[159] Skrzynia Q-tronic ankieta awaryjności

Jak sprawuje się Twoja skrzynia Q-tronic?

• Działa bezawaryjnie.

Głosów: 22 84.6%
  • Pojawił się mały problem.

Głosów: 3 11.5%
  • Pojawił się spory problem.

Głosów: 1 3.8%

• Łącznie głosujących
    26

Kamilhex

Nowy
Auto
Alfa 159 SW TI 2.4 Qtronic 200KM
Witam
Szykuję się do zakupu 159 ze skrzynią Q-tronic. Szukałem konkretnego tematu o tych skrzyniach i niestety nie znalazłem ani w googlach ani na tym forum. Są tylko poszczególne tematy, które nie dają całkowitego poglądu na funkcjonowanie w/w skrzyń. W dodatku ludzie opisują jedynie swoje problemy (a jak ich nie ma to nie zakładają tematów) i czytając nasze forum można wywnioskować, że są to awaryjne jednostki. Pomyślałem więc o tym, abyśmy wspólnie stworzyli małą bazę wiedzy na ten temat i aby użytkownicy automatów w naszych bellach opisali jak one się sprawują. Proponuję aby wypełnić prostą ankietę składającą się z trzech punktów do wyboru - skrzynia pracuje bezproblemowo / pojawił się drobny problem / pojawił się poważny problem (ewentualnie możecie podpowiedzieć jak zmodyfikować ankietę aby była bardziej miarodajna). W komentarzu można napisać jakie auto, który rocznik, jaki przebieg, w jakiś sposób była eksploatowana skrzynia, jak się sprawuje, dlaczego padła (jeśli padła:P), ewentualnie ile kosztowała naprawa. Myślę, że ten temat może mieć sens, o ile jest wielu użytkowników tych skrzyń na naszym forum. Każdy kto natrafi na ten temat w przyszłości może dowie się czegoś istotnego i nie będą pojawiały się kolejne podobne pytania. Jeśli uznacie, że to zły pomysł to temat do kosza.

Przebieg około 150 tyś:
1. uszkodzenie sterownika, poszarpywanie przy delikatnej jeździe na biegach 5 i 6, poszarpywanie przy delikatnym przyspieszaniu i zmianie 2-3, 3-4 - wymiana sterownika (zanim wymieniono sterownik wymieniono olej co tylko pogłębiło problem),
2. uszkodzony kosz C1 - uderzenie po włączeniu D - do naprawy.

PS
Sprawdź na forum opla bo tego chyba najwięcej jeździ.

Przebieg około 150 tyś:
1. uszkodzenie sterownika, poszarpywanie przy delikatnej jeździe na biegach 5 i 6, poszarpywanie przy delikatnym przyspieszaniu i zmianie 2-3, 3-4 - wymiana sterownika (zanim wymieniono sterownik wymieniono olej co tylko pogłębiło problem),
2. uszkodzony kosz C1 - uderzenie po włączeniu D - do naprawy.

PS
Sprawdź na forum opla bo tego chyba najwięcej jeździ.

Dlaczego wymiana oleju pogłębiła problem, ja słyszałem, że najpierw wymienić olej i zobaczyć czy się poprawi, bo często właśnie wymiana oleju poprawia pracę skrzyni - mylę się?

U mnie pogorszyło ale to może był zbieg okoliczności i tak sezon muszę zacząć od wymiany kosza C1.

Witam
Szykuję się do zakupu 159 ze skrzynią Q-tronic. Szukałem konkretnego tematu o tych skrzyniach i niestety nie znalazłem ani w googlach ani na tym forum. Są tylko poszczególne tematy, które nie dają całkowitego poglądu na funkcjonowanie w/w skrzyń. W dodatku ludzie opisują jedynie swoje problemy (a jak ich nie ma to nie zakładają tematów) i czytając nasze forum można wywnioskować, że są to awaryjne jednostki. Pomyślałem więc o tym, abyśmy wspólnie stworzyli małą bazę wiedzy na ten temat i aby użytkownicy automatów w naszych bellach opisali jak one się sprawują. Proponuję aby wypełnić prostą ankietę składającą się z trzech punktów do wyboru - skrzynia pracuje bezproblemowo / pojawił się drobny problem / pojawił się poważny problem (ewentualnie możecie podpowiedzieć jak zmodyfikować ankietę aby była bardziej miarodajna). W komentarzu można napisać jakie auto, który rocznik, jaki przebieg, w jakiś sposób była eksploatowana skrzynia, jak się sprawuje, dlaczego padła (jeśli padła:P), ewentualnie ile kosztowała naprawa. Myślę, że ten temat może mieć sens, o ile jest wielu użytkowników tych skrzyń na naszym forum. Każdy kto natrafi na ten temat w przyszłości może dowie się czegoś istotnego i nie będą pojawiały się kolejne podobne pytania. Jeśli uznacie, że to zły pomysł to temat do kosza.

