[Giulietta] Rozładowujący się akumulator 1,4 multiair

yogi_ow

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulietta 1,4 170
Witam wszystkich. Mam pytanie czy ktoś już zmagał się z problemem. Moje auto postoi dwa dni i ma problem z uruchomieniem silnika. Moim pierwszym i najważniejszym typem gdzie może uciekać prąd jest wzmacniacz Bose. Dziś dokopałem się do bezpiecznika, który umiejscowiony jest w bagażniku.
Ale rozłączenie bezpiecznika nie dało jednoznacznej odpowiedzi. Ile czasu Alfa potrzebuje na przejście w stan uśpienia?

Odłącz minusową klemę aku i między nią a biegun (-) wepnij multimetr ustawiony na A.
Potem wyciągnij miernik na zewnatrz i zamknij maskę (albo wciśnij wyłącznik, symulując jej zamkniecie). Nie wiem czy Julka ma taki wyłącznik.
Zamknij funię na klucz i poczekaj 20 min. Jeśli pobór prądu będzie wyższy niz 0,04A to wina jakiegoś urządzenia. Jeśli nie, to aku zaczyna mówić pa, pa:o

Upsss, teraz zauważyłem, że to mój okrągły, jubileuszowy, 156. post:cool: Jeszcze 3 brakuje

Ostatnia edycja:
Udało mi się chwilę czasu wygospodarować i założyłem miernik na dwie godziny. Pobór prądu oscyluje od 0,054 do 0,7A nie mierzyłem dokładnie czasu. Ok 10-15 min jest dobrze aż nagle miernik pokazuje 0,7A kilka minut i wszystko wraca do normy i tak okresowo. Dodam jeszcze że auto pozamykane na pomiar potrzylem dopiero po 20 min od zamknięcia auta

no to masz odpowiedź ,coś się wzbudza i żre prąd.

teraz po kolei eliminacja urządzeń ,bezpiecznikami.

Właśnie skończyłem pracę. Wnioski są takie że jakiś czas temu montowałem radio od wersji po liftowej. W mojej alfie mam system Bose i musiałem podać + na wzmacniacz by się uruchomił. Wykorzystałem do tego sygnał od zasilania anteny wychodzący z radia. Dziś pomierzylem dokładnie to napięcie i nie wiem czemu czy może moje radio ma coś nie tak ale napięcie po wyłączeniu radia spadało tylko do 6V a nie do 0. Wykorzystałem przekaźnik 12V. Jutro jeszcze raz zmierzę pobór prądu i dam znać jak się sprawa zakończyła.
mojej alfie

Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Pomogły mi dojść do sedna sprawy. Po dołożeniu przekaźnika który załącza wzmacniacz Bose problem ustąpił.

Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Pomogły mi dojść do sedna sprawy. Po dołożeniu przekaźnika który załącza wzmacniacz Bose problem ustąpił.

Sorry za offtopic, ale ten wątek układa mi się w dowcip:
+ Moja Alfa nie odpala
- sprawdź akumulator
+ Brak napięcia
- To może ładowanie padło?
+ Zapomniałem dodać, że nie mam Alfy.

Amortyzatory
Powrót