• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Silnik stracił moc. Max 2000obr/min JTD

Auto
Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM
Witam.
Otóż ślicznotka miała zawał. Jadę na uczelnię w sobotę i silnik zaczął tracić moc. maxymalnie do 2000 obrotów/min kręcił i cały czas moc spadała. Podjechałem na stację otworzyłem maskę. Co około 15 sekund było słychać charakterystyczne chrząknięcia. Gdy odpaliłem maskę drugi raz to chrzęszczało już ciągle. Od 3 dni przy ruszaniu z pierwszego biegu słyszałem takie delikatne, ciche wycie silnika... Dzień przed zepsuciem się turbiny (bo to na nią obstawiam) dolałem do silnika ceramizer... do regeneracji silnika. Myślicie, że może to mieć coś wspólnego? Wiem, że turbina smarowana jest tym samym olejem z silnika, a ceramizer ma na celu zagęszczenie oleju. Kolega poleca od razu wymienić olej. Po drugie co z turbina. Znalazłem jedną nową za 900 zł, ale mechanik mówi, że to niemożliwe, że jest taka tania i że sama regeneracja kosztuje ok 900 zł. Moim zdaniem trochę przesadził, bo regeneracja kosztuje ok 600 zł jeżeli się nie mylę. Mam rację?

Co o tym sadzicie? co byście zrobili na moim miejscu? Ja planuję zakup nowej jeżeli się opłaci tą za 900 zł, jeżeli nie to nie będę kupował używanej, ale zregenerują swoją.

Auto: AR GT 2004 r, 1,9 JTD 150 KM

kolego nie ma zadnej pewnosci ze to turbina, podjedz do jakiegos rozgarnietego mechanika niech sie wypowie co to jest, a potem pomyslimy jak Ci pomóc.

Nie wiem co się stało w Twojej Alfie, ale wiem, że Ceramizer to bubel :P

Pozdrawiam

900 zł za nówkę turbinę?:)-podeśliij namiar na nią,kiedyś się orjętowałem w kwestji turbin to od 1000 zaczynały się regeneracje+zwroty popsutych(zależnie od uszkodzenia),1200 w Jaworznie(renomowana firma,-choć demontaż i założenie we własnym zakresie.)-do 1500 z montarzem w Sosnowcu,naszczęście to nie turbo padło u mnie,-zła ocena mechanika,dlatego jak sugeruje george-podjedź do dobrego mech.- niech dobrze zdjagnozuje problem a może zauszczędzisz ciut talarów albo wydasz je raz...pzd.

mechanik jest dobry z polecenia, działa sam. oto turbina z alle, coprawda od 2,4 JTD http://allegro.pl/turbina-alfa-romeo-156-2-4jtd-166km-i2234172252.html

kolego nie ma zadnej pewnosci ze to turbina, podjedz do jakiegos rozgarnietego mechanika niech sie wypowie co to jest, a potem pomyslimy jak Ci pomóc.

własnie wczoraj byłem u mechanika, i on na słuch tez obstawia turbine ale powiedział ze dzisiaj będzie grzebał zeby miec pewność. ok 12 powinienem miec pewnosc bo bedzie dzwonił

pisałeś o nowej a link dajesz do regenerowanej ...

moze dlatego ze szukałem przez opcje "nowe" a w stanie jest napisane "nowe"...

uuuuu-a już miałem nadzieję,że nówka.:( ale serio to i tak dobda cena jak za regenerację i firma nie ;kogucik" a i widzę ,że nie wnikają w rodzaj uszkodzenia bo przeważnie za podobne ceny w grę wchodziła podstawowa regeneracja(uszczelnianie,geometria...) a jak już np.połamane były łopatki to ceny rosły-a tu nic o tym nie piszą,tak ,że warto moim zdaniem bo za 6-stów to raczej nie znajdziesz....pzd.

mechanik rozebrał, powiedział, że jednak turbina. Podobno od środka nieźle powalona, ale wchodzi w grę regeneracja za 110 zł u jakiegoś sprawdzonego majstra w Stegnie. Jak dostanę ją do reki to zrobię zdjęcie i wyślę jak to wygląda w chwili obecnej.

