• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Spore spalanie

tydzień było spokoju i szarpanie dzisiaj powróciło na zimnym silniku - nie mam siły :( Jak się rozgrzał to ok. Sprawdzę jeszcze błędy czy się jakieś pojawiły...

musi ci cos nie kontaktowac, nie wiem jak jest w jtdm ale w jtd odlaczenie przeplywki powoduje to ze komp ustala sobie mase powietrza 700 i wywala blad (widac dopiero po podlaczeniu kompa)
sprawdz wszystkie lacza cos musi nie kontaktowac

No i pojawił się znowu błąd

P0101 - Air flow meter signal

Mass or Volume Air Flow Circuit Range/Performance Problem
The reason for this fault is that ECU did not receive signal from sensor. The fault is present now. Take appropriate action to fix this sensor fault. Dashboard warning light was activated for this fault.

Dzisiaj znowu pojawiło się szarpanie po nocy :( Jak się rozgrzał to szarpanie ginie. Co można sprawdzić kompem oprócz błędu? Dlaczego na ciepłym szarpanie ginie?
Gdyby coś nie kontaktowało to na ciepłym tez by szarpał moim zdaniem....
Jak się za to zabrać? - proszę o podpowiedzi bo mnie szlag trafi z tym szarpaniem....

wpierw trzeba sie wziasc za przeplywke bez podlaczenia kompa to malo mozna powiedziec

narazie na wolnych obrotach - nie wiem czy czasami czujnik polozenia walu tego nie powoduje

a czujnik położenia wału da sie sprawdzić Fiatecuscanem?

Jeżeli to czujnik połozenia wąłu to dlaczego poajawia się błąd P0101 przepływomierza?

Ostatnia edycja:
pojawił się komunikat na szafie Motor Control System Faulire :( Jutro rano podłącze kompa i zobaczę co się jeszcze zapisało - fura została na parkingu w pracy :(
Mam plan odpiąć przepływkę - może to coś da...

Aż strach zapalać motorownie :(

Dalej błąd P0101

Zrobiłem loga przepływki - może ktoś ocenić?

Załączniki

dla mnie cos duza ta temp. powietrza sahary u nas nie mamy jeszcze, na wolnych ci tak skacza te masy

A te różnice miedzy zadanym a wymaganym?
Co odpowiada za odczyt temperatury zasysanego powietrza?

jak dla mnie Twoje różnice mas to żadne różnice... u mnie sięgają czasem nawet 300-500 albo i więcej a auto jeździ normalnie, pali normalnie itd. W sumie Twój przypadek jest dość ciekawy, posprawdzaj co się da (ciśnienie gazolu, turbinę etc. ) choć w sumie piszesz że wywala Ci błąd przepływki... kurcze

moje wykresy http://www.forum.alfaholicy.org/156/44818-przeplywomierz_konkretny_przypadek_1_9_jtd_115km.html - pamiętaj że mam 8V i zaślepiony całkowicie EGR

No własnie.... ciągle ten błąd... Jutro rano zapewne będzie szarpał to jak tylko zacznie to odłączę mu przepływke i zobaczę czy dalej szarpie

Czyli zrobię logi dla turbiny, paliwa, przeczyszczę jeszcze ten czujnik ciśnienia doładowania.

masy sa zalezne od egr - u i jego zamknicia, pomierz z egr-em i % jego otwarcia to zobaczysz czy sa babole czy tez nie

nie wiem... a kiedy i czy w ogóle był czyszczony zawór EGR - coś mi się kojarzy że znajomy w GT czyścił tylko nie pamiętam jakie miał objawy...

EGR wyjmowałem i nie wyglądał na zasyfiony prawie zero nalotu. Ale może trzeba go oczyścic....

Odnośnie pomiaru jutro coś spróbuje

Amortyzatory
Powrót