Dziś i jutro jeżdżę jeszcze 1.4 MultiAir 105 km, w poniedziałek odbieram moją 1.4 TB MultiAir więc się pewnie rozpiszę trochę więcej o mocniejszej wersji.
Dziś zrobiłem trasę salon alfy -> sklep -> miastem w średnim natężeniu ruchu na drogę podmiejską -> wieś -> droga między dwoma wsiami -> druga wieś -> obwodnica miejska -> dom. Jestem w mega pozytywnym szoku po dzisiejszej trasie. Nie sądziłem że auto które tak mało pali może być tak dynamiczne i sprawiać frajdę z jazdy.
salon alfy -> sklep -> miasto nie patrzyłem na spalanie.
miasto -> drogi podmiejskie -> wieś -> kręta droga między wsiami -> druga wieś jechałem w trybie dynamic, bez zachowania zasad eco-drivingu, średnie spalanie 8.3 litra/100 km, średnie obroty 3-5k rpm bez zatrzymywania auta. Byłem w lekkim szoku bo moja mx-5 spalała na tej trasie przy trzymaniu co prawda wyższych obrotów około 12 litrów. Tyle że w mx-5 miałem 1.8 145 km. Jednak prędkość mniej więcej ta sama była.
druga wieś -> obwodnica miejska -> dom jechałem w trybie normal, z zachowaniem zasad eco-drivingu, prędkość na obwodnicy 120 km/h, średnie spalanie około 6.1 litra/100 km. Dla porównania moja mx-5 paliła na obwodnicy przy takiej prędkości około 10 litrów.
Silnik 1.4 TB MultiAir według danych producenta pali odrobinkę mniej. Jutro jadę znów podobną trasę, zresetuję komputer i dokładnie policzę kilometry, średnie spalanie, może wrzucę mapkę z google. Gdy odbiorę moją biankę w poniedziałek to powtórzę test dla drugiego silnika. Pozdrawiam.
EIDT: miałem dziś więcej napisać i dokładniej napisać, zrobić mapki przejazdu etc. ale z powodów osobistych nie miałem ani nastroju ani chęci ani nawet o tym nie myślałem by to zrobić. Przepraszam. Mogę co najwyżej napisać że zapamiętałem że spalanie chwilowe jak jechałem do byłej już dziewczyny wynosiło 4.8 litra na 6tym biegu przy około 60-80 km/h. Pozdrawiam.