• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

rozrząd ?

wymiana paska wystarczy ale po co dwa razy to rozbierać?? Lepiej od razu wydać tą kasę i mieć spokój. Zobaczysz że okaże się że jak nie wymienisz wariatora to się zemści i już po kilku tyg będzie klepać. Naprawdę nie warto oszczędzać w tym wypadku. Jeśli chodzi o pasek conti i dayco to bez różnicy który założysz. Ja od zawsze zakładam w swoich autach paski firmy conti i jeszcze nie było z nimi problemu.

Wariator jeszcze można naprawiać ale żeby to stwierdzić trzeba go widzieć,na tym możesz zaoszczędzić ale jak zrobisz to od razu bo jak przełożysz na pózniej to albo nie będzie czego naprawiać i albo powtórnie zapłacisz za robote tego samego.

Kolego mati_luk mam taki sam silnik i na moje zestaw prawie dobry ;) Zmienił bym raczej pompę, bo różne rzeczy się słyszy o tych. Jak już napisał Avari, Ruville to pakowacz i w sumie dopiero po otwarciu opakowania okazuję się kto wyprodukował cześć. Przykładowo rolki w pudełkach Ruville są produkcji INA ale to akurat dobrze :) Ja założyłem zestawy z zielonych kartoników INA, rolki były INA, na pasku rozrządu był napis INA a na pasku balansowym Dayco. No i pompa Valeo z metalowym wirnikiem.

To była pierwsza propozycja :) generalnie celuję w pompę SKF i rolki, napinacze też, a paski najprawdopodobniej Dayco. A kolego wegorz przy ilu km zmieniałeś rozrząd? i z wariatorem? Niestety mój portfel nie jest bez dna i wszystkiego co bym chciał raczej na raz nie wymienię.

Czy może ktoś mi powiedzieć co znaczy ta naklejka na obudowie rozrządu,był wymieniony przy tym przebiegu?1371040967114.jpg

Biorę to pod uwagę:) ale chodzi mi o to czy przebieg wpisany to jest po wymianie czy trzeba przy tym przebiegu dopiero wymienić?

A kolego wegorz przy ilu km zmieniałeś rozrząd? i z wariatorem?
Wymiana była 5 miesięcy temu i około 5 tyś km przebiegu temu. Również poszedł nowy olej z filtrem i płyn chłodniczy. Wariata nie ruszałem. Jeżeli chodzi o części SKF, trzeba mieć pewne źródło, bo podobno zdarzają się podróbki :(

Dogadaj się jeszcze w sprawie tych części tzn. czy jak sam dasz części to dadzą Ci gwarancję na robotę. Niestety kolega miał taki przypadek, że po sknoconej robocie mechanik wyparł się zrzucając winę na słabe części. A rozrząd to nie przelewki.

no moja Bella właśnie jest na warsztacie paseek conti rolki i pompa SKF zobaczymy co z tego będzie ;)

Witajcie :-)
Przyłącze się do tematu z kilkoma pytaniami jeśli można mianowicie :
Pytanie 1.
Czy muszę wymieniać wariator przy wymianie rozrządu jeśli go nie słychać ? Nie ukrywam ze nie mam w tym momencie budżetu na wariator z racji tego iż wymieniam rozrząd świece filtry olej uszczelniacze uszczelki na misce olejowej i pokrywie zaworów.

- - - Updated - - -

i jeszcze pytanie 2 :
czy świece muszą być oryginalne to znaczy platynowe z dwiema elektrodami, czy mogę zastosować NGK zamienniki

Z góry dziękuję za pomoc

wariatora nie musisz wymieniać ale ryzykujesz to że może zacząć klepać za jakiś czas i będziesz musiał znowu rozbierać rozrząd. Nie wiem czy nie lepiej od razu wydać 450zł i mieć spokój.

Można profilaktycznie do niego zajrzeć,wykonuje regeneracje wariatora i jak nie klepie to i tak zajrzec mozna wsadzic nowe czesci i bedzie mial dozywocie
Swiece mozesz zapodac CR7EKC
BKR6EKC
30 tys wystarczy

Amortyzatory
Powrót