• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Rosso Competizione Veloce

Opony słuszny wybór, takie same zakupiłem również do swojej. Mi udało się wyrwać również z końca 2019 w promo za 340zł za sztukę ;)

Zderzak z tego co widzę nie jest rosso competizione, więc i tak byłby do malowania... Także nie bardzo rozumiem po co szukać i tak do malowania...:confused:

Opony słuszny wybór, takie same zakupiłem również do swojej. Mi udało się wyrwać również z końca 2019 w promo za 340zł za sztukę ;)

Zderzak z tego co widzę nie jest rosso competizione, więc i tak byłby do malowania... Także nie bardzo rozumiem po co szukać i tak do malowania...:confused:

UU to już genialna cena, dawno kupowałeś?

No mi własnie na RC wyglądał. Ale może faktycznie źle widzę :-)

Kupowałem hmm niecały mc temu, praktycznie ostatnie sztuki. Kolejne już były za 410zł. W każdym bądź razie i tak byłem nastawiony na tą oponę i zapłaciłbym i więcej. Jeden komplet już miałem na alfie jak ją kupiłem i mega opona ale obecne pomimo bieżnika były już stare i twarde.

Niestety lakier RC jest mega trudny do "odmalowania" tym bardziej na plastikowych elementach ale nie niewykonalny, także jeśli malowanie ASO(?) nie trafiło (w cale się nie dziwię) to poszukałbym magika i malował ponownie. Kupno używki nawet w ori lakierze to i tak loteria bo nie wiadomo i tak co się trafi...
Sam muszę ogarnąć swój przedni zderzak bo ma rysy przy dolnej krawędzi od krawężników i faktycznie potrzebny jest lakiernik magik do poprawnego malowania.
Byłem w lakierni i widziałem jak wyglądają oryginalne warstwy i składniki rosso competizione. Najpierw musi iść tzw podkład ale taki oryginalne dedykowany pod RC, potem baza i klar. Każda warstwa, każdego z składników (dedykowany podkład, baza, klar) MUSI być lakierowana na tzw krzyż, aby uzyskać efekt końcowy jak w oryginalne. Rozmawiałem o tym sporo ze specem od tych lakierów i mówił, że większość ponownych lakierowań RC jest wykonywane bez zachowania w/w "wskazówek" dlatego efekt końcowy jest mało "zadowalający"...

Super, dzięki za info

Kupno wysyłkowe nie wchodzi w grę. Do Kato mam 100km przejechać się mogę i przyłożyć żeby zobaczyć różnicę w lakierze.

U mnie różnica jest widoczna jedynie w białym świetle z ledów telefonu.

Kwiecien 2020
Olej + filtr
Wymiana wiązki z czujnikim (11 marca pisałem o tym).

Finalnie w sobotę pod samochodem pojawił się drobny wyciek, plama wielkości dłoni. Nie jeździłem samochodem bo raz ze generalna 'kwarantanna' a dwa że wizyta w ASO była umówiona na poniedziałek, wiec 2 dni poczekać mogłem. Uszczelnienie czujnika przepuszczało olej z silnika, który finalnie wyciekał po kablu, ubytek nie był widoczny na bagnecie. Prawdę mówiąc pierwszy raz ubytek pokazał się kilka dni temu, a problem był zdiagnozowany 3 tyg. temu.

Sierpien 2020
60tkm
Przegląd do gwarancji
Olej + filtry
Wymiana tarcz z przodu (tarcze EBC, wcześniej wjechały do starych tarcz jeszcze EBC Green Stuff)
Wymiana głośnika w prawych drzwiach (zdarzało mu się od czasu do czasu przesterować, albo bziuczeć)
Wymiana świec zapłonowych (poparzenia wymiana była przy 30tkm)

Ostatnia edycja:
Dużo z tym roboty?

Teraz też robiłem wyianę głośników, no trzeba zdjąć tapicerkę, odwiercić nity, które trzymają głośnik, przykręcić redukcję, nowe głośniki, przelutować konektory no i całe poskładać spowrotem. Ja robiąc też wygłuszenie na jedne drzwi poświęciłem z 3-4 godziny.

Dużo z tym roboty?

