• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Skrzynia TCT problem

U mnie jakiś czas temu pojawiła się nagle czerwona kontrolka skrzyni. Generalnie auto jeździ ale nie działa D.N.A.
Błąd po podłączeniu diagnostyki to P294D - elektropompa salespeed. Dodam, że wymieniłem akumulator. Czy możecie zasugerować gdzie szukać źródła?

U mnie jakiś czas temu pojawiła się nagle czerwona kontrolka skrzyni. Generalnie auto jeździ ale nie działa D.N.A.
Błąd po podłączeniu diagnostyki to P294D - elektropompa salespeed. Dodam, że wymieniłem akumulator. Czy możecie zasugerować gdzie szukać źródła?

Hej, zobacz czy nie masz wycieku oleju koło zbiornika oleju aktywatora.

Dziś podejrzałem sobie parametry w skrzyni, która miała wymieniane sprzęgła na początku roku.
Zwróciły moją uwagę parametry :
Czas przegrzania sprzęgła biegów parzystych i nieparzystych.
Jeśli chodzi o parzyste jest to 0s.
Jeśli chodzi o nieparzyste 43260s.

Oraz autokalibracja skrzyni biegów/sprzęgło: niewykonane.

Byłem na drugiej kalibracji po ok 2 tyś km i niby była zrobiona.

Ten czas przegrzania nieparzystych to ok 12 godzin więc całkiem możliwe, że to po wymianie tak jest.

Może coś ktoś doradzić o co tu może chodzić?

141.jpg
142.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Też mam problem ze skrzynią ,a mianowicie gdy po nocy szczególnie jak jest chłodniej chcę jechać to skrzynia nie zmienia biegów żadnych błędów nie wyświetla. Po zgaszeniu silnika i po ponownym uruchomieniu problem zazwyczaj znika i jedzie normalnie .Nie za bardzo wiem gdzie może być przyczyna bo błędów brak .

Dziś podejrzałem sobie parametry w skrzyni, która miała wymieniane sprzęgła na początku roku.
Zwróciły moją uwagę parametry :
Czas przegrzania sprzęgła biegów parzystych i nieparzystych.
Jeśli chodzi o parzyste jest to 0s.
Jeśli chodzi o nieparzyste 43260s.

Oraz autokalibracja skrzyni biegów/sprzęgło: niewykonane.

Byłem na drugiej kalibracji po ok 2 tyś km i niby była zrobiona.

Ten czas przegrzania nieparzystych to ok 12 godzin więc całkiem możliwe, że to po wymianie tak jest.

Może coś ktoś doradzić o co tu może chodzić?

141.jpg
142.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Naprawdę tak trudno dać dobre fotki?
Nic nie widać

Podłącze się, czy jest ktoś w stanie podpowiedzieć jak zrobić adaptację skrzyni? Lub co robię źle (MES 4.7R3 z kablem Elm327):
1. Przy próbie wykonania "Końcowej kalibracji produkcyjnej/Serwisowej" - silnik wyłączony, brak błędów, ciśnienie 50,5 bara - dostaje komunikat "Wykonanie nieudane, nieprawidłowe warunki do wykonania testu"
2. Przy próbie wykonania Auto kalibracji sprzęgła - silnik wyłączony, silnik rozgrzany, sprzęgła też, brak błędów, biegi na N (wybierak na P) - "Wykonanie nieudane, nieprawidłowe warunki wykonania testu"

Kalibracje produkcyjną / auto kalibracje chce wykonać ze względu na szarpanie przy przejściu z 2 na 3 bieg, potrafi tak brutalnie zmienić bieg że całą budą trzęsie a w parametrach Autokalibracja skrzyni biegów jest oznaczone jako niewykonana.
Zrzut ekranu 2021-09-10 111619.jpg

A start & go wyłączony?
A dzwignia nie ma być na N?

Ostatnia edycja:
Nie mam start-stopu. Przy wybieraku w pozycji N komunikat o niespełnieniu parametrów.
Po odpaleniu silnika na chwile ruszeniu do przodu do tylu, wyłączenie silnika - to samo.
Błędów żadnych nie ma.

Ostatnia edycja:
We wszystkich modułach brak błędów?

Żadnych MES nie znalazł. ECU, skrzynia, światła, itp - nic.
Zmieniłem sterowniki do kabla (bezpośrednio z ftdidrivers.com) - jedyna różnica: uruchomiam procedurę, odpalony silnik i po 5-10 sekundach dostałem komunikat „Wykonano, status nieznany”.
Kolejna próba z naładowanym aku prostownikiem, świeżo włożony (szyby i skręt kół zrobione) - ten sam efekt „wykonano status nieznany”.