Za ile regeneracja? Nie brakuje tam jedynki na początku? Ja za regenerację w tym roku dałem 1100 netto

Normalnie cuda ...
Turbiny NOWE za 900 PLN kupie hurtem w każdej ilości !! :cool:

Regeneracja turbo to jakieś 700 do 1500 PLN - zależnie od stopnia zgruzowania.

Za ile regeneracja? Nie brakuje tam jedynki na początku? Ja za regenerację w tym roku dałem 1100 netto

tak, tak 1100 zł regeneracja. Dobra teraz konkretne pytania.
znalazłem taką turbinę: http://allegro.pl/turbo-garett-alfa-romeo-147-156-1-9jtd-turbina-i2212126842.html . ona pochodzi od 156, która miała 115 KM. Czy taka turbina podejdzie do GT ze 150cio konnym silnikiem? Prosze o szybkie i sprecyzowane odpowiedzi. Podobno turbina nie jest po regeneracji, jest wyjęta z auta które zrobiło około 50 do 100 tysięcy przebiegu

szybka i i precyzyjna odpowiedz-NIE PASUJE

pzd.

wiemy,że jajka na święta podrożały ale na turbinie nie zaoszczędzisz-jak uda Ci się załatwić problem poniżej 1000 (zwłaszcza,że masz w niej prawdopodobnie poważne uszkodzenia skoro coś zgrzyta) to będzie dobrze,życzę Ci jaknajlepiej bo to jednak kosztowny zabieg.pzd.

szybka i i precyzyjna odpowiedz-NIE PASUJE

pzd.

już nieaktualne, turbina oddana do regeneracji

---------- Post added at 19:57 ---------- Previous post was at 19:54 ----------

wiemy,że jajka na święta podrożały ale na turbinie nie zaoszczędzisz-jak uda Ci się załatwić problem poniżej 1000 (zwłaszcza,że masz w niej prawdopodobnie poważne uszkodzenia skoro coś zgrzyta) to będzie dobrze,życzę Ci jaknajlepiej bo to jednak kosztowny zabieg.pzd.

i tu masz kolego rację (niestety). oddałem dzisiaj do regeneracji, koszt to równie 1000 zł (wycenił na 1150), ale obniżył te 150 zł. do tego dochodzi koszt demontażu i montażu u innego mechanika i ponadprogramowa wymiana oleju żeby jak najszybciej pozbyć się ceramizeru, jeszcze przed utworzeniem warstwy ceramiczno- metalicznej

Odebrałem dzisiaj turbinke od regeneracji. Facet powiedział, że faktycznie została dobita przez ceramizer :/ i teraz zaleca dwukrotne natychmiastowe wymienienie oleju. Chodzi o to żeby wymienić olej nawet na jakiś tańszy, odpalić silnik i pozostawić na jakieś 15 minit żeby się przeczyścił, potem wylać olej i wymienić już na taki odpowiedni. Co o tym sądzicie? na obecnym oleju (tym, który jest zanieczyszczony ceramizerem) przejechałem 150 km, a z ceramizerem jakieś 20 km. Myslicie, że konieczna jest dwukrotna wymiana wymiana oleju czy wystarczy jedna wymiana? niby warstwa metaliczno- ceramiczna utwardza się w silniku dopoero po przejechaniu 200 i kolejnych 1500 kilometrów

kolego nie kombinuj, zrób tak jak ci polecił doswiadczony fachowiec, kup w sklepie jakis tani olej np. Lotos czy inny Orlen i przepłukaj ten nieczczesny silnik, przed montazem turbosprezarki wyczysc i sprawdz dokladnie dolot powietrza do turbiny, zamontuj NOWY filtr powietrza oraz sprawdz czystosc przewodu z turbo do silnika, wylej olej tam nagromadzony, przedmuchaj icek i przewód do kolektora ssacego, powycieraj czysciwem pozostałosci oleju.

pozdrawiam.

I jak tam turbo ? bo ja niestety stoję przed tym samym wyborem :/ co się naczytałem czy regenerować, czy szukać używki to już pełen mętlik w głowie :)

Szwagry100 maja turbinkę używaną ale chcą 1000 zł , wiec cena taka mocno średnia

Amortyzatory
Powrót