[Giulietta] spalanie autostradowe 1.4 TB MA

Benzina

Nowy
Auto
Giulietta 1.4 TB Multiair
Czekam niecierpliwie na swoją Julcie i zastanawiam się, jakim spalaniem autostradowym wykazuje się silnik 1.4 TB MA. Chodzi o dynamiczną jazdę (130-180km/h) bez jazdy na limicie. Niestety tego podczas jezdy testowej nie udało mi się ustalić, bo w Warszawie i okolicach nie ma autostrad;) Ostatnie pięc lat jeżdziłem Dieslem, i przy wszystkich wadach Diesel miał jedną dużą zalete, że nawet przy cieżkiej nodze nie palił więcej niż 8.8 l/100km. Ze swoich czasów benzynowych pamiętam zupełnie inne wyniki (12-14 litrów). Licze na to, że czasy się zmieniły. Już pomijając pieniądze, to zatrzymywanie się co 400km żeby tankować jest denerwujące. Może szczęśliwi posiadacze 1.4 TB MA podzielą się swoimi doświadczeniami. Dziękuję!

Ja dłuższą trasę robiłem po odbiorze od dilera. A4 Kraków - Wrocław, średnia prędkość 140 - 150 km/h. Spalanie 8,6 litra. Teraz codziennie dojeżdżam kilkanaście km A2. Średnia prędkość 120 km/h. Spalanie 7,8 litra.

Z moich obserwacji wynika, że spalanie przy tym silniku bardzo (bardziej niż w innych z jakimi miałem do czynienia) zależy od tego jak często, w jakim zakresie i przy jakich obrotach (na jakich biegach) się przyspiesza. Jeśli jedzie się w miarę równo, w 9l można się zmieścić przy prędkości podróżnej 170km/h. Jak dla mnie super. Jeśli będzie duży ruch i będziesz musiał często hamować do np. 100km/h a później chciał "odzyskiwać" prędkość, możesz się spodziewać wartości wyraźnie dwucyfrowych. Nie przekroczysz za to raczej 18l. To wartość skrajna uzyskana przeze mnie ale przy prawie sportowej jeździe z przyspieszaniem do prędkości maksymalnej z częstym korzystaniem z zakresu 5-6krpm a więc nie na codzień. Myślę, że górna granica przy normalnej jeździe autostradowej przy 130-180km/h to 13l/100km. I tego już nie nazwałbym dobrym wynikiem.

Autostrada to autostrada, więc hamowanie do 100km/h to jednak rzadkość - nie ma takiej szarpanej jazdy

Nie myl kolego naszych pseudoautostrad (raczej dróg ekspresowych) z autostradami przez duże "A"

W odroznieniu od teorii moge napisac troche o praktyce:
autostrada Wr-Genewa -> 8.6l, 2600km - srednio 104km/h.
Waw - Genua - Wro, 4000km, srednio 8.2l, srednia predkosc 98km/h.

Jesli chce sie dojechac a nie jechac to Julka nie spali mniej niz 8l na Autostradzie (przez duze "A"). Mozna probowac, na 100% autostradzie (bez dojazdow, przejazdow przez miasta itp) nie udalo mi sie zejsc ponizej 7l.
5-6l mozna uzyskac na drogach "b", utrzymujac 80km/h, jednak dla mnie to meczarnia, wiecej wydam na srodki uspokajajace. Jadac "normalnie" Wr-Waw (czyli ZERO autostrad), spalam ok 9l/100km.
Dodam, ze mam w tej chwili 27000km na liczniku i srednio (od nowosci) wyszlo 9.2l/100km.

Widzę, że mam do czynienia z kimś kto ma już dłużej Julkę,
U mnie jazda głównie po mieście, praca, dzieci szkoła itp - wychodzi 10-11litrów,
Jezeli cykl jest mieszany uda się zejść do 9-9,5 - aha silnik zwykły 1,4 120 KM.
Mam jednak pytanie, czy po przejechaniu około 5 tys. spalanie trochę spada ?
ja Julką na razie przejechałem tylko 1 tys km. - w zasadzie nie przeraża mnie to spalanie bo uważam, że 1 litr w tą czy w tą to nie robi wielkiej różnicy, nie mniej jednak uważam również , że wyniki nie są jakieś rewelacyjne :) Dzięki za ewentualną odpowiedź

Mówiąc szczerze, spalanie masakra. W TSie 105KM do 9 nigdy nie udało mi się dobić, a w trasie spokojnie poniżej 7,5 można było zejść.

Tak spalanie spadnie, a tak po 10tys km będzie już unormowane

Widzę, że mam do czynienia z kimś kto ma już dłużej Julkę,
U mnie jazda głównie po mieście, praca, dzieci szkoła itp - wychodzi 10-11litrów,
Jezeli cykl jest mieszany uda się zejść do 9-9,5 - aha silnik zwykły 1,4 120 KM.
Mam jednak pytanie, czy po przejechaniu około 5 tys. spalanie trochę spada ?
ja Julką na razie przejechałem tylko 1 tys km. - w zasadzie nie przeraża mnie to spalanie bo uważam, że 1 litr w tą czy w tą to nie robi wielkiej różnicy, nie mniej jednak uważam również , że wyniki nie są jakieś rewelacyjne :) Dzięki za ewentualną odpowiedź

