• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Rozmiary felg stalowych i aluminiowych

Dołączę się do tematu. Alfe 147 zakupiłem na stalówkach 15", mam zamiar założyć 215/40/18 Toora z GT ale ...
zauważyłem że mam wytarte nadkola przednie więc moje pytanie, czy jest jakiś sposób aby uniknąć zniszczenia opon nie zmieniając felg na mniejsze? Z góry dzięki.

Dopiero zauważyłem temat, ale też się dołączę. Prawda jest dość oczywista - ilu użytkowników, tyle wrażeń i spostrzeżeń. Ja osobiście, jak wielu z Was tutaj, opowiadam się za opcją klasyczne 16'' na 205/55. Jeździłem na 17'' 225/45 i nie uważałem tego za niewygodne, ale jednak różnica jest ogromna.
A przy okazji chętnie kupię 16'' telefony z oponkami na lato!

Dołączę się do tematu. Alfe 147 zakupiłem na stalówkach 15", mam zamiar założyć 215/40/18 Toora z GT ale ...
zauważyłem że mam wytarte nadkola przednie więc moje pytanie, czy jest jakiś sposób aby uniknąć zniszczenia opon nie zmieniając felg na mniejsze? Z góry dzięki.

A co do tego to prawdopopodobnie jakoś trzeba podwyższyć furę :D

Kupiłem tristary do mojej alfy i przymierzam się do zakupu opon. Dedykowane do 17" to 215/45 jednak 225/45 są sporo tańsze. Jeździ ktoś na 225/45 ? Jak wrażenia, nie obciera ? Będę wdzięczny za info.

Ja zrobiłem na swoich letnich 225/45 r17 (Continental sportcontact 5) około 1tkm i myślę że mogę już wyrazić opinię. Pomijam fakt że opony są świetne i zdecydowanie polecam! Wcześniej jeździłem na 205/55 r16 zarówno latem jak i zimą. Różnice są takie że na koleinach czasem trzeba trochę powalczyć ale mi się to akurat podoba bo jazda nie jest wtedy nudna nawet w korku - kwestia gustu ;) Fakt jest taki że w koleinach znosi i czuć nawet całkiem niewielkie koleiny. Mam też wrażenie że drobne nierówności koła wybierają znacznie lepiej czyli mniej czuć ale już trochę większe czuć bardziej niż na mniejszych kołach. Do tego moje felgi bez dystansów dość mocno odstają (tak że nie są równo z obrysem auta ale brakuje do niego niewiele) dzięki czemu kapcie są szerzej niż na poprzednich oryginalnych felgach. I powiem tak - kombinacja felgi, opony i ich rozmiar sprawia że auto prowadzi się genialnie, o niebo lepiej niż na r16 i trzyma się drogi jak głupie więc polecam :)

wystukane tabletem o paluchy ;)

Jakie masz ET tych tristarów? Bo to także z tym związane jest ewentualne przycieranie 225/45

Też mam 225/45 przy ET 40,5 i nic nie obciera. Osobiście lepiej mi się jeździ na 225 niż na 205, które mam na zimę na 16. Fajnie czuć drogę i tak jak pisał beriba czuć mniej nierówności, albo to tylko subiektywne odczucie :D

Powinno być ok przy tym ET

Czyli 100 % pewności nie ma ? Mimo wszystko chyba się skuszę.

Wystukane panewką z miski dwulitrowego TS'a

;]

Też mam 225/45 przy ET 40,5 i nic nie obciera. Osobiście lepiej mi się jeździ na 225 niż na 205, które mam na zimę na 16. Fajnie czuć drogę i tak jak pisał beriba czuć mniej nierówności, albo to tylko subiektywne odczucie :D

No to chyba nie powinno być problemu. W poniedziałek pewnie dokonam zakupu. A powiedz jak spalanie, osiągi i komfort jazdy ogólnie - duża różnica w porównaniu z mniejszymi kołami ? Ja ją pewnie mocno poczuję przesiadając się z piętnastek.

Po przesiadce z 15 odczujesz ogromną różnicę. Co do spalania to nie zauważyłem różnicy ale to może kwestia tego że teraz mam bardziej oszczędne opony niż wcześniej. Mój subiektywny komfort jazdy się znacznie zwiększył mimo tego że czasem znacznie bardziej czuć drogę ale moje 90% drogi do pracy to równiutki asfalt więc nie odczuwam dziur. I tak jak pisałem wcześniej, w koleinach lubię powalczyć z kierownicą więc to dla mnie też plus ;) Co do osiągów to szybciej auto jeździć nie będzie ;) ja mam wersję 140KM i strat w osiągach nie zauważyłem (choć pewnie drobne są bo większy walec). Z kolei trakcja poprawiła się znacznie. Wiele zakrętów biorę szybciej niż na 16 a mimo to nie przechyla mnie w fotelu na bok. Ja widzę same plusy mojej zmiany :)

Po przesiadce z 15 odczujesz ogromną różnicę. Co do spalania to nie zauważyłem różnicy ale to może kwestia tego że teraz mam bardziej oszczędne opony niż wcześniej. Mój subiektywny komfort jazdy się znacznie zwiększył mimo tego że czasem znacznie bardziej czuć drogę ale moje 90% drogi do pracy to równiutki asfalt więc nie odczuwam dziur. I tak jak pisałem wcześniej, w koleinach lubię powalczyć z kierownicą więc to dla mnie też plus ;) Co do osiągów to szybciej auto jeździć nie będzie ;) ja mam wersję 140KM i strat w osiągach nie zauważyłem (choć pewnie drobne są bo większy walec). Z kolei trakcja poprawiła się znacznie. Wiele zakrętów biorę szybciej niż na 16 a mimo to nie przechyla mnie w fotelu na bok. Ja widzę same plusy mojej zmiany :)

Już nie mogę się doczekać ; ) Mam nadzieję, że moje odczucia też będą na plus.
Po za tym widzę, że 225 jest o dwie klasy bardziej 'oszczędna' niż 215.

Tego ja Ci nie potwierdzę ale wiele osób z forum na pewno przesiadało się z 215 na 225 i odwrotnie i na pewno wiedzą czy jest jakaś różnica ;)

A powiedz jak spalanie, osiągi i komfort jazdy ogólnie - duża różnica w porównaniu z mniejszymi kołami ? Ja ją pewnie mocno poczuję przesiadając się z piętnastek.

Sam osobiście nie odczułem różnicy w spalaniu, dalej pali powyżej 11l w mieście :) Różnica w prowadzeniu jest, osobiście nawet byłem zdziwiony tym, jak to się zmieniło. Dla mnie zmiana na plus, auto zrobiło się twardsze (co niektórym może nie przypasować, bo wpływa na komfort). Ogólnie rzecz biorąc to lepiej mi pasują te 17 z gumą 225/45 niż 16 z 205/55 :D

Amortyzatory
Powrót