• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Skrzynia biegów AISIN 55-50 SN, PROBLEMy

Auto
Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTD 175km 2004r, automat
Dopiero co się przywitałem, a już zakładam temat..... do rzeczy.

Pod koniec listopada kupiłem Alfę 166 2,4 JTD 175km 2004r z tytułową skrzynią biegów. Sam powrót do domu nie był wesoły bo skrzynia na autostradzie po ujechaniu od 5 do 30km wpadała w tryb awaryjny ( Problem rozwiązałem sam, wymieniłem akumulator i już więcej tak nie było).
Dziś wymieniłem olej w skrzyni biegów, jednak przypadłość nie minęła, specyfikacja problemu:

-skrzynia na zimnym silniku chodzi dobrze, zmienia biegi płynnie, czuć lekko czasami przełożenie,ale jedzie się przyjemnie.

***po ujechaniu ok 10km zaczyna się problem,

-pojawia się uślizg między 3-4 biegiem (nie za każdym razem)
-mocno lubi szarpnąć gdy zbija bieg na niższy
-po zatrzymaniu gdy puszcze hamulec auto rusza z takim szarpnięciem po ok 1-2 sek, lub gdy zmienie z pozycji N na D czuć również walnięcie.
-byłem u 3 mechaników i nie mogę się połączyć komputerem ze skrzynią.

Przejrzałem forum, szukałem jakiejś odpowiedzi ale nic satysfakcjonującego nie znalazłem. Dodam,że po wymianie oleju ,na zimnym skrzynia chodzi lepiej niż przed wymianą. Co mogę obstawiać? Czytałem,że najprawdopodobniej będzie to sterownik... To mój pierwszy automat w życiu, miałem już wiele aut, ale wszystko w manualu. 166 kupiłem w baaaardzo okazyjnej cenie, więc skusiłem się na tą skrzynie wiedząc,że coś będzie trzeba zrobić. Pytanie, co i jak?

ps. Silnik sprawdzali, wszystko jest bardzo dobrze.

Z góry dzięki za podpowiedzi, odpowiedzi, dobre rady i wyrazy współczucia :)

standard :D było milion tematów o tym

Spróbuj zrobić adaptację, ale wątpię, czy pomoże.

Jeździłem kilkoma i w tej skrzyni czuć zapinanie/rozpinanie biegu przy ruszaniu/zatrzymywaniu, ale to nie powinny być 2 sekundy, tylko 1/4, też bez żadnego mocnego szarpnięcia. Ostatnio się dowiadywałem w tej kwestii, to nowy sterownik 3500, ale widziałem też nowy zestaw elektrozaworów za 1000 zł, a możliwe, że to wystarczy.

I lepiej zrób od razu, bo będzie coraz gorzej. Każde takie szarpanie, uderzenia rozwalają środek skrzyni i na sterowniku moze się nie skończyć.

płyta sterująca do sprawdzenia i regeneracji + obudowa skrzyni do naprawy + regeneracja konwertera + taśmy hamulcowe

Wiedziałeś o usterce? Jeżeli nie to oddaj tą minę sprzedawcy póki jeszcze możesz :sarcastic: jak już wspomniano, klasyka i jest pełno o tym na forum.
Obawiam się że nasza pomoc na niewiele się zda, skończy się w serwisie.

dałem za nią 8 tys więc jeszcze nie ma takiej tragedii, dzwoniłem do jednego speca z poznania to ok 5 tys gruntowna regeneracja skrzyni więc koniec końców pewnie wyjdzie cena rynkowa :( no z tymi 2 sek trochę przesadziłem, no ok sek i nie za każdym razem. no trudno, jeszcze gdzieś poszperam,może się gdzieś pociesze

Jeśli reszta auta jest ok to super cena, w egzemplarzu za 15 tysia tez skrzynia moze paść a tutaj masz taniej juz po remoncie :-)

Wysłane z mojego HUAWEI CAM-L21 przy użyciu Tapatalka

Sprzedawca musiał wiedzieć o usterce skoro to już przy powrocie wyszło. Przy tej cenie to faktycznie remont i ciesz się z jazdy :)

