Rzeczy, które zrobiłem dla GT (fotorelacje)

Szablon zrobiła mi jakaś miła pani , której namiar znalazłem gdzieś na forum:) za kilka złotych, malowałem wszystko bez zdejmowania, gdyż raczej bym tego już nie złożył spowrotem:D trochę zabawy jest zwłaszcza z czyszczeniem( wszystko boschem z drucianą końcówką) ale warto było się pomęczyć.Tak się dobrze składa,że w okolicy której mieszkam drogi są całkiem dobre:) wiadomo, że np w Krk trzeba uważać, ale rzadko tam bywam, co do śrub to szukam czegoś dobrego...

Ostatnia edycja:
A z tymi progami to jak robiłeś? Bo ja się dzisiaj zabrałem za to i widzę, że te progi trzeba odkleić, bo sa przyklejone. Czy Ty to robiłeś na całym tym progu? Oczywiście wiem, jak je odkręcić, ale nie o to mi chodzi. Chodzi o sam ten aluminium. Ja najpierw poleruję papierem wodnym 1200 i potem pastą do aluminium, tą samą której Ty użyłeś do wydechu.

Muszę odnowić tak lampy i ten kierunki bo efekt niezły.
Z tym wydechem to też nie głupie pewnie też przyjdzie pora.
Wielkie dzięki za pomysły i wskazówki :)
Pozdro

A czym można zmyć "gumę", która okleja się na rączce drzwi? bo próbowałem perfumami, tak jak w przypadku przycisków, ale na rączce nie zadziałało. Na przyciskach owszem

Te pokrowce na uchwyty drzwi są straszne i tandetne. Ja tą gumę zdrapywałem kiedyś bo mi się nudziło. Pod nią jest całkiem przyzwoity plastik. Po zdrapaniu okleiłem to folią carbon i efekt też był przyzwoity.

Właśnie próbowałem u siebie zeskrobać tą gumę z uchwytów, ale schodzi to bardzo ciężko.

Nie jestem miłośnikiem carbonu, ale patrzyłem właśnie na twój wątek i muszę przyznać, że całkiem fajnie wygląda ta okleina. Co prawda zdjęcia są małej wielkości i nie wiem jak w praktyce taka okleina się sprawuje, ale wygląda OK.

Mógłbyś trochę przybliżyć jak wygląda taka operacja ??

Robiłem to już dwa razy. ostatnio dzisiaj :D na dwóch foliach i dwiema technikami. Jedna folia to jakaś tańśza, druga to 3M DI NOC. Polecam tą drugą, bo jest nieco grubsza, zwłaszcza przy mocniejszym rozgrzaniu i naciąganiu na ostrych rogach czy krawędziach nie pęka. Pioza tym próbowałem zarówno suszarką do włosów, jak i opalarką. Opalarka przyspiesza i ułatwia pracę. Suszarka niekoniecznie tak dobrze podgrzewa folię. Jednak przy opalarce trzeba uważać żeby nie przesadzić z temeraturą, bo wzór się rozmywa.
Jeżeli chodzi o samą technikę, to zdejmujesz dane element z samochodu, oczyszczasz go benzyną ekstrakcyjną (w celu odtłuszczenia), czekasz chwilę aż odparuje i przyklejasz folię. Podgrzewasz opalarką, dostosowujesz folię do kształtów elementu, docinasz wszystko nożykiem do tapet i montujesz w aucie i gotowe. Wiem, że gdzieś na forum są tematy odnośnie folii carbonowej, sam zamieszczałem zdjęcia z mojej Gt, jednak sa one nieaktualne, bo dzisiaj te same elementy zostały poprawione z większą dbałością.

Nie jestem miłośnikiem carbonu, ale patrzyłem właśnie na twój wątek i muszę przyznać, że całkiem fajnie wygląda ta okleina. Co prawda zdjęcia są małej wielkości i nie wiem jak w praktyce taka okleina się sprawuje, ale wygląda OK.

Mógłbyś trochę przybliżyć jak wygląda taka operacja ??

