• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Spawanie, zajechane śruby......

kabanow

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 2.0 TS
Witam.

Szybkie pytanko....nie chce mojej "niuni" oddawać do jakiegoś rzeznika, a mam okazje zrobic to samemu.
Mianowicie, śruby od elektrozaworu wariatora na kolektorze ssącym mam zajechane na amen.Wydaje mi sie jedynym rozwiązeniem jest przyspawanie do łebków jakiejś dzwigni i bedzie po sprawie.
Pytanie 1)Akcja odbedzie sie za pomącą migomata, co z elektroniką?odpiąć aku?Czy niesie to za sobą jakieś zagrorzenie?
Nie mam doświadczenie w spawaniu na aucie.
2)Czy odpięcie aku spowoduje reset parametrów?Jaką procedurę zachować po odpięciu aku.

ps.mam zacięty elektrozarór, albo do wymiany albo do "naoliwienia" :)

ja bym tam nie spawał bo bym się najnormalniej w świecie bał!
jest tam listwa wtryskowa itp.
wolałbym rozwiercić śruby
też miałem problem z jedną śrubą ale to była ta bliżej szyby i dostęp jest lepszy
wziąłem kombinerki, ścisnąłem je żabką i śruba puściła.
Czy odpięcie aku spowoduje reset parametrów?
nic się niestanie, reset zrobisz tylko i wyłącznie przez komputer

Jak już pisałem udało mi się wyciągnąć elektrozawór wariatora.
Wyczyściłem,umyłem,nasmarowałem,wywaliłem stary olej.
Teraz test sprawności:
-styk 1-2 10.9-11.5 ohm
-wale w niego 12V z zasilacza :) i czopek się wysuwa, nie zdejmując napięcia naciskam palcem na czopek i się nie chowa.Tak powinno chyba być??
-jak odepnę zasilanie czopek dalej wystaje, ale delikatne dotknięcie czopka powoduje jego schowanie ( za to schowanie odpowiada tłoczek ze sprężynką)???

Jutro podłącze miernik pod wtyczke i w droge.....zobacze czy ECU podaje 12V w czasie jazdy.

jak odepnę zasilanie czopek dalej wystaje, ale delikatne dotknięcie czopka powoduje jego schowanie
tzn że się zacina!
tam jest taka mała sprężynka która ma go wrócić z powrotem.
właśnie u siebie grzebałem przy tym.
mi też się przycinał w pozycji wyciśniętej

uuuu to mnie zaniepokoiłeś.....
Jak dałeś Sobie z tym rade???smarować,smarować,czyścić, przpłukiwać???az zacznie sie chować??
Wydaje mi sie ze sprężynka z tłoczkiem na na tyle siły zeby go cofnąć.Wystarczy lekkie muśnięcie zeby sie schował.
......a miało byc tak pieknie.....

"tam jest taka mała sprężynka która ma go wrócić z powrotem."
Która sprężynka??? Ta która jest pod tłoczkiem czy w środku elektrozaworu??

Ostatnia edycja:
uuuu to mnie zaniepokoiłeś.....
Jak dałeś Sobie z tym rade???smarować,smarować,czyścić, przpłukiwać???az zacznie sie chować??
...
Kolego wariator się po prostu wymienia. Te zestawy naprawcze nic nie dają - sam go nie zregenerujesz tak żeby działał prawidłowo, co najwyżej nie będzie hałasował.

Maciek-156 ma rację, ale my piszemy o elektrozaworze który otwiera dopływ oleju do niego.
Która sprężynka??? Ta która jest pod tłoczkiem czy w środku elektrozaworu??
ta w środku.
rozebrałem ten elektrozawór. w środku jest taki duży "bolec", który naciska "cycek" pod którym jest sprężynka. dopiero ten "cycek" naciska na tłoczek ze sprężynką.
zmieniłem tą sprężynkę pod cyckiem na "mocniejszą" i działa. wiem że to druciarstwo, ale do testów i przybycia nowego w sam raz.
efekt? po skasowaniu błędów wydaje mi się że autko jest mocniejsze.

Jak dałeś mocniejszą sprężynkę to zmienił się punkt (ciśnienie) otwarcia/zamknięcia zaworu i wariator pracuje teraz inaczej

może to mieć negatywny wpływ na pracę silnika?
będę jeździł tak do jutra, bo czekam na nową część

Raczej żadnego - silnik będzie miał tylko inną charakterystykę

Wariator mam nowy!!!Elektrozawór był zacięty, blokował sie za sprawą starego oleju.Moczenie go przez całą noc w WD pomogło.Działa bez zarzutu!!!!
Po czyszczeniu zaworka i jeszcze kilku innych rzeczy ustało falowanie.
Zapraszam do tematu "falowanie obrotów w TS"

"""""Jak dałeś mocniejszą sprężynkę to zmienił się punkt (ciśnienie) otwarcia/zamknięcia zaworu i wariator pracuje teraz inaczej"""""""

Nie zgadzam sie!!!! Miałeś kiedys w reku elektrozawór??Mocniejsza sprężyna w niczym tu nie przeszkadza, ponieważ czopek elektrozaworu nie ma skoków, po prostu wysuwa sie i chowa, nie ma stopniowania i regulacji przez ECU stopnia ile ma sie wysunąć.Jego skok nie jest zmienny!!!!!KONIEC

Ostatnia edycja:
Owszem wysuwa się i chowa otwierając kanał olejowy do wariatora - w tym przypadku parametrem wpływającym na charakterystykę pracy jest szybkość otwarcia i zamknięcia. Kolego mocniejsza sprężyna to większy opór stawiany elektromagnesowi a tym samym dłuższy czas potrzebny do pełnego otwarcia elektrozaworu i na odwrót mocniejsza sprężyna to krótszy czas zamknięcia elektrozaworu (po ustaniu impulsu pradowego z ECU)

teraz napisałes tak jak by założył spręzyne z przedniego zawieszenia :)

A moze ktos wie jaki sygnal o jakim natezeniu idzie do elektrozaworu?
U mnie po podpieciu zarowki pod ten kabel nic sie z nia dzieje
Czy ECU bierze sygnal z jakiegos czujnika?jest do tego jakis bezpiecznik badz przekaznik?

darek2116 spróbuj tym miernikiem:D
a sprawa sprężynki jest zakończona - przyszedł nowy elektrozawór
dziś wymienię a jutro zobaczę jak się będzie sprawował

na wymienionym elektr. ,silnik działa gorzej, tzn faluje bardziej niż na tym po "tuningu" z sprężyną od zawieszenia ;)

i jak się skończyło z Twoim elektrozaworem zaviaseq?

po wymianie na inny(używka) faluje raz częściej raz rzadziej, a czasem w ogóle.
na pewno mniej falowało przed tym jak go wymieniłem, ale boję się jeździć z tym moim po tuningu, bo nie jestem pewien jak on wpływa na pracę silnika.
spróbuję ten "nowy" przeczyścić w wolnej chwili i wtedy zdam relację.
choć i tak zacznę od czyszczenia przepustnicy i odmy.
co do falowania to jeżdżę z odłączonym "zielono-czarnym" przewodem i zmiana jest na duuuży plus!

U mnie faluje i juzmnie szlag trafia, w tym tygodniu zabieram sie za elektrozawor i odme.

Amortyzatory
Powrót