• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Brera] Rozrząd 2.2 JTS (P0013,P0014,P0015,P0016, rozciągnięty łańcuch, brak mocy)

• Autor wątku Autor wątku tchrzanowskiprv
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Rozrząd 2.2 JTS

Witam!

Naszedł niestety czas wymiany rozrządu. Prosiłbym o opinie posiadaczy tego silnika czy warto płacić krocie za oryginał czy też może być zamiennik.
Bardzo liczę na Wasze opinie i doświadczenia z jazdy, gdyż w serwisach doradzają mi zamiennik jednak jakoś nie jestem przekonany.

Z góry dzięki za odpowiedź. :)

Cześć,

Właśnie przerobiłem ten temat w swojej 159, więc mogę Ci podpowiedzieć parę kwestii odnośnie wymiany rozrządu.
Po pierwsze- błędy dla łańcucha rozrządu nie zawsze oznaczają konieczność jego wymiany. Te same błędy występują przy niedziałających elektrozaworach, odpowiedzialnych za fazy rozrządu. Jest ich dwa i obydwa należy wymienić. Koszt to ok. 1000 pln za 2. Zdarza się, że część ta psuje się wraz z rozrządem.
Po drugie- jeżeli dochodzą z silnika niepokojące głosy- niekoniecznie oznaczają one luźny łańcuch rozrządu. W moim przypadku był to tzw. łańuch wyważający, który jest pod łańuchem rozrządu.

Jeżeli już jednak serwis będzie miał 100% pewność, że jest to łańcuch to należy zakupić poniższe części. Wszędzie odradzano mi zamienniki, ze względu na niską trwałosć, no i fakt, że na oryginał jest gwarancja FAP.
Łańcuch napędu rozrządu: 780.00 pln nr. kat 7173927
Wodzik: 178.00 pln nr. kat 71739317
Napinacz: 424,00 pln nr. kat 71769984
Wodzik po str. przec.: 138.00 pln nr. kat 71739289
Dysza: 60.00 pln nr. kat.717392826
Prowadnica: 55.24 pln nr. kat 55182661

Do tego dochodzi uszelka pokrywy zaworów oraz pokrywy rozrządu.
Cała operacja nie jest mega skompikowana. Mój mechanik poradził sobie w jakieś 5 godzin.
Aha. I nie daj się naciągnać na koło zębate napędu rorządu- kosztuje bardzo dużo, a w 90% nie wymaga wymiany.

Hmmm...mnie właśnie w dwóch serwisach stwierdzili, że muszę te koła zębate wymienić, dlatego teraz to już zupełnie mam mętlik w głowie ;)

Powiem jak to jest z napędem w rowerze: rozciągający się z czasem łańcuch powoduje destrukcję kół zębatych - zaczyna pracować na "szczytach" zębów i powoduje ich rozgniatanie, wyciąganie. Założenie nowego łańcucha na stare zębatki powoduje przeskakiwanie łańcucha na zębach. Myślę, że podobnie może to wyglądać w przypadku rozrządu.

Ja z kolei też konsultowałem się z kolegami z ASO i oni z kolei twierdzą, że kół nie trzeba wymieniać ;). U mnie po rozebraniu okazało się, że łańcuch był już kiedyś robiony poluzowany zaś był łańcuch wyważający. No i do tego ten nieszczęsny elektrozawór. Co ciekawe, koledzy w jednym z ASO, powiedzieli mi, że w 90% przypadków, które przerabiali łańcuch wyciągnięty był już po 30-40 tysiącach kilometrów...

Ja z kolei też konsultowałem się z kolegami z ASO i oni z kolei twierdzą, że kół nie trzeba wymieniać ;). U mnie po rozebraniu okazało się, że łańcuch był już kiedyś robiony poluzowany zaś był łańcuch wyważający. No i do tego ten nieszczęsny elektrozawór. Co ciekawe, koledzy w jednym z ASO, powiedzieli mi, że w 90% przypadków, które przerabiali łańcuch wyciągnięty był już po 30-40 tysiącach kilometrów...

Możesz napisać co to jest ten łańcuch wyważający nr części lub zdjęcie?

Ja na 99% będę wymieniał z kołami zębatymi. Natomiast jeszcze nie oddałem autka do serwisu i nie mam diagnozy. Natomiast może Wy mi podpowiecie co może być powodem kontrolki pomarańczowej silnika. Świeci cały czas, raz na 5 odpaleń silnika się nie zaświeci. Zastanawiam się czy może to mieć coś wspólnego z rozrządem?
koziolek napisał:
Przy jakim przebiegu wyskoczył Wam ten problem?
U mnie rozrząd nadaje się do wymiany po 93000km.

Witam,
Podpinam się po temat, chociaż mój silnik to 1.9 JTS.
Może mi ktoś powiedzieć czy te silniki bardzo się różnią i co wchodzi w skład kompletnego rozrządu i co należy wymienić przy okazji jego wymiany.
Jaki jest koszt kompletnego rozrządu, bo mechanik mi zaśpiewał 3,5 tys. za same części. (mówił oczywiście o oryginałach).
Pozdrawiam

Pewnie rozrząd się nie różni bo koszt oryginalnego do 2.2 jts z kołami zębatymi, czyli cały komplet, to właśnie 3,5 tys. zł ;) Z ciekawości, jaki masz przebieg?