Ja mam wprawdzie MA, które w abstrakcyjnych warunkach (dane fabryczne na potrzeby zaspokojenia "ekologów") oficjalnie powinno spalać mniej ale w rzeczywistości pewnie więcej. Tyle dodatkowych koni musi jeść nawet trzymane w małej (downsizing) i nowoczesnej (multiair) stajni. Spalanie, które podałeś dla cyklu miejskiego u siebie by mnie nie zaskoczyło. Twojemu dałbym litr mniej. Chyba, że masz szczególnego pecha do korków. Ale żeby w mieszanym cyklu przy nawet szybkiej ale w miarę normalnej jeździe dobić do 9l muszę się postarać. Rewelacji nie ma ale 8 zazwyczaj starcza u mnie. Tobie powinno wychodzić 0,5-1l mniej. Wiele zależy od tego, jak się jeździ ale 9-9,5 to tak czy siak dużo. Poczytaj też tutaj, choć najwięcej wpisów dotyczy 170-konnych MA i JTDM.

http://www.forum.alfaholicy.org/mito_giulietta/43989-raport_spalania.html

We wcześniejszych autach spalanie spadało mi względem początkowego okresu po 2-10 tys. km o 10-20%. Tutaj mam 10tys. zrobione i w porównywalnych warunkach spalanie jest od początku na takim samym poziomie. Może pierwsza zmiana oleju, którą na dniach zrobię, coś pomoże ale wątpię.

Dzięki za odpowiedź,
myślę, że jeżeli chodzi o spalanie to w moim przypadku chodzi o dwie lub trzy kwestie
pierwsza i zarazem główna - to sposób jazdy, przyzwyczajony jestem do vectry C 140 KM ale ten "tapczan" trzeba mocno rozpędzić na niskich biegach a przy wysokich obrotach, w julce z turbo odwrotnie - tak wiec cały czas się uczę :)
druga kwestia to faktycznie te 9-9,5 litra to w większośći było miasto - cykl mieszany ale taki mniej więcej 70% miasto - 30 % trasa.
i ostatnia kwestia to faktycznie samochód przejechał dopiero 1 tys km - i mam nadzieję, że coś tam spadnie - ale nie jest to dla mnie na tyle znaczące aby nie być zadowolonym z tego samochodu.

Giulietta 1.4 TB 170 KM spalanie

Witam właśnie wróciłem Julką z Grecjii. 3500 km,pełne obciażenie 5 osób+ pełny bagaznik.W tamtą stronę jazda spokojna do 130/h splanie 7,5 na 100 km. W drodze powrotnej:girl_wacko: częściej korzystałem z trybu dynamic i prędkości 130-170/h spalanie 8,6 na 100 km. Poprzedni mój samochód Alfa 156 2.0 TS nigdy nie zadowoliła sie taką ilością,cięzko było zejść poniżej 9/100. Jestem bardzo zadowolony tak z dynamiki tego silnika ja ze spalania:D.Bagażnik :( jak na 5 osób troche mały za to na miejsce na tylnej kanapie nikt nie narzekał. Ogólnie bardzo przyjemnie sie Julką podróżowało. Pozdrawiam wszystkich.:crazy_pilot:

Czekam niecierpliwie na swoją Julcie i zastanawiam się, jakim spalaniem autostradowym wykazuje się silnik 1.4 TB MA. Chodzi o dynamiczną jazdę (130-180km/h) bez jazdy na limicie. Niestety tego podczas jezdy testowej nie udało mi się ustalić, bo w Warszawie i okolicach nie ma autostrad;) Ostatnie pięc lat jeżdziłem Dieslem, i przy wszystkich wadach Diesel miał jedną dużą zalete, że nawet przy cieżkiej nodze nie palił więcej niż 8.8 l/100km. Ze swoich czasów benzynowych pamiętam zupełnie inne wyniki (12-14 litrów). Licze na to, że czasy się zmieniły. Już pomijając pieniądze, to zatrzymywanie się co 400km żeby tankować jest denerwujące. Może szczęśliwi posiadacze 1.4 TB MA podzielą się swoimi doświadczeniami. Dziękuję!

trudne do przetestowania :)
jadąc nad morze spaliła mi julka 6.6 co było sporym zaskoczeniem :) ale trudno nazwać tą trase autostradowa

Właśnie wróciłem z Niemiec. Trasa Poznań-Frankfurt dała średnią 6,7 litra. Podaczas jazdy autostradą wynosiło 6,9 l. Co do prędkości, to tam gdzie były ograniczenia do 100 km/h czy 120 km/h to się stosowałem, tam gdzie nie było starałem się utrzymywać ok. 140 km/h. Bywały momenty, krótkie, że lewy pas i 160-180 km/h.
Z górek bez gazu:)

Witam wszystkich
Ja swoją julką właśnie wróciłem z wakacji we Włoszech, ogólnie po autostradach przejechałem grubo ponad 3000km. We Włoszech i Austrii trzymałem się między 120 - 130km / h, w Niemczech 120 - 160km / h. Średnie spalanie: 7.0
Wersja 170KM, benzyna, jechałem w trybie Normal. Auto ma 3 miesiące, przed wyprawą na liczniku było ponad 2500km przejechanych.

Wczoraj na trasie Gdynia-Poznań Julka spaliła 7,4/100km - w tym część autostradowa na Amber One 140-160km/h i od obwodnicy Świecia do Poznania 100-50km/h

Amortyzatory
Powrót