• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

S-Max 07' 140KM

Ja mam SottoZero3 w rozmiarze 235/40 i 255/35 a i tak trakcji brak, w temperaturach w okolicy zera na suchym czy mokrym nie było różnicy w stosunku do letnich P Zero. Na pewno lepsze od chinoli czy opon budżetowych, ale nie ma powodu żeby się jakoś specjalnie ekscytować ;)

Oj dobra, Ty się nie liczysz, masz milion kunia xDDD

Mówisz że pozytywnie oceniasz? kupowałeś teraz czy odstałeś w komplecie z autem?
Na pierwszych 10 zrobionych km to pozytywnie. Może w weekend się gdzieś wyskoczy to się sprawdzi. Kupiłem teraz razem z felgami. Myślałem nad 17" (225/50) na zimę, ale w b. dobrej cenie wyhaczyłem ten kpl.

To czerwone uno w tle jest twoje? Do wzięcia?
Nie, nie jest moje.

Na pewno lepsze od chinoli czy opon budżetowych, ale nie ma powodu żeby się jakoś specjalnie ekscytować
Ale testy pokazują, że ta sama opona ale w różnym rozmiarze inaczej np hamuje czy zachowuje się na mokrym czy ma inny poziom hałasu. Więc może w twojej sytuacji akurat pirelli na zimę nie było najlepszym wyborem.

Na pierwszych 10 zrobionych km to pozytywnie. Może w weekend się gdzieś wyskoczy to się sprawdzi. Kupiłem teraz razem z felgami. Myślałem nad 17" (225/50) na zimę, ale w b. dobrej cenie wyhaczyłem ten kpl.

Nie, nie jest moje.

Ale testy pokazują, że ta sama opona ale w różnym rozmiarze inaczej np hamuje czy zachowuje się na mokrym czy ma inny poziom hałasu. Więc może w twojej sytuacji akurat pirelli na zimę nie było najlepszym wyborem.
Myślę że masz rację, a z drugiej strony te opony pirelli mają aprobatę AMG jako jedne z niewielu. Dlatego też kupowanie opon na podstawie wyników testów bywa bardzo zaskakujace (w obie strony )

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Chyba najładniejszy tego typu samochód na rynku.
Gratulacje

Dzięki, mi też się podoba :)
Na weekendzie pojeździłem trochę i przy prędkościach autostradowych opony cichuteńkie. Ogólnie pomimo dużej budy, to przy tych prędkościach i tak jest cichszy od "6", co mnie mile zaskoczyło.

Najlepiej jeżdżący minivan. Bardzo ładny. Jak dla mnie brakuje tylko odpowiedniego silnika (2,5T ;)).

Przygotuj się na falę hejtu bo masz najgorszą kompilację niemiecki+karawan+diesel :D
FORD niemiecki :confused:

Za nami 2,5 tys km. Wszystko bez zarzutu. Wiosną wpadły nowe opony letnie na których zrobiłem 1500km - Falken Azenis FK510 235/45R18 - oponki super.
Ciągle jestem w szoku, że na 18" jest tak komfortowo.
Zaś żona ciągle w szoku, że mamy tyle schowków, duuużych schowków :P

Wrzuć jakieś nowe foty :P

Chciałem się pochwalić, iż powiększyła mi się rodzina i tym razem jest syn :)
Wiosna była pracowita i nie było czasu ogarnąć auta, więc z grubsza 2-3 mycia od stycznia heheh. No ale cóż, są rzeczy ważne i ważniejsze.
Ale w ostatecznie Forda umówiłem na profesjonalne sprzątanie wnętrza po Niemcu - terminy na 3 tyg do przodu zajęte, więc końcem maja będzie naprawdę czysty i pachnący.

Ciekawostką jest spalanie - jeżdżąc jak emeryt 70-90km/h komp potrafi pokazać średnie spalanie na dłuższej trasie 4.8, jazda autostrada 120-130 - 6.6, 150km/h 7,6. W mieście wyjdzie koło 9 litrów.
Ale w każdym przypadku trzeba dodać min litr przy dystrybutorze. Sprawdzane na kilku bakach - a poj baku 70l. Kłamie jak w Alfie :P

To teraz najśmieszniejsze - na forum forda są tacy czarodzieje co niby schodzą do 4,3l z dystrybutora hahaha wtf? :confused: Na lawetach jeżdżą, czy jak?

