[159] Sanki/belka oraz inne metalowe czesci zawiasu vs. korozja

Ok dzięki , z tym że ja będę to musiał kupić przez internet gdyby ktoś kiedyś przy okazi zmierzył było by cool.
pozdro

Opiekunowie radsky'ego w psychiatryku chyba znowu stracili czujność, przez co chłopaczyna dostał się na moment do komputera z dostępem do netu.

Panowie, przestańcie zachowywać się jak dzieci... Jednej jak i drugiej strony czytać mi się już nie chce. O Merytorykę proszę... Naprawdę starczy już.

Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka

radksy jest niereformowalny, a sądząc po jego postach to gość ma naprawdę coś z deklem. Z drugiej strony chyba rzeczywiście słusznym jest nie wdawać się z kimś takim w dyskusję bo jak mówi stare przysłowie: " Nie dyskutuj z idiotą, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem" Tylko Ban i nic więcej. Pozdro dla wszystkich Alfaholików

Panowie chciałbym zakonserwować sanki i tu moje pytanie , jakiego preparatu użyć ?

Wszystko jest w tym wątku. Od super nowoczesnych powłok, żywic do hameraida. Zależy też jak chcesz to zrobić. (zdejmować sanki, czy na aucie).

Tak na prawdę, czego byś nie użył, z przeznaczeniem na rdzę, to najważniejsze jest najpierw pozbyć się luźnej powłoki/rdzy. Potem możesz zabezpieczyć jakąś chemią. Choćby kortaninem.. no i na to jakaś farba. Byle dokładnie, w każdym zakamarku Albo bezpośrednio na rdzę (typu hammeraid) albo jakiś podkład i warstwa docelowa.
Jak sanki masz jeszcze w dobrym stanie to taka operacja wystarczy na długo (tak myślę), a jak są już duże wżery to lepiej zdjąć to, może pospawać, zapuścić coś do profili zamkniętych i dopiero pomalować.

Trochę mi to w niesmak bo po zrobieniu sprzęgła/wysprzęglika myślałem, że na razie koniec kosztów, a tutaj zerwane tuleje w dolnym wahaczu no i właśnie nieszczęsne sanki. Myślę je zdemontować, oddać do piaskowania i już w celu zoptymalizowania kosztów samemu zająć się nałożeniem odpowiednich preparatów. Tylko co polecacie zrobić krok po kroku?

2007 rok, chyba nie jest tak źle jak u niektórych.

Sanki1.jpg
Sanki2.jpg

Ostatnia edycja:
Oszlifować z zewnątrz, nanieść farbę, przez otwory technologiczne wpuścić wosk do zabezpieczania profili. Oczywiście wszystko bez demontażu z auta.

Witam ,musze wymienić sanki w brzerze 2.4 jtd niestety nie idzie tego znaleźć na portalach aukcyjnych , czy od 1.9 jtd podejdą ? albo od innych alf 159 ? proszę o pomoc ,bo nie mogę się nigdzie doszukać tego ,będę baaaaardzo wdzięczny !

Cześć będę miał takie sanki z Brery 2.4 po renowacji (wypiskowane, zapodkladowane epoksydem i polakierowane )

Wysłane z mojego SM-J730F przy użyciu Tapatalka

podbijam pytanie ,, Karbon sprawdź pw i zadzwoń odnośnie szczegółów ,numer na pw wyslałem

Witam ,musze wymienić sanki w brzerze 2.4 jtd niestety nie idzie tego znaleźć na portalach aukcyjnych , czy od 1.9 jtd podejdą ? albo od innych alf 159 ? proszę o pomoc ,bo nie mogę się nigdzie doszukać tego ,będę baaaaardzo wdzięczny !
wg mojej wiedzy/pamieci sa tylko 2 rodzaje sanek do aut z q4 i bez q4 i pasuja niezaleznie od rocznika i silnika, ale zat to np 2.4 q4 nie pasuja do 2.4 zwyklego. sprawdz sobie to jednak w eperze i jesli byly zmiany numerow to tez czy się zastepują.

własnie próbuje ogarnąć ten ePer i ciężko idzie ..albo ja taki jestem udany ..w jakiej kategorii mam tego szukać ?

eper jest problematyczny, z czasem nabiera się więcej wprawy. tu masz sanki:
dla modeli przedlift i 1 lift tu:
100 SILNIK I ZAWIESZENIA » 10002 -> ZEWIESZENIE ZESPOŁU NAPĘDOWEGO » 10002/00 ZAWIESZENIA ZESPOŁU NAPĘDOWEGO
np link do przedlifthttp://keyeper.pekidi.com/navi?CAT_COD=X3&SBMK=R&COMM_MODEL=159&MOD_COD=140&MAKE=R&SGRP_COD=10002&COUNTRY=001&SGS_COD=10002%2F00&GRP_COD=100&LANGUAGE=6&ALL_LIST_PART=0&RMODE=DEFAULT&SB_CODE=-1&WINDOW_ID=1&EPER_CAT=SP&PREVIOUS_KEY=SUBGROUP_7&KEY=PARTDRAWDATA&ALL_FIG=0&PRINT_MODE=0&GUI_LANG=6&DRW_NUM=5%7C0

drugi lift inaczej tu:
100 SILNIK I ZAWIESZENIA » 10002 -> ZEWIESZENIE ZESPOŁU NAPĘDOWEGO » 10002-050 RAMA PRZEDNIA ZAWIESZENIA

tak na szybko poklikałem i wychodzi mi tak (podobnie jak pisałem, różnica tylko dla 3.2V6):
te same sanki 96520393 wchodziły do wszystkich 1.8MPI,1.9/2.2JTS/1.75TBi/1.9JTDm/2.0JTDm i 2.4 bez Q4
drugi rodzaj sanek 96520400 wpadał dla 2.4 Q4 i wszystkich 3.2V6 z/bez Q4
dodatkowo przed liftem podają jeszcze kolejny numer 51795449 też dla wszystkich 3.2V6.
oczywiście do tych numerów są jeszcze zamienniki, ale już mi się nie chciało sprawdzać, powyższe wystarczy do sprawdzenia kompatybilności.

PS.to co napiszę to moje gdybanie, może być jesze tak że w którąś stronę sanki są wystarczająco kompatybilne, przynajmniej z niektórymi silnikami/napędami ale to już taka spekulacja - z ePera tego się nie dowiesz

Ostatnia edycja:
Panowie przeczytałem cały temat i jeszcze chciałem się upewnić... jeżeli nie ma wżerów a głównie nalot rdzy na tych sankach to jest możliwość konserwacji bez demontażu z auta? Dostęp do wszystkiego jest od spodu dobry czy lepiej coś zdemontować?

Amortyzatory
Powrót