Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Szczególnie cieszy, kiedy gdzieś na trasie pozdrawia Cię inny pozytywny człowiek w Alfie.
Szczególnie cieszy, kiedy gdzieś na trasie pozdrawia Cię inny pozytywny człowiek w Alfie.
Nie zapuszczam się tak daleko na północ ; ) Białe wyczaiłem na razie dwie w KrkPamiętam białe Stelvio a takich dużo nie widać
oraz kobiety za kierownicąGiulietty, 159, 156 itp mają wy... zazwyczaj
Właśnie wróciłem z wakacji i byliśmy kilka dni na Węgrzech dosłownie każdy kierowca Alfy podnosił rękę albo migalKiedyś w latach 90 to była norma a obecnie rzadkość. Dosłownie KAŻDY alfista migał światłami. Z doświadczenia teraz to właściwie tylko właściciele Giulii albo Stelvio się pozdrawiaja i to tak w 60%. Od czasu do czasu jakiś pasjonat pozdrowi. Giulietty, 159, 156 itp mają wy... zazwyczaj![]()
To jest mój pierwszuteńki post. Jeżdżę Jeepem GC Overland 2017. Nie mam rodziny, wielkiego psa, jachtu do ciągania na przyczepce. Chcę się przesiąść do czegoś bardziej dla singla, co w rozliczeniu wyjdzie na podobnym poziomie kwotowym. Moje kryteria:
Na placu boju zostały Kia Stinger GT Line 2.0 i Alfa Romeo Stelvio 280KM B-Tech. Proszę kogoś, kto miał wcześniej podobny dylemat zakupowy lub jeździł jednym i drugim autem o wskazanie mocnych i słabych stron obu.
- komfort w długiej trasie
- w miarę oszczędna benzyna (HEMI-podobne odpadają),
- do bagażnika mogę wrzucić rower 29' bez większej gimnastyki
- Apple Car Play / Android Auto
Spalanie zalezy od stylu jazdy mocno.. ja też twierdziłem ze 12-13.. Ale jak się jedzie spokojnie unika gwałtownych przyspieszeń to spokojnie idzie zejsc ponizej 10 ba nawet ponizej 9.. tylko że Stelvio nie zachęca do takiej jazdy stad wiekszosc tankowan kończy się ze średnią 13 i więcejNajpierw o Stingerze, bo sam się przez chwilę nad nim zastanawiałem:
- w materiałach youtube`owych same superlatywy nad wyglądem i jazdą. Po czasie opinie dotyczące jazdy są raczej średnie a wygląd... cóż, każdy ma swój gust ale z przodu wygląda jak każda KIA, a z tyłu przekombinowany i plastikowy - jakoś nie robi takiego wrażenia jak było zapowiadane. Ot niska optima.
Stelvio - gdybym miał brać drugi raz to bym wziął go jeszcze dwa razy. Prowadzenie to bajka, nie odczuwa się go jako duże auto - jeździ jak Alfa, stał się nawet chyba nieoficjalnym wzorem prowadzenia w tej klasie. Jest oczywiście twardy bo to alfa. Nie da się połączyć amerykańskiego komfortu na dziurach z dobrym braniem zakrętów (chyba że jakieś wynalazki utwardzające zawieszenie w trakcie jazdy). W prowadzeniu jest leciutki, szybki, dokładny i zwinny.
W długiej trasie dla mnie wystarczająco komfortowy. Są może pod tym względem lepsze auta, ale na pewno są też gorsze.
Spalanie - tu nie jest najlepiej. 12-13 to takie optimum.
Bagażnik krótki (jak to suv) więc bez kładzenia siedzeń roweru nie zmieścisz. Bez skladania foteli w passacie mieściłem rower bez przedniego koła, w Stelvio 24 calowy kross córki musiał mieć odpięte też tylne koło. Jak położysz siedzenia to oczywiście wszystko się zmieści bez kombinowania.
AA nie mam bo FE![]()
Stelvio na pewno jest wyjątkowe - rzadko spotykane, ładne i inne. To nie X3 czy Q5 parkujące na każdym rogu.
Bagażnik krótki (jak to suv) więc bez kładzenia siedzeń roweru nie zmieścisz. Bez skladania foteli w passacie mieściłem rower bez przedniego koła, w Stelvio 24 calowy kross córki musiał mieć odpięte też tylne koło. Jak położysz siedzenia to oczywiście wszystko się zmieści bez kombinowania.
Co do JGC vs stelvio
Mam oba![]()
JGC to kanapa i krowa, stelvio to sprytny zapitalak
- JGC 3.0d pali trochę mniej niż stelvio 2.0 280
- bagażnik JGC pomimo ze beznadziejny (płytki, niska roleta teoretycznie <500l) jest bardziej pakowny niż w stelvio
- prowadzenie stelvio - poezja
- siedzenia stelvio - ja wole je niż te z jeepa - jeep ma za krótkie siedzisko
- rower do stelvio nie wchodzi za bardzo z racji bezmyślnie wąskiego bagażnika
- wyciszenie - podobnie
- komfort - dla mnie pneumat w jeepie jest twardy, gorszy od mercedesa - jest dość komfortowy ale bez przesady stelvio tez nie jest niewygodne
Ogólnie miałem zamienić JGC na stelvio - obecnie mam oba ale JGC jeździ żona![]()