Skrzynia basowa w 166

Jakiej marki i model masz adaptery rca ? bo jak one są lipne to wszystko dalej chocby było najlepsze na swiecie nie zagra

A żeś się uczepił tych adapterów, czytaj uważnie, to nie rezystory na kable głośnikowe tylko zwykła kostka do radia z wyjściami chinch.

Jerry46, jak byś zakręcił się kiedyś w wlkp to zapraszamy-pomożemy-doradzimy-pogadamy :)

A żeś się uczepił tych adapterów, czytaj uważnie, to nie rezystory na kable głośnikowe tylko zwykła kostka do radia z wyjściami chinch.

Jerry46, jak byś zakręcił się kiedyś w wlkp to zapraszamy-pomożemy-doradzimy-pogadamy :)

umknęło mi :) a więc 2v rca

czyli jesli jest 2v na wyjściu to normalne że gain reguluje na wzmaku w tak wąskim zakresie?

jest jeszcze inna możliwość - sama skrzynia. sprzedawca twierdzi że jest ona policzona do głośnika, ale wg mnie trochę mała - bo ma ok 45l z br szczelinowym, w specyfikacji jest, że z br powinna mieć 60l a zamknięta 15-40l.
widziałem też dużo większe konstrukcje z tym głośnikiem i właściciele twierdzą, że gra dużo lepiej.

a sam bas na zewnątrz auta jest praktycznie niesłyszalny, dopiero przy 80%mocy słychać ale głównie blache bagaznika - adokładnie mechanizm który jest po lewej stronie zamka bagażnika. nie wiem jak ale nie trzyma się na tych 2 śrubach, wyszły z dziur (które też ledwo co istnieją.

Specyfikacja u sprzedawcy to taki pi razy drzwi razy oko :D
Warto by wiedzieć na ile Hz zestrojona skrzynia.
Napisz moze na forum strefacaraudio i podjedz na najblizszy miejscowy spot ;)

niestety po wielu próbach muszę stwierdzić ze ten głosnik to przerost formy nad treścią. Co prawda gra - a właściwie tłoczy powietrze ale to nie to czego oczekiwałem. główny problem to też prąd - w nocy już przy delikatnym basie i prawie minimalnej pracy suba światła przygasają.
z tego co dowiedziałem się na forach caraudio do wymiany bym miał alternator, kable, oraz akumulator - koszt zabawy zdecydowanie za duży.

sam sub na 90% siedzi w złej skrzyni.

pytanie - czy zostawić ten wzmacniacz co mam, zmienić tylko sub na coś mniejszego tak aby światła nie przygasały i jeździć, czy też kombinować dalej?

Znajdz kogoś ogarniętego w swojej okolicy bo kręcisz się w koło. Nikt przez neta auta nie naprawi i caraudio nie złoży.

pytanie - czy zostawić ten wzmacniacz co mam, zmienić tylko sub na coś mniejszego tak aby światła nie przygasały i jeździć, czy też kombinować dalej?

Ja bym na twoim miejscu zrobił jak pisze slavol.
Jeśli jednak nie znasz nikogo ogarniętego lub z jakiegoś innego powodu nie chcesz oddawać auta na zrobienie, to zostaw wzmak, sprzedaj suba, kup głośnik 20cm i wpasuj w kanapę. Poszukaj też jakiś 18-20cm w półkę, ale niskich w miarę możliwości i w razie czego daj na dystansach z MDF. Masz roletę, bo już nie pamiętam? Bo jak nie, to więcej miejsca będzie.
Głośniki dobieraj nie mocowo, ale brzmieniem, bo jak już teraz wiesz to ma grać, a nie pompować powietrze :)

ok tak zrobie -glowny problem to spadki mocy. obecnie nawet jak sub gra na pol gwizdka to mocno przygasaja swiatła. pojechałem do innego szpeca - wg niego należy zacząć od wymiany alternatora i pociągnięcia nowego grubszego kabla. do tego nowy AKU. jak dla mnie troche za droga inwestycja. ale jeszcze spróbuje do kogoś bardziej ogarniętego uderzyć. dzieki Panowie za porady.

ok tak zrobie -glowny problem to spadki mocy. obecnie nawet jak sub gra na pol gwizdka to mocno przygasaja swiatła. pojechałem do innego szpeca - wg niego należy zacząć od wymiany alternatora i pociągnięcia nowego grubszego kabla. do tego nowy AKU. jak dla mnie troche za droga inwestycja. ale jeszcze spróbuje do kogoś bardziej ogarniętego uderzyć. dzieki Panowie za porady.