Powiem Ci, jaką ja mam serwisową statystykę napraw Q-Troniców. ZERO napraw.

To i ja coś napiszę, w innym wątku po przeczytaniu różnych przypadków awarii spanikowałem i stwierdziłem, że mój automat też już się rozlatuje i ma wszystkie objawy psującej się skrzyni, ale po ochłonięciu dziś zrobiłem 400 km dokładnie patrząc na to jak się mój automat zachowuje i z ulgą stwierdzam, że tylko panikowałem... nie mogę nic zarzucić mojemu q-tronicowi ;) pewnie też dlatego, że z automatem to mój pierwszy samochód i jeżdżę nim dopiero trzeci miesiąc :)

tak samo jest jak się czyta w internecie o objawach jakichś chorób, od razu wydaje się, że jesteśmy na wszystko chorzy...

U mnie też zero problemów, odpukać. Przebieg ok 140 tkm, wymiana oleju dynamiczna przy 135 tkm. Podczas wymiany i podłączeniu komputera nie wykazało żadnych błędów.

moja 104k przebiegu, 1.9 JTDm 150KM i również zero problemów. polecam automat choc wolalbym zeby mozna bylo wczesniej wrzucic biegi 1-3 ale nie mam nic do zarzucenia ... i fantastyczna dluga 5 i jeszcze dluuuuzsza 6 ... dzieki temu przy 110-120km/h na 6 spoojnie schodzisz do 5.5L/setke ... przy spokojnej i plynnej jezdzie oczywiscie ... bo jak zaczynasz cisnac to wiadomo nie ma bata i rosnie srednie i chwilowe ...

POLECAM! (poki co :P)

EDIT : poza tym ciut w tym temacie tu :

http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/11357-wam_sie_sprawuje_skrzynia_q_tronic.html

Ostatnia edycja:
Ja jestem zachwycony swoim Q-Tronicem. Jazda po zatloczonym miescie - super. Dlugie przebiegi na autostradzie z włączonym tempomatem - jeszcze lepiej. Jazda jest tak przyjemna ze w ogóle nie korzystam z sekwencyjnej zmiany przełożen. Polecam QTronica bo to naprawde świetna skrzynia.

Panowie, wymiana sterownika to jakiej wysokosci koszty?

Przebieg około 150 tyś:

Tak gwoli ścisłości - takie poszarpywanie moze wynikać też z nieprawidłowo pracującego zaworu EGR. Firmy zajmujące się naprawą automatów od razu zrzucają to na karb wadliwie działającego sterownika.

Ale do tego dochodziło do "wysprzeglania" z 2 na 3 i wbicie 3ki z uderzeniem.

Panowie podłączam się pod pytanie o awaryjność "automatów". Człowiek, który sprowadza alfy i miał znaleźć coś dla mnie przekonywał mnie, że "automat" tylko w 2.4JTDM gdyż skrzynia i silnik jest od GM a w 1.9JTDM silnik AR a skrzynia GM i jest to podobno bardzo awaryjne połączenie. Mit czy prawda?

Mit. Oba silniki tzn. 1.9jtd jak i 2.4jtd to silniki Fiata. Druga sprawa taka że skrzynie automatyczne do tych silników produkuje firma Aisin. Kolejna to taka że zarówno w 1.9 jak i 2.4 jest ta sama skrzynia.Jednym słowem gość pierdzieli farmazony.

Dziekuję za info z mitem o nie zgraniu producentów podzespołów. Ma ktoś jakieś rzetelne info na temat awaryjności tych skrzyń w 1.9 i 2.4? Czy jest w ogóle jakaś różnica? Z góry dziękuje.

Przymierzam się do zakupu tej skrzyni z silnikiem 2.4. Myślę że nie ma czego się obawiać, bo czy w automacie padnie mi sterownik, czy w manualu dwumas i sprzęgło to jedna cena wychodzi. A z 400Nm o awarie sprzęgła nie trudno.

Dokładnie tak. A przyjemność z jazdy bez porównania. Czasy kiedy manualne skrzynie były niezawodne mineły, do tego dochodzi drogi dwumas, i koszta użytkowania automatu i manuala stają się porównywalne.

Amortyzatory
Powrót