Uuuu niestety nie wiem, ASO robiło. Wszystkie w/w czynności w ASO zajęły ok 5h.

Mam identyczna tylko, ze inny wzor felg :)

- - - Updated - - -

Doslownie identyczna bo nawet ten sam rocznik zarejestrowana 31 grudzien 2016 teraz ma 56 tys km. przebiegu.

Moja tak wyglada:

https://imguh.com/image/LPyyv

https://imguh.com/image/LPWVt

Bliźniaczka :-). W Krakowie też jest jeszcze jedna :-) (też na innych felgach).

Z innych ciekawostek, znowu zgubiłem zaślepkę lewego spryskiwacza xeona :-). Za pierwszym razem za zaślepkę z malowaniem wyszło chyba z 400zl xd. Teraz udało się dokonać zakupu na allegro, ale coś paczki jeszcze nie widać (4 dni temu kupiłem).
Prawa zaślepka się prawie urwała jakieś 5/10tkm temu, ale miałem na tyle szczęścia że zauważyłem na parkingu, zdjąłem ją, w domu "podkleiłem", co prawda chamsko i chałupniczo, ale się trzyma :-).

Ostatnia edycja:
To się nie powinno urywac jeśli w instrukcji brak ograniczenia prędkości przy jakiej można używać. Ale tak na zdrowy rozsądek to przy dużej predkosci moga się urwać. Może dlatego ci się urywaja?

Ja waśnie tak robie, że jak jadę na światłach mijania to zawsze uważam, żeby nie spryskać szyby przy większej prędkości. Wolę poczekać do postoju lub małej prędkości. Zaślepki siedzą nadal oryginalne.

Uuuu niestety nie wiem, ASO robiło. Wszystkie w/w czynności w ASO zajęły ok 5h.

Bliźniaczka :-). W Krakowie też jest jeszcze jedna :-) (też na innych felgach).

Z innych ciekawostek, znowu zgubiłem zaślepkę lewego spryskiwacza xeona :-). Za pierwszym razem za zaślepkę z malowaniem wyszło chyba z 400zl xd. Teraz udało się dokonać zakupu na allegro, ale coś paczki jeszcze nie widać (4 dni temu kupiłem).
Prawa zaślepka się prawie urwała jakieś 5/10tkm temu, ale miałem na tyle szczęścia że zauważyłem na parkingu, zdjąłem ją, w domu "podkleiłem", co prawda chamsko i chałupniczo, ale się trzyma :-).
Przy jakich prędkościach Ci to odpadało? :)

Przy jakich prędkościach Ci to odpadało? :)

Pierwszą (lewą) zgubiłem jak wracałem ze Słowenii (odpadła chyba gdzieś w Czechach, bo w Austrii jeszcze była, a w Polsce już nie :-)). A drugą (lewą) to jakoś wieczorem w Krakowie, bo w okolicy rynku jeszcze była, a następnego dnia w garażu zobaczyłem że jej nie ma :-).

Po tym jak zgubiłem pierwszą (lewą) to przestałem używać spryskiwaczy przy dużych prędkościach, więc drugą (lewą) gdzieś wcięło przy prędkości miejsko-korkowej.

Jak pisałem prawą mam podklejoną w domu i się trzyma :-).

Najlepszy w lakierze rosso-competizione jest kolor, najgorsze zaś dobranie koloru lakieru dla elementu.

Ostatnia edycja:
Drugi rok posiadania samochodu
2020 Sierpień (zaślepka spryskiwacza xeona) - 120 PLN
2020 Kwiecień (Olej/filtry) - 769 PLN
2020 Marzec (opony) - 1660PLN
2019 Listopad (Klocki tył + tarcze przód + tarcze tył) - 1000 PLN kupione na zapas, przypadkowo tutaj na forum :-)
2019 Listopad (Klocki przód) - 558 PLN
2019 Listopad (Akumulator) - 654 PLN
2019 Październik (klocki tył/przegląd) - 669 PLN

