[Giulietta] Skrzynia TCT problem

Z 8HP jeździłem kilkoma BMW z różnych roczników (X5 '16, 5er '18, 3er '22 i '23) z różnymi przebiegami (od 3.000 km do 200.000) i każda potrafi szarpnąć przy "odpowiednim" traktowaniu. Wszystko kwestia tego jakie traktowania skrzynia się nauczy i w jakim trybie jeździ.

Jak dla mnie TCT, z perspektywy czasu (już prawie rok i 8.000 km) jest poprawna. Gdy trzeba miękka, innym razem szybka (manual w trybie D) ale jednak nadal uważam, że brakuje jej tego "czegoś". Ale to jeden jedyny egzemplarz jakim sam się poruszam, więc ciężko mówić, że to obiektywna opinia ;)

BTW: Czy ktoś ma jakiś "patent" na zdjęcie miski olejowej bez demontażu skrzyni biegów?

https://megawrzuta.pl/download/5cdeca6f13fcafe299a39043dafc9395.html
dla wszystkich zainteresowanych wrzucam procedurę wymiany sprzęgieł TCT, dla silników benzynowych, diesla. Procedura dem-mont sprzęgieł oraz ich poprawne ustawienie. Niestety nie mam procedury kalibracji sprzęgieł po wymianie, sam się póki co męczę z tym. Na ciepłym mimo kalibracji i usunięcia danych w EPERze skrzynia potrafi szarpnąć, zobaczymy czy coś się zmieni po przejechaniu większej ilości km i aktualizacji oprogramowania skrzyniPokaż załącznik Instrukcja montażu, REPEXPER.pdf

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Na razie wlałem "uzdrawiacz" i pomógł! Do zrobienia bieg 1.

https://megawrzuta.pl/download/5cdeca6f13fcafe299a39043dafc9395.html
dla wszystkich zainteresowanych wrzucam procedurę wymiany sprzęgieł TCT, dla silników benzynowych, diesla. Procedura dem-mont sprzęgieł oraz ich poprawne ustawienie. Niestety nie mam procedury kalibracji sprzęgieł po wymianie, sam się póki co męczę z tym. Na ciepłym mimo kalibracji i usunięcia danych w EPERze skrzynia potrafi szarpnąć, zobaczymy czy coś się zmieni po przejechaniu większej ilości km i aktualizacji oprogramowania skrzyniPokaż załącznik 289080

Auto kalibracja jest do Uruchomienia w MESie - teoretycznie z informacji uzyskanych od MESa powinno to wyglądać tak że skrzynia delikatnie załącza sprzegła więc do rozpoznania po tym że obroty powinny lekko spaść na chwile. Osobiście nie udało mi się nigdy jej uruchomić dostaje komunikat "Completed status unknown"
W dokumentacji od TCT jest informacja żeby przed uruchomieniem jakiejkolwiek kalibracji (Autokalibracji albo kalibracji serwisowej / kiss pointa) trzeba usunąć starą poprzez. Próbowałem u siebie ale skończyło się w Aso bo procedura "Clutch calibration Enable" nie chciała właśnie przejść i miałem cały czas błędy o braku kalibracji Endo OF line i braku skalibrowanego kiss ponta . Miał ktoś podobnie?
Dorzucam od siebie link do pobrania opisu TCT (procedury kalibracyjne od strony 52): Pokaż załącznik alfa-romeo-mito-alfa-tct-automatic-transmission.pdf

Po wykasowaniu statystyki w EPERze pozostawał błąd o braku kalibracji. Nie chciało mi przejść ostatniej kalibracji, warunki niespełnione. Chociaż wszystko było OK. Po dłuższej walce i paru rozłączeń akumulatora udało się przejść wszystkie kalibracje, ale dopiero modułem "Autel". "Completed status unknown". Skrzynia zdecydowanie lepiej zmienia biegi, natomiast jest problem na biegach 4-5-6, jak ma zmieniać przy mocniejszym przyspieszaniu, przy obrotach ok. 2,5 tys 3 tys. Wtedy nieprzyjemnie szarpnie. Na dniach będę próbował zaktualizować oprogramowanie sterownika skrzyni i zrobię na nowo wszystkie kalibracje, zobaczę czy coś się zmieni.