Ale ogólnie fajnie jak po przejechaniu 200km, pokazuje jeszcze 1000km zasięgu :) I tutaj nie ogarniam, jak np do Giulii Q można dać bak 58L??? Tankowanie co 200-300km?
20180511_192101.jpg 20180511_192721.jpg20180505_180956.jpg20180506_172550.jpg20180506_172616.jpg

Ostatnia edycja:
Gratulacje! :D

co do pojemności baków- też tego nie ogarniam, to już w 156 jest 63 litry, a realnie ponad 68 :D

Mały update. Poznałem powód sprzedaży auta przez Niemca.
Zrobiło się ciepło i okazało się, że klima nie chłodzi jak powinna, pomimo iż po włączeniu klimy pojawiało się na wyświetlaczu AC.
W zimie nie zwróciłem uwagi ale po prostu nie włączał się kompresor. A kompresor nie włączał się, bo nie włączał się wiatrak, bo padł jakiś moduł przy wiatraku. Prąd wchodził, ale już nie wychodził. Na szczęście wyszło 330 zeta z robocizną. I na szczęście też, że układ był szczelny i nie było konieczności nabijania, bo ponoć dwukrotnie podrożał czynnik.
Tak więc pewnie Niemiec przestraszył się kosztów naprawy, bo serwis pewnie postraszył że chuj wie co + czynnik, wiec jeszcze w zimie dał do żyda. Gdyby wiedział że wyjdzie 80euro... heheh.
Kilka fotek przy weekendzie.
20180527_121115.jpg
20180527_121328.jpg
20180527_121546.jpg
20180527_121342.jpg
20180527_121616.jpg

80 Euro gdyby naprawiał w Polsce, w Niemczech chyba drożej by go to wyszło ;)

Dokładnie o to mi chodziło :). Z roboczogodzinami pewnie z 1000 Euro by wyłożył, chyba że zaczęliby od dupy strony i wymienili w chuj niepotrzebnych rzeczy to zabuliłby jeszcze więcej.
No ale mam nadzieję, że więcej niespodzianek nie będzie. :P

Myślałem, że już niespodzianek nie będzie, a tu masz! Na szczęście tym razem baaardzo miła, więc jest remis :).
Po rozkodowaniu Vinu okazało się że na wyposażeniu ma dodatkową nagrzewnicę powietrza :) (aż pobiegłem przed chwilą do auta to oblukać).
Po odpaleniu auta i odpowiednich ustawieniach nadmuchu (tryb auto + odp temp) po kilkunastu sekundach leci ciepłe powietrze i nie ma to związku z temperaturą silnika :). Od razu mówię, że nie jest to webasto i nie można tego programować, ale i tak jest to mega mega przydatny gadżet. Zimo napierdalaj!! :D:D

Ciekawostka :D

a jaka konkretnie temperatura musi być?

Ustawiłem na "HI" + tryb auto i dokładnie po 30 sek leciało już ciepłe powietrze. Pod maską jest jakaś grzałka, która się załącza przy tych ustawieniach - ogólnie mało kto o tym wie i nawet na forum forda chłopaki mieli z tym zagwostkę dlaczego nie działa, bo instrukcja tego nie opisuje. Aż jednemu gościowi żona przypadkiem to włączyła :lol::lol:
Tamtej zimy praktycznie nie używałem trybu auto, bo z reguły ustawiałem na 26- 27st i po 10 minutach na postoju coś tam zaczynało grzać. Myślałem, że tak ma być :).
Jak nie lubię zimy, tak chyba w tych okolicznościach zmienię zdanie, hehe.

No fordy ogólnie dość pro-zimowe są grzane dysze spryskiwaczy,grzane przednie szyby. Jestem na tyle ciekawy działania tej szyby że swojego okropnego forda sprzedam na wiosne chyba:)

Amortyzatory
Powrót