• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Rozsądek czy szaleństwo... 9 po raz 5.!

Tak, 3 w jednym ;)
Nie byłem na to przygotowany, a w moim miejscu zamieszkania nie kupię od ręki specjalistycznej chemii.
Oczywiście oczyściłem wszystko do czego miałem dostęp, odtłuściłem i użyłem gruntoemalii antykorozyjnej (której używam do zabezpieczania elementów metalowych wszelkich okołodomowych konstrukcji). Przy okazji wymiany tarcz i klocków tylnej osi zabezpieczałem je już dedykowanym środkiem Valvoline i jak widać na powyższych fotografiach, szału nie zrobił. Mam nadzieję, że tym razem będzie skuteczniej :)

Dalsza część prac przy aucie, obejmująca wymianę tarcz i klocków z regeneracją zacisków. Wpadnie jeszcze prawilna naklejka na zacisk, ale też tego nie zaplanowałem, a musiałem wszystko poskładać, żeby jeździć :) Zostanie naklejona jak przyjdzie.
Tarcze gładkie Brembo (tradycja), klocki EBC Green Stuff - tak samo jak na tyle. Płyn DOT 5.1. Zestaw do regeneracji zacisków Autofren - elegancko pasujące gumeczki. Tłoczków przez lata się nazbierało, do wymiany był jeden - nie pracował w ogóle, co widać po klocku.
Przestrzegam przed tanimi zestawami montażowymi, kiedyś kupiłem przy okazji - dwa sworznie pasowały, dwa do kosza. Wyrzuciłem opakowanie, nie wiem jaka firma go popełniła.

Przebieg 182500 km (szybko urósł :) ).

e3xZt7u.jpeg

68LZBMr.jpeg

v6It5GT.jpeg

0mXBOXM.jpeg

kWjiL0t.jpeg

scZ0Ewj.jpeg

lyx18bo.jpeg

Ostatnia edycja:
Dzięki za odpowiedź.
Widzę, że poświęcasz sporo czasu i oddajesz serce swojej Alfie ;) Pozdrawiam.

Niezła robota, chwali się :)

U mnie przewód zasilający zacisk nie chce się niestety odkręcić... Nie wiem czy ktoś dorabiał sobie je w razie wu czy co?
Jeden klocek jest jak nowy. Zapiekł się i w ogóle nie ruszał skubany.

Dzięki za odpowiedź.
Widzę, że poświęcasz sporo czasu i oddajesz serce swojej Alfie ;) Pozdrawiam.

Niestety z tym czasem to nie ma szału. Właśnie się zastanawiam czy zdążyłbym dziś jeszcze termostat wymienić ;)

- - - Updated - - -

Niezła robota, chwali się :)

U mnie przewód zasilający zacisk nie chce się niestety odkręcić... Nie wiem czy ktoś dorabiał sobie je w razie wu czy co?
Jeden klocek jest jak nowy. Zapiekł się i w ogóle nie ruszał skubany.
Przy twardej rurce przy zacisku czy z drugiej strony? Jeśli od strony zacisku to kup po prostu przewód od przedlifta.

Zaległy wpis do książeczki serwisowej:

Wymiana oleju i filtrów przy przebiegu 189600 km w dniu 9.09.2025.

IMG_6455.jpg

A kilka dni temu Alfa zażyczyła sobie nowy zbiorniczek ;)

IMG_7196.jpg

Ostatnia edycja:
Czas nieco odświeżyć flotę...
W związku z czym przymierzam się do sprzedaży mojej 9!
Auto w ciągłej eksploatacji, w pełni sprawne. Nie wymaga wkładu finansowego.

Jeśli ktoś z forumowiczów jest zainteresowany, proszę o pw.
Po świętach pojawi się ogłoszenie na portalach.

30 stycznia 2026 - dzień, w którym tytułowa Alfa Romeo zmieniła właściciela.

Amortyzatory
Powrót