Rzeczy, które zrobiłem dla GT (fotorelacje)

To ja tylko tam dodam do tego co pisał kolega Slejerek, żebyś nie musiał szukać w instrukcji.

Bez tytułu.jpg

Żeby temat się rozwijał dodam coś od siebie:

1. Usuwanie rys pod klamką. 5 minut pracy. Pasta lekkościerna K2 Tempo Turbo
1.jpg2.jpg
na zdjęciach niestety słabo widać efekt, ale widać ;)

2. To co już było, czyli czyszczenie wydechu. Mi to zajęło ok 1,5 godziny. Używałem papierów ściernych o gramaturze 500, 800, 1200 i pasty do metali.
1.jpg

Ale to chyba zależy od zanieczyszczenia tłumika. Bo jak jest mocno zaśniedziały to chyba byłoby trudniej

no, w moim przypadku sam wydech to był wręcz czarny, dosłownie, wieć pastą bym jeszcze tarł :P a końcówka była tylko trochę zaśniedziała, bo kiedyś ją już polerowałem, ale samym papierem (zdzierałem delikatnie początku rdzy).

Zamieszczę zdjęcia z czyszczenia tapicerki skórzanej. Dwa lata temu od razu po zakupie auta, wyczyściłem tapicerkę środkami czyszczącymi LCK (Od tamtej pory zabieg powtarzam raz na 3 miesiące).
Bardzo fajny jest efekt skóry od razu po wyczyszczeniu (matowe skóry). Niestety po wyczyszczeniu należy nałożyć środek konserwujący, który powoduje leciutki połysk.
Do czyszczenia użyłem szczotki z miękkim końskim włosiem.

Ostatnio zauważyłem, że zaczyna mi jedna nić puszczać w fotelu. Za 2 tyg jestem umówiony u tapicera (Podobno prosta sprawa).

P.s- Być może do czyszczenia skór nadawało by się zwykłe mydło szare, ale wolałem nie ryzykować.

3pol.jpg

55928588.jpg

20818203.jpg

91349777.jpg

Miałem taki sam problem nitka mi się przerwała i byłem u tapicera i zaśpiewał za to 200zł....
Chodziło jedynie o zszycie boczku od kierowcy na małym odcinku.
Po usłyszeniu takiej ceny kupiłem igłę do szycia skóry + specjalną nitkę do skóry i 1h pracy efekt idealny.
Wystarczy szyć tak, żeby nitka była schowana i efekt idealny, jedynie bolą trochę palce bo skóra dosyć twarda, ale bez żadnego problemu to zrobiłem za pierwszym razem.

A ja w końcu nie wiem - patrze i nie widzę :D która część to ta umyta ? Ta bardziej błyszcząca ?

Redek83, skórzana tapicerka w nowych autach jest matowa :) Oczywiście z biegiem czasu skóra robi się wyślizgana.
Mi poszła nić na siedzisku. Powiedzieli, że za 120zł wymienią ją i wzmocnią cały dół.
Co do zestawu, to na piszę wieczorem.

Ja mam skórę pierwszy raz wiec skąd mam wiedzieć :D W każdym razie różnica jest.

200 zł to chyba troche przesadzili. u mnie za 140 zł obszywają całą kierownicę wraz z materiałem

Z usługami samochodowymi to oczywiście zależy wszystko od tego czym się podjedzie - zupełnie jak mandaty wypisywane przez kochanych misiaków.
W moim przypadku ludzie widzący "gówniarza za kierownicą GT" skutkuje wszystko zawyżoną ceną... heh

A więc do czyszczenia skóry użyłem zestaw cleaning Kit Active Plus.

W zestawie:
-szczotka (moim zdaniem za twarda, nie używałem jej)
-gąbka
-szmatka
-Cleaner ActivePLUS 225ml

Jeżeli ktoś myśli o danym zestawie, czyli tylko środek czyszczący to polecam kupić sam środek za około 56zł w internecie.

Ostatnia edycja:
A czyścił ktoś z Was podsufitkę ?? Nie mam brudnej, tak przynajmniej mi się wydaję, ale chciałbym może ją odświeżyć.

Zastanawiam się, czy jest sens ryzykować (w niektórych autach po takiej operacji podsufitkę trzeba podklejać. Nie wiem jak bywa w Alfach :/)

z tego co ja wiem, każda ściągana podsufitka i montowana jeszcze raz traci swoją żywotność, gorzej trzyma w uszczelkach, wymaga precyzji montażu i dbania o nią, żeby krawędzie nie wychodziły np. z uszczelek. Pewnie ktoś się odezwie, że już ściągał i nie ma różnicy. Ja Ci tylko mówię, że słyszałem, że żadnej podsufitki nie powinno się ruszać, jeżeli jest prawidłowo i fabrycznie zamontowana.

Amortyzatory
Powrót