• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Spryskiwcze tył i reflektory

Mateuszz

Nowy
Auto
Stelvio Executive
Witam wszystkich !

Czy ktoś się spotkał z takim problemem może, stelvio nie działają spryskiwacze tylnej szyby oraz reflektorów. Silniczek buczy więc to wykluczam.
Dzięki i miłego dnia !

Witam wszystkich !

Czy ktoś się spotkał z takim problemem może, stelvio nie działają spryskiwacze tylnej szyby oraz reflektorów. Silniczek buczy więc to wykluczam.
Dzięki i miłego dnia !
Grupie pytanie jaki masz wlany płyn.

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Nie "ile masz płynu" tylko "jaki masz płyn". Jest szansa, że wciąż letni? Teraz jest idealny moment na to, żeby zaczął zamarzać.

Płyn oczywiście zimowy, dodam że z przednich piór wycieraczek leci bez problemu.

Miałem podobnie w innym samochodzie. Jeśli nie używałeś za często spryskiwaczy reflektorów i tylnej szyby to na końcowych odcinkach mógł zostać jeszcze płyn letni który zamarzł.

Miałem podobnie w innym samochodzie. Jeśli nie używałeś za często spryskiwaczy reflektorów i tylnej szyby to na końcowych odcinkach mógł zostać jeszcze płyn letni który zamarzł.

Może faktycznie jakaś końcówka płynu była letnia, ale cały czas jest na plusie pogoda to nie powinno już puścić ?

Znajomemu się zdarzyło kilka lat temu, że po dolaniu zimowego płynu do resztki letniego, w pompce i przewodach zrobił się żel, który zatkał wszystko i trzeba było cały układ zdemontować i wyczyścić. Od tej pory zawsze przepłukuję układ czystą wodą destylowaną przed zmianą płynu z letniego na zimowy i odwrotnie.

Dziś odebrałem z naprawy auto, wymieniony lewy sprysk lampy, ciekl i płyn się wylewał, do tego tył nie działał, wężyk był pęknięty do tylnej szyby, i tez mi działał tylko przód , różne są przypadki ja miałem typowo mechaniczne uszkodzenia

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Obejrzyj pod maskę (strona kierowcy, w pobliżu firewall'a i błotnika) - tam wężyki są łączone i jeżeli coś jest nieszczelne, ciśnienia może wystarczyć na przód - ale na tył już nie.

Znajomemu się zdarzyło kilka lat temu, że po dolaniu zimowego płynu do resztki letniego, w pompce i przewodach zrobił się żel, który zatkał wszystko i trzeba było cały układ zdemontować i wyczyścić. Od tej pory zawsze przepłukuję układ czystą wodą destylowaną przed zmianą płynu z letniego na zimowy i odwrotnie.
Dokładnie miałem to samo.
[MENTION=79257]Mateuszz[/MENTION] zostaw samochód na przynajmniej kilka godzin w garażu i jeśli nie masz uszkodzeń mechanicznych to powinieneś dać radę przepchać płynem zimowym.

Płyn oczywiście zimowy, dodam że z przednich piór wycieraczek leci bez problemu.
mi też ostatnio zamarzł i nie leciał z dysz mimo że miałem już zimowy wlany - tyle że nie jeździłem, nie korzystałem ze sprysków więc jak pierwszy raz wyjechałem i zostawiłem auto przed domem (Auto klienta w garażu), to zamarzły mi wszystkie. trzeba jednak pamiętać o tak prozaicznej sprawie żeby wymusić przejście płynu przez wszystkie ścieżki/dysze

Obejrzyj pod maskę (strona kierowcy, w pobliżu firewall'a i błotnika) - tam wężyki są łączone i jeżeli coś jest nieszczelne, ciśnienia może wystarczyć na przód - ale na tył już nie.

chciałbym podziękować Ciafokowi , jesteś geniuszem :)
sprawa rozwiązana wężyk był rozłączony, ciekaw jestem czy panowie w aso rozłączyli czy samo tak się stało.

eee tam, od razu geniusz... Zdejmowałem kiedyś u siebie zderzak bo musiałem poprawić po bliskim kontakcie ze słupkiem parkingowym, i zapomniałem podłączyć ten wężyk - objawy były dokładnie takie, jak opisałeś... Ale cieszę, że pomogło :)

Amortyzatory
Powrót