• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Spore spalanie

Objawy są dziwne bo jak odepnę przepływkę to silnik pracuje idealnie (tzn nie chodzi do końca idealnie bo ma zadane stałe wartości po odpięciu przepływki i nie przyspiesza do końca tak jak powinien, jest troche słabszy) a do tego nie ma żadnych skoków obrotów szarpań itd.....

Ręce opadają - myślałem ze jak wsadzę nową przepławkę to objawy znikną tym bardziej że ciągle pojawia się błąd P0101 a tu dupa blada.
Wsadziłem przepływkę 0 281 002 980 a po wyjeciu okazało sie że mam 0 281 002 792 - jest to jakaś różnica?????? Auto praktycznie zachowywało się tak samo (obroty skakały jak głupie) na nowej jak na starej przepływce.... więc śmię twierdzić że to nie wina przepływki....

A jak Ty mogłeś wstawić 980 w miejsce 792?
Przecież 980 z tego co widzę na allegro ma 4 piny a 792 5 pinów?

HEHEE no włąsnie też tak myślałem a jednak był 4 pinowy. Kurde moze powinienem jeszcze raz 792 wrzucić nowy????????????? Jestem załamany

Ostatnia edycja:
Jaką masz wtyczkę? 5-pinów czy 4-piny?
Jeśli 5 pinów to przepływka dla Ciebie to 0 28 218 120
A jeśli 4 piny to właśnie ta 0 281 002 980

Jak masz problem to podeślij mi nr VIN

P0101 wyświetla się na starym przepływomierzu - na 980 nawet już nie patrzyłem bo masakra byłą z obrotami....

Właśnie się dowiedziałem że 980 podchodzi pod inny komputer :)

Wstawię 792 i zobaczę czy objawy ustąpią - mam nadzieje że to będzie koniec walki...........

troche nam sie temat troche rozbiega w innym kierunku
u mnie na 3 przeplywkach jest to samo - byc moze przeplywki sa w porzadsiu - tego to ja nie wiem
podjalem temat skaczacego napiecia na przeplywce i jakos nei mam dostepu do logow innych - tylko chyba z 2 osoby zrobily swoje logi i to co prosilem (napiecie przeplywki i dawki paliwa)
z racji tego ze napiecie przeplywki jest powiazane z iloscia paliwa to dlatego draze ten temat
teraz w czasie jazdy widzialem jak dziala overboost i bede badac ten temat
EGR -podczas jazdy sie zalacza i wylacza praktycznie bez wplywu na spalanie

Tak widzialem logi kolesia co mial na wolnych obrotach dawke paliwa calkowita - 4mg/i na wolnych potem gdzies pokazywal logi i mial tez nizsze niz ja a wiec moje wskazania nie sa w pelni poprawne

niestety bez logow innych swoje wskazania moge w dup... wsadzic bo musze to jakos porownac do innych co maja normalnie spalanie niz 7-8 litrow na 4 biegu przez 2200 obrotach na prostej  cos kolo 80 km/h

i co moze ktos loga zrobic na wolnych obrotach - dawki paliwa i napiecie przeplywki ? wszystko na wolnych obrotkach

Ostatnia edycja:
No ja czekam na powrót z wakacji kumpla i bede kombinował podmieniał przepływki oraz robił logi bo też mnie to strasznie drażni ta niewiedza

u mnie problem widocznie nie jest w przeplywce - skoro 3 tak samo pokazuja to znaczy ze jest ok, problem tylko w tym spalaniu co powoduje ze silnik daje 2 razy wieksza dawke niz powinien - moze lejace wtryski ale wtedy nie pokazywalo by chyba tak duzej dawki

Jednak przydały by się jakieś logi z innej alfy która "pali normanie"

no mowie na wolnych czlowiek ktory mial 6,5 litra/100 to mial na wolnych 3-4 mg/i u mnie , podejrzewam ze w trasie jest podobnie u mnie ostatnio przy 10 litrach na kompie to bylo cos kolo 30 mg/i

Nowa przepływka ale dalej poszarpuje choć jakby mniej.

Logi na jałowym....

Załączniki

i co ktos moze zrobic te cholerne logi ? dawki paliwa i napiecie przeplywki no wolnych obrotach

Ja nie zrobię... I nie wiem w ogóle czy zrobię... :(
Mechanik się poddał - uszczelnił rurę od intercollera i reszta nie wiadomo o co chodzi.
Dzwoniłem do pablogarage to powiedział ze miał taki przypadek i powymieniał wszystko i lipa dalej to samo...
Spróbuje wstawić do magika z Lesznowoli - mam nadzieję, że on da rade... bo jak nie to porąbie tą furę siekierą :)

a ja ponawiam prosbe o logi z JTD - wszystko na wolnych obrotach - obroty, dawki paliwa (tam sa dwie dawki) oraz napiecie przeplywomierza, kilkanascie pomiarow

czy naprawde to takie ciezkie ?

wielka prosba niech ktos zrobi te logi bo juz nie wiem za co sie brac

i jak tam laurin udalo ci sie cos z teg wydumac?

ja jeszcze nie kojarze tych logow i tej korekty ale rzeczywiscie 1 cylinder dziwna wartosc pokazuje - cokolwiek to jest ta korekta

Ostatnia edycja:
Wymieniłem wtedy jeden wtryskiwacz i problem się rozwiązał :):) autko wróciło do formy.

chcialem to wlasnie zasugerowac i jeszcze jedna prosba - zrob logi jak mozesz na rozgrzanym silniku i daj dawki paliwa zobacze cos tam masz ciekawego, wszystko na wolnych obrotach

Amortyzatory
Powrót