• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Skoki temp silnika - spalanie ?

Minusy:
-Nie potrafi utrzymać temperatury na poziomie 90st. Cały czas się otwiera albo zamyka.

i znowu mam farta
mój jak po kilku km złapie 90 to tak trzyma w czasie jazdy

-niestety przy temp powietrza 3 stopnie silnik u mnie potrzebuje ok 15 minut na rozgrzanie do 90st.
-na odcinku 6km zdołał się rozgrzać zaledwie do 66st,
12-15 min to ja do roboty jadę a 90 mam po ok 40% dorgi ( 7-8km ) przy obecnych temp około 0

Ostatnia edycja:
Ja potrzebuję 7-8 minut aby dostać się do roboty i silnik przy obecnych temperaturach 0-3st nagrzewa się do ok 60-70 st.

a oczekiwałeś że przez minutę ci złapie 90 ?

Moja 147 też trzyma cały czas równiutko minimalnie poniżej 90'C. I tą temperaturę łapie po 6-7min jechania w korkach do pracy.

Dziś wymieniłem termostat na GATES'a. I temp. jest na wskaźniku 90 st. i ogrzewanie wydajniejsze i jest OK!
Teraz może przyjść zima :)
DF

annik piszesz, że termostat GATES'a szkoda że nie pooglądałeś dobrze tego termostatu bo w pudełkach gates'a są termostaty VERNETA !!!! Pisze na nim w mało widocznym miejscu :) Temat przerabiany wczoraj w corsie... Ale skoro działa to lux :)

mi Gates'a też proponowali sprzedać w sklepie za niemal 400 stówki :)

http://www.motocom.pl/sklep.php/pl,...,2,4735,15529,,100095,czesci-samochodowe.html

---------- Post added at 14:15 ---------- Previous post was at 14:11 ----------

ten sklep jest spoko juz bralem pare rzeczy od nich. A co do tego tremostatu, specjalnie po przeczytaniu tego co piszecie jechalem pod Wawe trasa 7. 25 km i nawet sie nie ruszyl moj. pozniej jak zatrzymalem sie to podskoczyl, jak stoje to 90 stopni lapie wmiare szybko ale pozniej w trasie utzymywal 66 stopni. i tak pozkazuje jak sie jedzie, szybciej to 66 stopni w trasie w korkach 90 ale sie mega dlugo czeka na jakis skok temperatury. Wiec pewnie jest juz do wymiany??

pewnie na pewno tak, mnie niebawem też to czeka ponieważ troche długo mi się nagrzewa silnik do 90, a w czasie szybkiej jazdy mam cos w granicy 82 stopnie , jak zwolnie to znów do 88 podskakuje

dodam ze jezdze nia ponad 3 lata i pewnie nikt go do tej pory nie wymienial :)

Panowie to odradzacie tego Verneta?? Lipa francuska to jest?? U mnie w InterCarsie co kumpel robi mam za 110 zł. Innego w ogole nie posiadaja. Szukac jakiegos Wahlera??

behr nie moge nigdzie znalezc... :/ a ten http://www.motocom.pl/sklep.php/pl,...,4735,15529,79,100095,czesci-samochodowe.html?? a powiedz mi kolego zmienic za jedna robora odrazu czujnik tem koszt 35 zł a jedno rozkrecanie.

---------- Post added at 14:47 ---------- Previous post was at 14:34 ----------

a jak gdzies przeczytalem to behr jest odrazu z czujnikiem?? a vernet nie?? czyli tak czy siak najlepszym wyjscie behr :) tylko musze znalez jego dostepnosc w jakim sklepie

ok, czekam. z góry dzięki

---------- Post added at 16:18 ---------- Previous post was at 15:57 ----------

kurcze gdzies czytalem ze był z.. to zadzwonie i dowiem sie co i jak. Dzieki

Panowie to odradzacie tego Verneta?? Lipa francuska to jest?? U mnie w InterCarsie co kumpel robi mam za 110 zł. Innego w ogole nie posiadaja. Szukac jakiegos Wahlera??
Kolego, ja na początku zamówiłem właśnie Wahlera(polecił mi go sprzedawca) ale niestety do mojego modelu (1.9 JTDM 16v) Wahler podobno nie robi :( .Przyszedł ten model z dodatkowym trójnikiem u dołu a u mnie jest bez. I w tym momencie zmieniem na GaTES'a bo był dostęny na drugi dzień. Te droższe termstaty Behr, Gates są już z czujnikami w komplecie.
Pozdr.
df

Hej!
Czy przypadłość dojścia temperatury do 90 i potem spadek do jakichś 78 stopni i ewentualny wzrost ale już nie do 90 może być spowodowana sportowym filtrem powietrza firmy K&N? Ktoś ma taki filtr i zauważa podobne zachowanie? Czy jednak jest to przyczyna termostatu:)?

ja mam stożek K&N i mam to samo ale to wina termostatu który otwiera się całkowicie (zamiast delikatnie), a później się nie domyka
strzelam że masz termostat Vernet :)

Amortyzatory
Powrót