To skoro mam już jakieś powody do radości powiem coś więcej:

-Przebieg auta 182 tys, przy 180tys założony nowy kompletny rozrząd INA
-Lipiec 2015 faktura na 1200zł : Wymiana wahaczy przód i tył
-wnętrze: Wentylowane jasne skóry, jasna deska
-czarna perła na 17calowych felgach AR. Lakier nawet ryski nie ma.
-Ksenony

Silnik chwalił każdy mechanik, podpinany pod komputery różnego rodzaju nie pokazuje żadnych błędów. Dziś przy -10 odpaliła od strzała.
Przegląd do sierpnia, OC do kwietnia

Czyli zrobiłem dobry zakup?? Nie sr*ć ogniem tylko remontować?

Załóż temat o swoim aucie to się tam pochwalisz zdjęciami i szczegółami :) a to czy naprawiać czy nie to nie nam oceniać. Tak jak wspomniano. Jeżeli do zrobienia jest tylko skrzynia a reszta git to dobry deal.

Podejrzewam,że fikniesz z krzesła ze śmiechu,ale wygrałeś, właśnie tą kupiłem :D

Nie napisze nic nowego, ale remont w DOBRYM warsztacie im szybciej tym lepiej. 3-6 tys musisz mieć. Potem bajka :-)

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Liczyłem właśnie takie pieniądze. Wiem,że automat to dość drogi luksus więc trzeba będzie ponieść koszta. Ceny części i usług są naprawdę rozbieżne, a i specjalistów w okolicy niewielu

Rejestracja WI ??
Czyli Warszawa. Jeśli tak to po raz kolejny z czystym sumieniem polecam Autojozefow :)

dzwoniłem do jednego speca z poznania to ok 5 tys gruntowna regeneracja skrzyni

Jeżeli jesteś z okolic Poznania, to jedź do Myszkowskiego (TeoMotors). Oni przynajmniej mają doświadczenie i dają gwarancję. Gdzie indziej bym się bał ;)

No właśnie nie do końca... jestem z okolic Torunia. Zdjęcia jeszcze na starej rejestracji. Wszędzie można powiedzieć daleko..

- - - Updated - - -

Dodam jeszcze,żeby nie było,że jestem naiwny, kupiłem Alfę za połowę posiadanego budżetu, jadąc po nią wiedziałem,że koszta mogą być większe lub mniejsze

Przy takim podejściu Alfinka będzie cię dłuuuugo cieszyć!
Jasny środek ciemna buda Ti jest to!
/powiedział posiadacz srebrnej alfy z czarnym środkiem ;)/
Odleglosciami do serwisu skrzyń się nie przejmuj. Wybierz dobry nawet jak daleko. Robisz raz i zapominasz na 150-200 tys. km. Oczywiście nie licząc potem wymian oleju w skrzyni, ale Ti już byle serwis skrzyń ogarnie ci na miejscu ;)

Nie ma cudów, kupiłem już wiele aut i doskonale wiem,że w każde kupione auto trzeba coś włożyć. Gdy cena auta jest połowę niższa niż rynkowa to raczej nie złoty strzał a dobra baza pod inwestycje -lub w najgorszym przypadku- złom :D. Choć i tak jestem zadowolony, bo poza skrzynią biegów nic nie wskazuje na inwestycje. :)

A wracając do meritum, co może być przyczyną tego problemu podpięcia kompa pod skrzynie?

....
-byłem u 3 mechaników i nie mogę się połączyć komputerem ze skrzynią.
.....

Standard, ich komputery łączą się po złym pinie ze skrzynią, np po FL -> KTS (nie pamiętam który, lecz wydaje mi się że dotyczy to wszystkich) łączy się z automatem po pinie 7, dopiero po ręcznej zmianie na 9, prawidłowo komunikuje się z asin'em. Sprawdzone na własnym samochodzie.

Amortyzatory
Powrót