- - - Updated - - -

TCT Giulietta 2.0.jpg

miałem wymieniane sprzęgła w TCT 1.4 benzyna. po wymianie poszarpywało przy zmianie, przejechałem ok 2000 km i ułożyło się wszystko oprócz zmiany z "3" na "4" - w trybie N jest ok, w dynamic jak się depnie, auto ma 3000-5000 obrotów i wymusi się zmianę manetką wtedy jest mocne szarpnięcie

miał tak ktoś? jest jakieś rozwiązanie? nie wygląda, żeby to się miało samo "ułożyć". zmiana z 5 na 6, oraz z 1 na 2 wchodzi idealnie

Hej. Niestety ponawiam pytanie o polecenie mechanika, który naprawi skrzynię ew. wymieni sprzęgło w tct 2,0. Sprawa nie jest oczywista :D
To co czytam woła o pomstę do nieba dlatego wolę sprawdzonego człowieka i znającego specyfikę Giulietty. Dojadę do innego miasta. Poproszę o kontakt prv.

Hej. Niestety ponawiam pytanie o polecenie mechanika, który naprawi skrzynię ew. wymieni sprzęgło w tct 2,0. Sprawa nie jest oczywista :D
To co czytam woła o pomstę do nieba dlatego wolę sprawdzonego człowieka i znającego specyfikę Giulietty. Dojadę do innego miasta. Poproszę o kontakt prv.
Jakie masz objawy uszkodzonego sprzęgła ❓u mnie w sdz twierdzili że są do wymiany bo nie mogli zrobić kalibracji ,ogarnalem sam Mes ??????

- - - Updated - - -

Usunąć poprzez ?poprzez co?

Cześć,
Czy rozwiązałeś problem ?
Mam bardzo podobne historie ze skrzynią: w chłodniejsze (lekki mróz) i wilgotne dni (po deszczu) tylko rano po postoju. Wbijam D i mruga. Samochód jak na biegu jałowym -> P i znowu D auto jedzie ale zmienia tylko do 2 biegu. Po zatrzymaniu i wyłączeniu silnika nie chce odpalić, trzeba wyjąc kluczyk odczekać chwilę i jest wszystko ok. Zero kontrolek i błędów. Akumulator ma rok oleje w skrzyni świeżo wymienione. Tak jak pisałem sytuacja zdarza się tylko co jakiś czas i tylko w zimie.

podbijam temat.
Sytuacja nadal taka sama. Całe lato wszystko ok - przyszła jesień temperatura spadła, zrobiło się wilgotno i skrzynia znowu zaczęła zachowywać się dziwnie.
Dodam że od pierwszego posta wymieniłem sprzęgła w automobile torino Kraków.

Witam, u mnie problem ze skrzynią pojawia się od roku w okresie jesienno - zimowym. Przy odpaleniu i ruszeniu bieg wskakuje z D na N. Ostatnio działały tylko biegi parzyste. Po rozgrzaniu silnika skrzynia pracuje ok. Podłączony komp wykazał błąd pomiędzy połączeniem dźwigni wybieraka a skrzynią biegów....

Błędy P290D-55 i P290E-55
Nie można przeprowadzić żadnej z procedur.
W trakcie kalibracji sprzęgieł, kilka sekund po uruchomieniu silnika kończy procedurę jako niewykonaną.
W trakcie kalibracji końcowej odpowietrza, przerzuca wszystkie biegi, a później "Grid not plausible".
Problem zarówno w MESie jak i Alfa OBD, napięcie ok, ciśnienie trzyma, wszystkie warunki wymienione w manualu spełniam, odłączane zasilanie, robione odpowietrzanie, odpinane SDU, robiony power latch, a na koniec i tak nie przechodzi, przewertowany polsko i angielsko języczny net.
Da się to jakoś rozwiązać, bez zrzucania skrzyni? Póki co aby pozbyć się błędów DTC w TCU i mieć DNA do dyspozycji.

Czy przed wykonaniem kalibracji występowały jakieś błędy w skrzyni ?, czy działała ona poprawnie ?

Amortyzatory
Powrót