• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Stelvio/Giulia] Ile bierze wam oleju silnik 280 KM?

Firste

Nowy
Auto
Alfa Romeo Stelvio FE 280 KM
Czy to możliwe, że nowy silnik bierze tak mało oleju? Tym bardziej, silniki o dużych mocach w pierwszym okresie eksploatacji biorąc zazwyczaj więcej niż potem (potem znowu to rośnie, ale to już inna bajka).
Po około 11 tys. km ubyło mi zaledwie ok 20% z róznicy pomiędzy min a max, jak jest u was?
Ewentualnie, czy sprawdzanie fizyczne zgadza sie z tym, co pokazuje komputer? Bo prawdę mówiąc, fizycznie jeszcze nie sprawdzałem :)

Załączniki

• olej.jpg
    olej.jpg
    58.4 KB · Wyświetleń: 513
Kurde, ubywa to źle, nie ubywa to też źle. Alfisty nie zadowolisz :D :D

Ale jeśli przejechałeś 11 tysięcy na tym oleju, to tak czy siak pora go już zmienić.

A kto Ci naopowiadał takie rzeczy? Przecież ta teoria nie ma prawie żadnego poparcia w praktyce a już na pewno nie może być aż tak uogólniana.
Dla przykładu zdrowe 3,2 w GTA nie bierze nic. 2,9 w Giulii też. Za to duże mniejsze i słabsze TS'y potrafią mimo trzymania mocy seryjnej wciągnąć sporo oleju.

Po pierwsze poczytaj instrukcję ( przy 2,0 producent się zabezpiecza i podają bodajże maks 400 ml/1000 km). Po drugie elektroniczne wskaźniki nie zawsze idą w parze z bagnetem. Po trzecie zużycie oleju w tzw luźniejszych silnikach zależy w dużym stopniu od stylu jazdy. Jak bierze mniej niż fabryka pozwala to tylko się cieszyć.
Ile masz od wymiany oleju?

Ostatnia edycja:
To się porobiło :) - Alfa nie bierze oleju - jak każdy normalny samochód, to zaczyna budzi niepokój - że nie bierze :)

Oby tak dalej ! (bo rozumiem że to 20% ubytku nie z całości pojemności w układzie, tylko 20% z pomiędzy min----max ?) Jak to drugie, to znikomo na 11tys przecież.
To świetna sprawa nie sprawdzać nerwowo poziomu między przeglądami i nie wozić litra na zapas w bagażniku, może nowi Alfisti w końcu tego zaznają :)

Nie narzekam, że mało bierze, bardziej chcę się podpytac, czy inni mają podobnie :)
Belfer co do instrukcji, to dlaczego zakłądasz, że jej nie czytałem? :) Miałem wiele aut i dobrze wiem, że producenci poadają właśnie 0,4-1/1000 km, ale właśnie podpytuję, bo na oko to mi brało moze z 0,25/11 tkm. To jest jednak gigantyczna róznica.
A silnik to jednak w miare nowa konstrukcja, no i jak by nie było, moja pierwsza Alfa więc wolę potyptać o doświadczenia innych. Jedne silniki biorą i z 1l/1000 km jak u kumpla w Audi :D inne wcale pomiedzy wymianami.
Przeważnie do tej pory w innych samochodach, też nie musiałem dolewać oleju pomiedzy wymianami, ale jednak schodziło powiedzmy z 50-70% (między min a max) w tym czasie. Czyli ok 0,5-0,7 l/10 tkm.
Od wymiany oleju, a właściwie od pierwszych km minęło pół roku.

To się porobiło :) - Alfa nie bierze oleju - jak każdy normalny samochód, to zaczyna budzi niepokój - że nie bierze :)

Oby tak dalej ! (bo rozumiem że to 20% ubytku nie z całości pojemności w układzie, tylko 20% z pomiędzy min----max ?) Jak to drugie, to znikomo na 11tys przecież.
To świetna sprawa nie sprawdzać nerwowo poziomu między przeglądami i nie wozić litra na zapas w bagażniku, może nowi Alfisti w końcu tego zaznają :)

Andrzej, mam od nowosci Mito z silnikiem Twinkosiarka i nigdy nie sprawdzalem oleju. 72tys na liczniku, wymiana jak w instrukcji co 30tys. Niektorzy pisali na forum zeby zrobic dodatkowa wymiane na poczatku, po okolo 4-5 tys km ale ja nie robilem. Jak na razie zadnych problemow. Moja 156 1.9jtd ma w tej chwili 325tys km i tez oleju nie sprawdzam. Wymiana co 10 tys. Ale moj Spider to juz inna historia... TS chodzi jak zegarek ale swoje oleju zje... Nowoczesne silniki sa tak dopracowane a tolerencje podczas produkcji tak ciasne ze te silniki po prostu nie biora oleju.

