czy wyłączenia trybu Auto tylko naprawę, modyfikację mechaniczną lub elektroniczną...

U mnie był podobny przypadek dwa lata temu. Serwis mi powiedział, że to typowy przypadek i aktualizacja oprogramowania załatwia sprawę.
Na przeglądzie zrobili aktualizację i od tej pory spokój.

Dzięki, to jest odpowiedź!:) Upomnę się o to..., ciekawe jak minie potraktują. Auto dawno po gwarancji.

[MENTION=20089]epsonix[/MENTION]
szanuje Twoja wiedze i pasje, ale pisanie bez interpunkcji i z fatalna literowka....

sorka, pisze z komórki, jestem na urlopie, zapomniałem okularów do czytania i srednio widzę co piszę na małym ekranie haha

- - - Updated - - -

U mnie był podobny przypadek dwa lata temu. Serwis mi powiedział, że to typowy przypadek i aktualizacja oprogramowania załatwia sprawę.
Na przeglądzie zrobili aktualizację i od tej pory spokój.

oprogramowanie moze pomóc w trybie auto jeśli np mniej agresywnie działa schladzanie, ale czy rozwiazuje calkiem problem? co jesli ktos w manualnym trybie daje LO a tacy tu sa co tak lubią jezdzic

Dzięki, to jest odpowiedź!:) Upomnę się o to..., ciekawe jak minie potraktują. Auto dawno po gwarancji.

Byłeś może w tym serwisie? Jeśli tak to daj znać czy wgranie nowego softu pomogło. Ostatnio też mam problemy z klimą zaczyna wariować i przy standardowych ustawieniach (21/Auto) czasami wali mega gorące powietrze na nogi przez kilka minut po czym wraca do standardowego schładzania :) Pacjent to Stelvio MY20.

Byłeś może w tym serwisie? Jeśli tak to daj znać czy wgranie nowego softu pomogło. Ostatnio też mam problemy z klimą zaczyna wariować i przy standardowych ustawieniach (21/Auto) czasami wali mega gorące powietrze na nogi przez kilka minut po czym wraca do standardowego schładzania :) Pacjent to Stelvio MY20.

Niestety, nie dotarłem...

Amortyzatory
Powrót