Jeśli chodzi o oklejanie folią to ja używałem 3M carbon i muszę przyznać, że stosując opalarkę pracuje się z nią całkiem wygodnie. Po rozgrzaniu możemy ją rozciągać i wszystkie zagięcia ładnie dopracować. Dużym plusem jest to że jeśli efekt końcowy nie będzie zadowalający można folię podgrzać i odkleić bez śladu. Ostatnio z nudów okleiłem boczne elementy podłokietnika. Używania suszarki nie poleciłbym z dwóch powodów. Podstawowa sprawa jest taka, że można ją przegrzać i będzie po suszarce. Z drugiej strony suszarka nie nagrzewa odpowiednio folii i oklejanie jest znacznie bardziej męczące. Taka uwaga techniczna - opalarka, a konkretnie jej wylot jest naprawdę gorący więc radzę uważać. Sam się o tym przekonałem i ślad mam do dziś. Poniżej kilka dodatkowych fotek oklejonego uchwytu oraz wspomnianego już podłokietnika. Oklejałem w czasie poprzednich wakacji i do dziś wygląda tak samo.

Więcej fotek wnętrza wrzuciłem w temacie: http://www.forum.alfaholicy.org/nas..._rs_alfa_romeo_147_minigta-27.html#post864058

Wczoraj oglądałem i dużo jest filmów jak przyklejać taką folię.

Czy przed operacją da się zdemontować samą rączkę ??? bo z tego co ja pamiętam to jest ona razem z całym płatem. Myślę, że najgorzej będzie od strony wewnętrznej odciąć folię.

Nie jest latwo zdjac ta racke ale jest to wykonalne. Do usuniecia tej gumy i tak bylo konieczne, a gdy juz byla zdjeta wszystko poszlo z gorki :)

Wczoraj oglądałem i dużo jest filmów jak przyklejać taką folię.

Czy przed operacją da się zdemontować samą rączkę ??? bo z tego co ja pamiętam to jest ona razem z całym płatem. Myślę, że najgorzej będzie od strony wewnętrznej odciąć folię.

da się-śrubki ukryte są za tą małą zaślepką na rączce i pod klapką od otwierana szyb.klapka wyjdzie delikatnie podważ np.małym śrubokr....młotek i przecinak zostaw w domu:).

Miałem folię klejącą (folia do wyświetlacza jakiegoś, nie poliwęglan tylko na klej).
Zrobiłem szablon z foli przezroczystej. Przyłożyłem i markerem odmalowałem.

Wyciąłem z szablonu gotowe naklejki. Przykleiłem na przyciski i dodatkowo na rogach podkleiłem super glue szpilką.

Operacja dość trudno i czasochłonna.

ml0dy czy do wymiany przedniego kierunku trzeba zrzucać zderzak ? Też mam jeden pęknięty tylko prawy i się zastanawiam jak go wymienić. Jak możesz to powiedz gdzie i za ile kupiłeś nowy. Pisałeś też że szukasz dywaników ? Bo te z alledrogo mnie nie przekonują. Ktoś wie gdzie można dostać jakieś rozsądne cena/jakość/dopasowanie ?

Nie trzeba ściągać zderzaka. Kierunek trzyma się na dwóch zatrzaskach na dole. Podważasz wkrętakami i wyjmujesz. W instrukcji jest to pokazane przy wymianie żarówki kierunku. BTW ja też niedawno polerowałem u siebie bo miałem mocno już wypłowiałe, różnica diametralna:)
Ja dywaniki kupowałem na allegroszu i jestem zadowolny z jakości/cena (ok 80 PLN kosztowały, nie pamiętam już). Dopasowanie tak na 95%, może nie ideał ale ogólnie ok. Przednie bez zastrzeżeń, tylne minimalnie za duże gabarytowo ale w sumie to nie przeszkadza.

Ok dzięki, poszukam w instrukcji. W takim razie kupię na alledrogo migacz choć kosztuje nowy chyba 100PLN :/ Jak masz gdzieś w historii albo komentarzach tego sprzedawcę dywaników to podeślij na PW bo ja tylne mam w super stanie a przednich prawie wcale więc akurat.

Amortyzatory
Powrót