Klasyczne pytanie z gatunku "Moja Alfa Romeo od dwóch miesięcy ani razu się nie zepsuła. W czym może tkwić problem?". :)

Przez 20 lat obcowania z różnymi modeli alf (wyprodukowanych na przestrzeni ponad 30 lat) nigdy jakoś nerwicy olejowej nie miałem. Ale tutaj zawsze czegoś nowego się dowiem

Kolega pewnie miewał wcześnie VW i Audi ... to byłoby zrozumiałe, że się zaniepokoił jak Alfa może nie brać oleju ...

Kolega pewnie miewał wcześnie VW i Audi ... to byłoby zrozumiałe, że się zaniepokoił jak Alfa może nie brać oleju ...
:D:D:D

W sumie jak silnik nic nie bierze na bagnecie, to nie znaczy, że nie bierze wcale - bo minimalnie to każdy silnik spali jakieś skromne ilości - a ubytki zastąpi paliwem, które się miesza podczas pracy silnika. I dlatego należy olej często zmieniać i nie oszczędzać na tym. Fakt, że nowoczesne konstrukcje tak to wszystko robią, że przy normalnej eksploatacji takie zużycie jak u kolegi Firste wydaje mi się zupełnie normalne i w ogóle na olej nie zwraca się uwagi.
U mnie nie ma śladu zużycia oleju, ale przebieg niecałe 3000km, więc poczekajmy dalej.

W sumie, to cieszę się, że silnik normalnie zachowuje się pod tym względem. Zobaczymy po 100.000km - kiedyś w Toyocie Avensis 1.6 benzyna (jak już był przebieg powyżej 100k km) to na trasie na dystansie 500km czasem lałem 1L - i to podobno było normalne :edziahurra:

Czy to możliwe, że nowy silnik bierze tak mało oleju? Tym bardziej, silniki o dużych mocach w pierwszym okresie eksploatacji biorąc zazwyczaj więcej niż potem (potem znowu to rośnie, ale to już inna bajka).
Po około 11 tys. km ubyło mi zaledwie ok 20% z róznicy pomiędzy min a max, jak jest u was?
Ewentualnie, czy sprawdzanie fizyczne zgadza sie z tym, co pokazuje komputer? Bo prawdę mówiąc, fizycznie jeszcze nie sprawdzałem :)

Jesteś pewien ze to prawidłowe wskazanie? Sprawdź poziom oleju na wyświetlaczu pomiędzy zegarami. Po włączeniu zapłonu przez kilka sekund wyświetlany jest poziom oleju. U mnie jest różnica, wskazanie pomiędzy zegarami - stan prawidłowy ( chyba) na connect wskazuje 25% mniej. Orły z ADF Wrocław nie potrafią usunąć usterki.

lechtak, u mnie występuje taka sama rozbieżność...

"Sprawdź poziom oleju na wyświetlaczu pomiędzy zegarami. Po włączeniu zapłonu przez kilka sekund wyświetlany jest poziom oleju."
Widziałem ten opis w instrukcji, ale prawde mówiąc, nigdy na to nie zwórciłem uwagi. Gdzie to niby jest widoczne? 2:35 start silnika.
https://youtu.be/juq0qh_0vhs?t=2m35s

Nie uruchamiaj silnika, włącz zapłon ( przycisk bez hamulca)

Sprawdziłęm pokazuje identycznie, czyli blisko maxa :)
Trochę dziwnie, że Wam pokazuje czasem 2 rózne poziomy, bo dałbym głowe sobie uciąć ;) że jest tam 1 czujnik pewno.
Może raz patrzycie na starcie jazdy a w menu po jeździe? Wtedy nawet u mnie troszkę wzrasta i może dojśc do błędnych wniosków.

w 159 wystarczy stanąć na lekko pochylonej powierzchni i już wskaźnik pokazuje cuda...

bo poziom oleju w silniku mierzy sie gdy auto stoi na płaskim... :D

Sprawdziłęm pokazuje identycznie, czyli blisko maxa :)
Trochę dziwnie, że Wam pokazuje czasem 2 rózne poziomy, bo dałbym głowe sobie uciąć ;) że jest tam 1 czujnik pewno.
Może raz patrzycie na starcie jazdy a w menu po jeździe? Wtedy nawet u mnie troszkę wzrasta i może dojśc do błędnych wniosków.

Nie ma żadnych błędnych wniosków - sprawdziłem to. Występuje u mnie rozbieżność pomiędzy tymi wskaźnikami w tym samym czasie. Spodziewam się, że to kwestia oprogramowania. One są jakby nieco inaczej wyskalowane. Nie wiem o co chodzi do końca...

Amortyzatory
Powrót