Ale wymienić w sensie na jakis wiekszy? Wrzucenie altka od innego autka to ciężki temat. Może wystarczy zregenerować aktualny? Max 500zł. Druga opcja to po prostu zmienić sprzęt. Serio, nie potrzeba miliona watów i wielkich głośników, żeby nagłośnić kilka metrów sześciennych samochodu :D Oczywiście magia watów przyciąga, ale jak byś zobaczył jaki robią przeciąg u mnie małe stuwatowe monitorki na przetwornikach 18cm w dużym salonie, to byś szukał subwoofera pod podłogą :edziahaha:
Każdy głośnik potrzebuje przestrzeni, tak jak u Ciebie sam zauważyłeś głośnik pompuje powietrze, tylko że to powietrze nie ma gdzie sie rozejść, zderza się samo ze sobą i głośnik nie gra,bo się dusi.
Dobry, porządnie zbudowany sub z 20cm głośnikiem spokojnie nagłośni samochód. I pamietaj, że moc to nie jest jedyny parametr określający głośnik. Szczerze mówiąc to dla mnie jest on jednym z najmniej istotnych.

obecnie nawet jak sub gra na pol gwizdka to mocno przygasaja swiatła

Z ręką na sercu............ zrobiłeś mostek masowy?
Speca który radzi wymieniać alternator i aku przy takich objawach omijaj z daleka.

Koledzy dobrze radzą, ale mam wrażenie że potrzebujesz poklepywania po plecach.
Znajdź kogoś dobrego, niech posłucha, doradzi i nie "sprzedawce" z "salonu" caraudio. Nie szkoda Ci pieniędzy na eksperymenty?

U mnie gra 600W na subwoferze, 2x150W midbasy i 2x60W wysokotonowe. Wszystko w rms-ie. Mam standardowy akumulator i alternator........ nic nie przygasa, nic nie skwierczy, nie rozładowuje się.
U Ciebie też musi grać....!! Tylko trza zerknąć ;)

Cyfrówki (...tfu nie cyfrówki tylko wzmacniacze klasy D) są bardzo czułe na spadki napięcia i też dużo mocniej oddziałują na instalację z uwagi na specyfikę ich działania, zupełnie inną niż zwykłe wzmacniacze. Wzmacniacze najlepiej kupować na wagę, im cięższy, tym sekcja zasilania wydajniejsza :D

Tak to wyglądało jeszcze w mojej poprzedniej 166:
Rozwiązanie fajne, ale szczerze mówiąc boję się czy moc mnie zadowoli. Z jednej strony w dużo mniejszym samochodzie (Suzuki Swift) miałem skrzynię zamkniętą z głośnikiem 400W RMS bo nie ukrywam lubię jak mi czasem trochę trzepnie w łeb, a z drugiej teraz mam zapas w bagażniku i szkoda marnować go jeszcze skrzynią. Ma ktoś takie rozwiązanie gdzieś na Śląsku aby podsłuchać jak to wygląda? :)

Druga sprawa - jak zrozumiałem z poprzednich postów, wpinam się w taką oto przejściówkę:
allegro - zlacze-aux-in-rca-alfa-romeo-159-fiat-grande-punto-i6453460392
I bez problemu podpinam wzmacniacz do RCA, tak? Skąd remote - gdzieś w okolicach ICS'a czy można się w np. sterowanie bagażnika podpiąć? Póki co po poprzednim aucie zostały mi Kenwood PS500F i Powerbass L-124D @ 30L Closed, więc chyba najpierw spróbuję to podłączyć.

Ostatnia edycja:
Panowie, zaczne od podstaw i planuje zrobić tazw. BIG III, czyli dać solidne nowe grube 3 glowne przewody:
- plus z alternatora do akumulatora
-minus z akumulatora do karoserii
-minus silnika do karoserii

wszystko oczyscic z rdzy, zasmarowac wazelina techniczna - dalej bede patrzyl na efekty, wymienie też AKU - może cos polecicie dobrego pojemnego? żelowe, AGM?

