MatiMatteo
Nowy
Witam. Czy dolanie oleju zniweluje szuranie skrzyni biegów podczas jazdy? Hałas pojawia się po 2-3km od ruszenia zimą.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
To takie szuranie, objawia się na rondzie lub w zakręcie i kawałek na prostej, później nie słychać. Jak wcisnę sprzęgło to ustaje szuranie. Na rozgrzanym silniku tego nie ma. Mechanik latem sprawdzał poziom oleju i jest pod korek kontrolny ( czyli zalecana pojemność 2,2l., która w rzeczywistości jest za mała). Teraz się dowiedziałem, że należy nalać więcej, więc chcę dolać do 2,7l.
Z doświadczenia użytkowników oraz specjalistów od regeneracji przekładni.W skrzyni powinno byc 2.3 L - nie wiem skad sie dowiedziales ze ma byc 2.7.
i to nie jest tylko wiedza "lokalna" na naszym forum, choćby na alfaowner też takie zasady też wyznają - niektórzy leją 2.8 a są i tacy co 3L. podejżewam że wiedza też jest podzielana na forum Opla, bo te skrzynie są produkcji GM i były używane przez lata w wiekszości modeli, jak ktoś zainteresowany to niech sobie szuka potwierdzenia.
To ja obstawiam że to raczej nie skrzynia jest tu sprawcą.Tylko na zakręcie u mnie słychać tarcie, później cisza. Nawet jeśli nie zmienię prędkości to przestaje.
A co obstawiasz?To ja obstawiam że to raczej nie skrzynia jest tu sprawcą.
A co obstawiasz?
Brawo za spostrzegawczośćAutor napisał, że po wciśnięciu sprzęgła dźwięk znika. Tak samo po rozgrzaniu silnika. Więc jak to może być łożysko koła![]()