• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Stelvio] Check engine

Mieciu

Użytkownik
Auto
Stelvio FE
Podczas spokojnej jazdy autostradowej nagle wlaczyl sie CEL oraz kilka innych lampek (prdukcja 2017, wersja 280 km).
Zjechalem na parking, otwarlem maske, poziom oleju ok (oczywiscie goracy), plyn chlodacy tez. Po kilku wlaczeniach/wylaczeniach silnika, bledy zniknely. Paliwo E10, tankowane w Rzeszy.
Czy ktos spotkal sie z takim problemem? Zignorowac czy jechac do ASO? Na zagranicznych forach mowa jest o updacie softu, mialem ostatni przeglad w sierpniu totez nie wydaje mi sie, aby byl jakis nowy...

Podczas spokojnej jazdy autostradowej nagle wlaczyl sie CEL oraz kilka innych lampek (prdukcja 2017, wersja 280 km).
Zjechalem na parking, otwarlem maske, poziom oleju ok (oczywiscie goracy), plyn chlodacy tez. Po kilku wlaczeniach/wylaczeniach silnika, bledy zniknely. Paliwo E10, tankowane w Rzeszy.
Czy ktos spotkal sie z takim problemem? Zignorowac czy jechac do ASO? Na zagranicznych forach mowa jest o updacie softu, mialem ostatni przeglad w sierpniu totez nie wydaje mi sie, aby byl jakis nowy...
Miałem podobny problem. Ponoc w logach nic nie było ale serwis robil aktualizacji mase bo akurat przegląd roczny mialem.. o ile problem nie będzie się powtarzał to pewnie mozesz olac, ewentualnie dla swietego spokoju możesz podjechać na serwis pewnie zaleca aktualizację modułów.. ja to robilem dosłownie miesiac temu;)

Ogólnie lepiej e5 tankować- mniej biododatkow..

Zalalbym czymś lepszym następnym razem ;)

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Podjedz na gwarancji - czasem cz. gradacji oleju robi psikusa - albo olej do wymiany wczesniej.

Ja obstawiałbym jako przyczynę paliwo E10.
Były nawet tu na forum przypadki zapalenia tej kontrolki po zatankowaniu zwykłej PB98 (problem znikał po wlaniu PB95).

Zignorowac czy jechac do ASO?
ja bym jechał. też żeby w razie czego nie zarzucili Ci że coś się działo a Ty ignorowałeś.
Na zagranicznych forach mowa jest o updacie softu, mialem ostatni przeglad w sierpniu totez nie wydaje mi sie, aby byl jakis nowy...
dla mojej przez pół roku nie było żadnych updatów, 3 tyg temu byłem to był 1 update RFTM module (moduł anten), teraz tydzień temu byłem to były 2 nowe BCM (Body) i IPC (licznik). nie zaszkodzi, ale w zależności który komp ma być updatowany to sprawa na stanowisku może być kilka minut do kilku godzin (IPC aktualizował się u mnie 2h a BCM czy RFTM parędziesiąt sekund).

Złe paliwo, chociaż ja takie zalałem w DE i było ok.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Nie Niemieckie E10 jest lepsze od Polskiego E10

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ja osobiście badań żadnych nie robiłem ale jeżeli chodzi np o diesla, to często jest tak, że auto jeździ w Niemczech, jest sprowadzone do nas z pewnym przebiegiem ok 100 000km. Robimy przegląd, wszystko ok, odchyłki na wtryskiwacza CH igła. Pojeździ u nas kilka tysięcy i odchyłki się rozjeżdżają jak nie wiem. Drugi przykład, było kilka przypadków w 1,6 i 2,0 na CR, że zaczynały kuleć na zimnym, jeden wtryskiwacz niedomagał, pojechał Klient do Austrii czy Niemiec pojeździł tam trochę i objaw na jakiś czas ustępował. Wierzcie albo nie wierzcie ale to nie był jeden przypadek

paliwko zdecydowanie lepsze jest u "wroga"

W poprzednim aucie (159 2,4 JTDm), które zrobiło 55 tys. u pierwszego właściciela (Włochy), a potem u mnie dojechało do 200 tys., od pierwszego odczytu po ostatni przy sprzedaży wszystkie parametry były wzorcowe. Nie stosowałem żadnych dodatków do oleju, do paliwa tylko profilaktycznie STP do związania wody na początku każdej zimy. Kiedyś tankowałem tylko na Shellu ale jak zobaczyłem, że ta sama cysterna podjeżdża do Shella, następnie do stacji L.Clerc, (a różnica ponad 30 groszy/litr), to przestałem się tym przejmować. Auto nadal w eksploatacji, z tego co mi wiadomo, bezawaryjnej.

Amortyzatory
Powrót