Witam panowie, mam problem po wymianie sprzęgieł w TCT mam błąd P293E sprzęgło biegów nieparzystych. Sprzęgła składałem sam. Jedynie zastanawia mnie jak dokręcone ma być łożysko biegów nieparzystych. Ktoś pomoże która procedurę wykonać jako pierwsza, zrobiłem odpowietrzenie sprzęgieł, błąd dalej jest.

Witam panowie, mam problem po wymianie sprzęgieł w TCT mam błąd P293E sprzęgło biegów nieparzystych. Sprzęgła składałem sam. Jedynie zastanawia mnie jak dokręcone ma być łożysko biegów nieparzystych. Ktoś pomoże która procedurę wykonać jako pierwsza, zrobiłem odpowietrzenie sprzęgieł, błąd dalej jest.

Obawiam się że nikt z nas tutaj nie pomoże, ja zmieniałem u siebie w marcu w Ital auto i bez problemu, może u nich byś coś dopytał?

Poprosiłem kolege z Julka TCT o sprawdzenie ustawienia pozycji płytki dociskowej sprzęgła biegów nieparzystych i była różnica ok 3mm. Więc wyjąłem skrzynie i dokręciłem o 2 obroty, po poskładaniu skrzyni i odpaleniu nie było już błędu P293E. Zrobiłem wymazanie danych statycznych, adaptacja sprzęgieł, auto jeździ płynnie, rusza ładnie, zatrzymuje się. Został już tylko blad końcowej kalibracji skrzyni. Której nie mogę zrobić a w okienku gdzie pisze czy wykonane pisze "clutch closed position error (odd gears). Czyli rozumie że dalej jest złe ustawienie sprzęgła biegów nieparzystych? Ktoś podpowie jakie ustawienie maja biegi nieparzyste.

Załączniki

• IMG_20211029_111823.jpg
    IMG_20211029_111823.jpg
    142.2 KB · Wyświetleń: 113
  • IMG_20211028_104724.jpg
    IMG_20211028_104724.jpg
    145.9 KB · Wyświetleń: 187
Poprosiłem kolege z Julka TCT o sprawdzenie ustawienia pozycji płytki dociskowej sprzęgła biegów nieparzystych i była różnica ok 3mm. Więc wyjąłem skrzynie i dokręciłem o 2 obroty, po poskładaniu skrzyni i odpaleniu nie było już błędu P293E. Zrobiłem wymazanie danych statycznych, adaptacja sprzęgieł, auto jeździ płynnie, rusza ładnie, zatrzymuje się. Został już tylko blad końcowej kalibracji skrzyni. Której nie mogę zrobić a w okienku gdzie pisze czy wykonane pisze "clutch closed position error (odd gears). Czyli rozumie że dalej jest złe ustawienie sprzęgła biegów nieparzystych? Ktoś podpowie jakie ustawienie maja biegi nieparzyste.

mogę sprawdzić u siebie, pokaż na fotce o które pozycje w mes chodzi.

Pojawiło mi się ostatnio po długim staniu i podjerzdzaniu w korkach coś jakby delikatny zapach sprzegla. Czy może być ze mimo wciśniętego hamulca na D nie do końca rozsprzegla?
Drugie pytanie czy kalibracja w mes kalibruje właśnie taki parametr jak rozprzeglanie?
Co zmienia kalibracja sprzęgła w Mes?

- - - Updated - - -

Auto ma przebieg ok 78 tys km, nie było raczej nigdy kalibrowane itp.

Niech mnie ktoś poprawi jeśli się nie mylę, ale wydaje mi się, że wciśnięcie hamulca z założenia nie rozprzęgla do końca. Tarcza cały czas jest w kontakcie co w jeździe miejskiej i z wyłączonym start/stop powoduje właśnie spalenie tarczy nieparzystych biegów.

Pojawiło mi się ostatnio po długim staniu i podjerzdzaniu w korkach coś jakby delikatny zapach sprzegla. Czy może być ze mimo wciśniętego hamulca na D nie do końca rozsprzegla?
Przy TCT czy też DSG itd hamulec wduszamy 1-0 jak robimy to delikatnie to efekt już znasz.

Dokładnie tak. To tak jakby w manuału hamować na półsprzęgle.

Na razie jeżdżę i obserwuję. Po podpięciu do Mes żadnych błędów w centralce skrzyni, w parametrze "czas przegrzania sprzęgła" było 0 sekund.

Cześć, przy niższych temperaturach około 2 stopnie po przekręceniu kluczyka wyskakują mi błędy Start-stopu oraz "skontroluj przekładnię". Samochód zmienia biegi normalnie, błąd znika jak uruchomię ponownie gdy już jest cieplej. Rozumiem, że aku pada czy mam się martwić?

Amortyzatory
Powrót