Panowie, zaczne od podstaw i planuje zrobić tazw. BIG III, czyli dać solidne nowe grube 3 glowne przewody:
- plus z alternatora do akumulatora
-minus z akumulatora do karoserii
-minus silnika do karoserii

wszystko oczyscic z rdzy, zasmarowac wazelina techniczna - dalej bede patrzyl na efekty, wymienie też AKU - może cos polecicie dobrego pojemnego? żelowe, AGM?

Po co Ci żelowy akumulator? Kup normalny, tez nie za duzy, bo bedziesz mial problem z ladowaniem. Do TS pewnie max 72ah. A najlepiej zmien po prostu ten sprzet. Szkoda uszu. Masz skrzynie z głośnikiem projektowanym do zawodów SPL, a nie słuchania muzyki. Duże natężenie fal stojących ma też niekorzystny wpływ na funkcje motoryczne.

- - - Updated - - -

Rozwiązanie fajne, ale szczerze mówiąc boję się czy moc mnie zadowoli. Z jednej strony w dużo mniejszym samochodzie (Suzuki Swift) miałem skrzynię zamkniętą z głośnikiem 400W RMS bo nie ukrywam lubię jak mi czasem trochę trzepnie w łeb, a z drugiej teraz mam zapas w bagażniku i szkoda marnować go jeszcze skrzynią. Ma ktoś takie rozwiązanie gdzieś na Śląsku aby podsłuchać jak to wygląda? :)

Druga sprawa - jak zrozumiałem z poprzednich postów, wpinam się w taką oto przejściówkę:
allegro - zlacze-aux-in-rca-alfa-romeo-159-fiat-grande-punto-i6453460392
I bez problemu podpinam wzmacniacz do RCA, tak? Skąd remote - gdzieś w okolicach ICS'a czy można się w np. sterowanie bagażnika podpiąć? Póki co po poprzednim aucie zostały mi Kenwood PS500F i Powerbass L-124D @ 30L Closed, więc chyba najpierw spróbuję to podłączyć.

Najpierw zastanów się nad zmianą seryjnych głośników, które grają po prostu żenująco. Poza tym ten subwoofer widzę to słabizna trochę...

Ja nie wiem, co ludzie mają z tym basem....

Ostatnia edycja:
Słabizna nie słabizna, nie miałem pincet zł na głośnik to raz. Dwa, na seryjne głośniki prawdopodobnie też przyjdzie czas, mam z poprzedniego auta do wykręcenia Hertze ESK165. To miałem pod ręką, łatwy montaż więc poprawiłem na szybko niskie tony i tyle.

Słabizna nie słabizna, nie miałem pincet zł na głośnik to raz. Dwa, na seryjne głośniki prawdopodobnie też przyjdzie czas, mam z poprzedniego auta do wykręcenia Hertze ESK165. To miałem pod ręką, łatwy montaż więc poprawiłem na szybko niskie tony i tyle.

No rozumiem, ale lepiej było kupić lepsze 20cm, niż słabe 30cm :P

Dla mnie gra ok. W gatunkach które słucham sporo basu wskazane stąd taki a nie inny wybór. No i skrzynię pod głośnik 30cm miałem wcześniej. Tak jak już pisałem, boję się że te 20cm w uchwycie na narty będzie za słabe dla mnie, musiałbym posłuchać gdzieś w aucie kogoś, kto ma takie rozwiązanie. Wcześniej to samo jeździło nie dość, że w aucie dużo mniejszym to do tego hatchbackiem :P.

Dla mnie gra ok. W gatunkach które słucham sporo basu wskazane stąd taki a nie inny wybór. No i skrzynię pod głośnik 30cm miałem wcześniej. Tak jak już pisałem, boję się że te 20cm w uchwycie na narty będzie za słabe dla mnie, musiałbym posłuchać gdzieś w aucie kogoś, kto ma takie rozwiązanie. Wcześniej to samo jeździło nie dość, że w aucie dużo mniejszym to do tego hatchbackiem :P.

To chyba od tej wszechobecnej chińsczyzny ludzie zdobyli przeświadczenie, że jak się nie włoży 30cm i miliona WAT to nie będzie grało. Bo przecież więcej = lepiej :D Co z tego, że głośnik słaby, a moc to zupełnie nieistotny parametr :D

Już nie przesadzajmy aż tak z tą chińszczyzną, jest wiele gorszego szmelcu a Powerbass nie jest jakiś tragiczny.

Amortyzatory
Powrót