Ile pieniędzy wydałem w pierwszym roku posiadania samochodu.
W nawiasach są skrócone pozycje, dokładniejsze opisy są w wątku na forum.
2019 Sierpień (Oleje + filtry) - 688 PLN
2019 Lipiec (Zaślepka) - 350 PLN
2019 Czerwiec (fotel/hamulce) - 81 PLN
2019 Marzec (przegląd/oleje filtry/gwarancja) - 7624 PLN (gwarancja 6490 PLN)
2018 Grudzień (dolweka wody(?) + przebita opona w Złatnej) - 1481 PLN
2018 Listopad (klocki) - 405 PLN
2018 Wrzesień (Oleje silinik/skrzynia) - 928 PLN
2018 Sierpień (Przegląd przed zakupem) - 250 PLN

Poprzedni właściciel
2017 Grudzień (przegląd, oleje+filtry) - 1216 PLN
2017 Wrzesien (instalacja podświetlanych progów) - 1454 PLN

Kupno ~22k km
Obecnie 64k km
Średnie spalanie za ostanie 16k km: 11.4L

Na stacjach Orlen zostawiłem od 1 Października 2019 do 1 Października 2020
~8150,- PLN

Podsumowanie za ostatni rok:
W ASO zostawiłem: 2650 PLN
Elementy eksploatacyjne poza ASO: 2780PLN
Na stacjach zostawiłem : ~8150 PLN

* Zestawieniu celowo nie ma ubezpieczenia czy wycieraczek :D ;)

W sumie:
13580 PLN / rok

- - - Updated - - -

16 Październik 2020
(będzie uwzględniony w podsumowaniu za rok)

Rozrząd z pompą wody - 1999 PLN

Na czwarte urodziny, Alfa dostała nowy rozrząd (data produkcji 16 październik 2016).

Zamówiłem też już klamkę do drzwi pasażera z przodu, w ASO trzeba kupić cały "boczek" co kosztuje 1700 PLN, więc posiłkowałem się allegro.
Klamka jest na miejscu i działa, ale coś wyraźnie się tam urwało bo jest "nie stabilna".

Ostatnia edycja:
Piękna sztuka :D

Z tego co widziałem to była na sprzedaż, zmieniła już właściciela czy nadal u Ciebie jest?

Piękna sztuka :D

Z tego co widziałem to była na sprzedaż, zmieniła już właściciela czy nadal u Ciebie jest?

Nadal u mnie.
(to co sobie upatrzyłem na podmiankę zeszło w tz. między czasie).

Maj 2021 Eksploatacyjny serwisik 68tkm
Klimatyzacja
Wymiana klamki wewnątrz (pasażer)
Wszystkie oleje i filtry

Grudzień 2021 Eksploatacyjny serwisik 81tkm
Olej filtry

Kwiecień 2022 84tkm
Przegląd
Olej + filtr w skrzyni
Olej silnikowy i reszta filtrów

Czerwiec 2022 85tkm (tu były dwie wizyty)
Wymienione BiXeony L/P- założone żarówki D1S (osram)
.. Centr.Ukl.Wtr/Zap.MPI-SPR :D (224 PLN)

Ten ostatni wpis zasługuje na dokładny opis - wynika z tego że Alfa ma taką przypadłość że od świętego jana - jadąc 50km/h wbija 6 bieg i potrafi się tym przydławić :-). Pierwszy raz miałem tak rok temu w październiku. Do tej pory może z 5/6 razy wystąpiło, byłem z tym oczywiście w ASO - błędów żadnych no i pomysły były trzy, pierwszy na kalibracja skrzyni - co zostało zrobione, drugi to jazda po mieście no i tu faktycznie jeżeli nie pojadę w trasę raz na 2/3 tygodnie to problem może się pojawić, a trzeci to paliwo no i tutaj co 3/4 tankowania leje dwa banki 98. Magia.