Niby 63 tys, ale tak naprawdę to nikt tego nie wie.
Pozdrawiam

Prosba do moteratorow o polaczenie, zrobienie jednego watku rozrzad JTS bo i tak w 1.9/2.2 jest ten sam a ludzie bladza

Dziwne są to sprawy że są takie problemy u co niektórych z rozrządem. U mnie odpukać na razie wszystko ok a jeśli przyjdzie robić no to trudno :/ Jeśli rzeczywiście to tak kruchy temat z rozrządem w JTS-ach to lipa i trochę wtopa z silnikiem. Do minimum 250 tys powinny być bezobsługowe. No ale bywa i tak. Niebawem jak zjadę do Polski pierwsze co wjadę na serwis ASO robię full serwis auta z kompleksowym przeglądem rozrządu. Chyba jednak warto się upewnić.

Ja na 99% będę wymieniał z kołami zębatymi. Natomiast jeszcze nie oddałem autka do serwisu i nie mam diagnozy. Natomiast może Wy mi podpowiecie co może być powodem kontrolki pomarańczowej silnika. Świeci cały czas, raz na 5 odpaleń silnika się nie zaświeci. Zastanawiam się czy może to mieć coś wspólnego z rozrządem?

U mnie rozrząd nadaje się do wymiany po 93000km.

To moze byc wszystko np sonda mi tak robila, komp lapie bledy fes cos pokazuje?

- - - Updated - - -

Dziwne są to sprawy że są takie problemy u co niektórych z rozrządem. U mnie odpukać na razie wszystko ok a jeśli przyjdzie robić no to trudno :/ Jeśli rzeczywiście to tak kruchy temat z rozrządem w JTS-ach to lipa i trochę wtopa z silnikiem. Do minimum 250 tys powinny być bezobsługowe. No ale bywa i tak. Niebawem jak zjadę do Polski pierwsze co wjadę na serwis ASO robię full serwis auta z kompleksowym przeglądem rozrządu. Chyba jednak warto się upewnić.
U mnie tez odpukac problemow nie ma jeszcze, co do JTS to znany i nielubiany problem

Kontrolka silnika oznacza problemy z system wtrysku. U mnie wiązało się to z wymianą elektrozaworu na wałku ssawnym (diagnoza w ASO po kodach błędów P0013 i P0014). Kontrolka wyskakiwała mi co jakiś czas, na kilka godzin/jeden dzień, po czym znikała. Korzystając z okazji zapytałem o wymianę całego systemu łańcucha rozrządu (kiedy trzeba?), na co diagnosta odpowiedział, że nie ma co wymieniać łańcucha na zapas. Jak będzie na tyle wyciągnięty, że będzie podlegał wymianie, komputer wyrzuci błąd.

Co do Twojego przypadku, to auto było podpinane pod FESa czy mechanicy "na słuch" to wzieli? :)

Zdrowia!
Czarek

A moje pytanie jest takie: Co z częściami z Vectry C przecież nasz silnik to Oplowski Z22SE z tego co wiem. Inna jest głowica, sterowanie wałkami rozrządu (zmienne fazy), osprzęt wtryskowy i inne pierdoły ale sam blok i rozrząd powinien być taki sam a części tańsze?

Ostatnia edycja:
[QUOTE="Cezar_DE]Kontrolka silnika oznacza problemy z system wtrysku. U mnie wiązało się to z wymianą elektrozaworu na wałku ssawnym (diagnoza w ASO po kodach błędów P0013 i P0014). Kontrolka wyskakiwała mi co jakiś czas, na kilka godzin/jeden dzień, po czym znikała. Korzystając z okazji zapytałem o wymianę całego systemu łańcucha rozrządu (kiedy trzeba?), na co diagnosta odpowiedział, że nie ma co wymieniać łańcucha na zapas. Jak będzie na tyle wyciągnięty, że będzie podlegał wymianie, komputer wyrzuci błąd.

Co do Twojego przypadku, to auto było podpinane pod FESa czy mechanicy "na słuch" to wzieli? :)[/QUOTE]

Póki co "na słuch" to wzięli :P Jestem umówiony na wtorek na wymianę rozrządu i innych eksploatacyjnych pierdół to od razu z tą kontrolką sprawdzą o co chodzi. Po cichu liczę, że to jakiś błąd czujnika, i że nie będzie konieczna wymiana elektrozaworu. Zresztą pożyjemy zobaczymy, póki co muszę się uzbroić w cierpliwość do wtorku.

Mi też mechanicy w ASO mówili że na słuch tego się nie robi. Trzeba by rozebrać i zobaczyć co i jak tam wygląda, i jeśli się da spróbować coś zrobić a w ostateczności wymieniać to co jest potrzebne, ale mówili że to ostateczność. Ja na pewno sprawdzę to w pierwszej kolejności, chociaż nie mam żadnych objawów.

Amortyzatory
Powrót