Sierpień 2022 92tkm

Klocki - żółte EBC

(jak zapylą to piszczą, ale poza tym to petarda)

Październik 2022 92tkm
Filtry + oleje
Świece (książka podaje kontrole świec co 30 tkm a wymiana co 60tkm, ja wymieniem co 30 tkm)

Ostatnia edycja:
Grudzień 2022 95tkm
0520C25 - zaworek - UKL.Wtrysku/zapl.MPI-SPR (224PLN)
Czujnik ciśnienia (33PLN)

Marzec 2023 97tkm
Olej + Filtr
Plyn hamulcowy
Tarcze (tyl - w/z) (280PLN)

1322 PLN

Luty 2024 110tkm
0520C25 - zaworek - UKL.Wtrysku/zapl.MPI-SPR (270PLN)
Klocki tyl

824PLN

Marzec 2024 110tkm
EBC Green
621PLN

Marzec 2024 111tkm panie ... co tu sie dzialo
Przeglad okresowy (756PLN)
Termostat (823PLN)
Rozrzad + pompa wody (1300)
0520C70 - El.Skrz.Aut - spr.examiner+kalibr.sprzeg (270PLN)
Oleje + Filtry
Swiece (561PLN)
50523676 - Wkladka elastyczna 769 PLN (poduszka silnika)
7123 PLN

Po tym serwisie znikly problemy z redukowaniem biegu (sa na forum watki od roznych osob dotyczace problemow z redukcja biegow)

Czerwiec 2024 113tkm
Klima (czynnik, anty grzyb etc)
405 PLN

Lipiec 2024 114tkm tutaj sie zaczynaja sie dwie historie: pierwsza 1/2 dniach postoju pod odpaleniu samochod pracuje jak traktor przez 2s. druga - czujnik cisnienia oleju sie zapala ... po 10-20-50 km i znika ... znowu zapala po 10-20-50km ... i znika. HGW

0520C25 - zaworek - UKL.Wtrysku/zapl.MPI-SPR (287PLN)
Uszczelka smoka z wymiana
Olej + filtr

1984 PLN

Spoiler: Nie pomoglo.

Gdzies tutaj byl wymieniony akumulator: 500PLN

Sierpien 2024 116tkm
1084B09, Elektrozawor pompy oleju (187PLN)
1084a45, Wylacznik cisnienia oleju (115PLN)
46336109, Regulator cisnienia (571PLN)
55233423, Czujnik cisnienia (20PLN)
+ litr oleju

974PLN.

Spoiler: Nie pomoglo.

Wrzesien 2024 116tkm
1084a45, Wylacznik cisnienia oleju (jeszcze raz, z zalozeniem ze moze czesc przyszla zepsuta)
1084A42, Wylacznik lampki (417PLN)
1084000, Wiazka el.ukl.smarowania (690PLN)

Spoiler: pomoglo.
Wiazka byla wadliwa (jak zostawilem samochod to poprosilem zeby wyemieniac wszystko az sie znajdzie problem - w ASO byli przekonani ze problem z kontrolka oleju jest elektroniczny, bo lampka gasla i sie zapalala, przyznam ze ja chcialem pompe wymieniac i dobrze ze nie wymienilem, bo bym mial teraz dwie pompy).

Październik 2024 119tkm
Sondy katalizatora + lambda (115 + 500PLN)
Gumy zawieszania (lewy / prawy tyl)

1331 PLN

Zapalila sie lampka katalizatora - wiec sprawdzalem samochod na stacji, czy faktycznie katalizator jest do wymiany.
Beda na stacji obejrzalem samochod od dolu i guma od zawieszenia tyl/prawy byla w kiepskim stanie. Wymienilem wszystkie.

Styczen 2025 122tkm
Reczny nie trzymal - regulacja
Olej + filtr (skoro juz bylem na miejscu)

1045 PLN

Status na dzisiaj jest taki ze po 1/2 dniach postoju silnik pracuje przez 2 sek. jak maszyna rolnicza i pozniej jest dobrze. Co ciekawe - nie zawsze tak sie dzieje. Co mniej ciekawe - nie wiadomo czemu (obecna teoria jest taka ze olej scieka ze szklanek i bo samochod juz cos wiecej przejechal, no i to powoduje ze musi ten olej nabic i zanim nabije to chwile pracuje jak maszyna rolnicza).

Nastepna wizyta w ASO bedzie z zostawieniem samochodu na dluzej - moze uda sie problem rozwiazac.

Przy przegladzie do dowodu poogladalem podwozie, elementy karoserii wygladaja dobrze, jeszcze jest na nich "blada mgielka" wygladajaca jak zabezpieczenie, ale elementy zawieszenia juz widac ze ruda zaczyna sie pojawiac (bez dramatu, ale widac).

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót