• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

ropa z tira

A ja dziś zatankowałem na shellu to lepsze paliwo (V-Power Nitro+), i gdyby nie to, że tankowałem w Gliwicach (a ja jestem z Krakowa), to chętnie bym pojechał wylać im wszystko przed wejściem. Takie gówno. Silnik zaczął mi dławić (wcześniej tego nie było). To już drugi raz, jak nabrałem się na paliwo premium (tzn. raz na kilka tankowań leję lepsze paliwo, ale drugi raz silnik ma czkawkę).

Najgorsze jest to, że mam do przelatania około 50litrów tego gówna, zanim zaleję normalnym ON.
Jakieś pomysły, czym to złagodzić?

Chyba masz pecha, nigdy nie miałem z tym paliwem problemów tylko że tankuję na jednej stacji cały czas.

no właśnie. Na jednej stacji.
Na tej w Gliwicach byłem chyba pierwszy raz.
Jako że paliwo jest relatywnie tanie, to postanowiłem wziąć lepsze.

A może (tak sobie myślę) coś tam się wypala (jakiś syf)? I dlatego tak czasami zadławi?
Mam spory zapas mocy, więc jakoś sobie poradzę. Ale wkurza sam fakt.

Podpiąłem się z komputerem do AR i przelogowałem silnik (korekty wtrysków). Nie ma lipy. Tzn na początku jak był niezagrzany, to były trochę rozjechane... ale później jak się zagrzał było bardzo OK.
Poza tym nie było dławienia. Pojawiło się po trasie KAT-KRK podjeżdżając pod dom na delikatnym gazie (cliwiąc pedał przyspieszenia). Jak się depnie - było OK. Jak się puści na wolne obroty - też ok. Tylko delikatne wciskanie powodowało problem.

Zobaczymy jutro. Może to jakaś złożona sytuacja. W końcu to alfa - ma duszę (czyt. ma swoje humory ;)

Dam znać co i jak. Ale pamiętam, że już raz tak miałem. Chciałem dobrze, ale wyszło - jak zwykle ;)

Silniki w TIR-ach nie wiele się różnią od tych z osobówek (poza pojemnością , mocą itp.) Jeśli lejesz z nowego ALTROSA lub podobnego sprzętu to możesz być pewien że to auto na byle czym nie pojedzie.
Ja osobiście leje od 4 lat paliwo z ROSJI. To czysta ropa bez dodatków BIO. Na tym paliwie zawsze przejeżdżam ok 50-70 km więcej niż jak zatankuje na znanych stacjach.
Do paliwa zawsze dolewam 100-150 ml. MIXOLU S żeby nasmarować WC i wtryski, a zimą 200-250 ml. (na zbiornik) żeby ułatwić rozruch.

A gdzie takie paliwo można nabyć? Czasami jeżdżę w Twoje rejony to bym się zaopatrzył.

ja leje tylko orlen zwykly diesel nie zaden verva i nigdy w zyciu nie bylo problemow.

Jeśli lejesz z nowego ALTROSA
z czego? :sarcastic: Co do paliwa rosyjskiego, to owszem jeżeli tankujesz rope na stacji w rosji to autko bedzie smigac jak nalezy. Ale jak kupisz rope od ruskiego cwaniaczka który zeby wiecej zarobic miesza swoje" oszczednosci" z jakims badziewiem, rozpuszczalnikami itp zeby wydymac cwanego polaczka to juz bym tu uwazał. I nie myslcie ze ruski własciciel firmy transportowej daje sie okradaćm kierowcom:) Tam tez kierowcy maja pozakładane gpsy i inne sitka i wynalazki w autach a to co sprzedają polakom to jest ropa z przemytu której oni by nawet do swojego Żiguli nie zalali. Taka ropa sie nadaje do ciągnika rolniczego czy koparki ale nie do diesla z CR. Chytry dwa razy traci...

Ostatnia edycja:
z czego? :sarcastic: Co do paliwa rosyjskiego, to owszem jeżeli tankujesz rope na stacji w rosji to autko bedzie smigac jak nalezy. Ale jak kupisz rope od ruskiego cwaniaczka który zeby wiecej zarobic miesza swoje" oszczednosci" z jakims badziewiem, rozpuszczalnikami itp zeby wydymac cwanego polaczka to juz bym tu uwazał. I nie myslcie ze ruski własciciel firmy transportowej daje sie okradaćm kierowcom:) Tam tez kierowcy maja pozakładane gpsy i inne sitka i wynalazki w autach a to co sprzedają polakom to jest ropa z przemytu której oni by nawet do swojego Żiguli nie zalali. Taka ropa sie nadaje do ciągnika rolniczego czy koparki ale nie do diesla z CR. Chytry dwa razy traci...
Co Ty wiesz, w nogach śpisz.
Trzeba mieć pojęcie od kogo się bierze paliwo.
jedz do Rosji i zobacz czy ktoś tam miesza paliwo z rozpuszczalnikiem. (rozpuszczalnik to oni piją), a ON tam jest tańsza niż woda.

a tak z innej beczki. Kto tankował na stacji ARTUS? I czy wy również zauważyliście ich magiczne dystrybutory, które potrafią nalać do pełna (nie pod korek tylko do odcięcia)66l paliwa do zbiornika 60l ?
Lub do kanistra 5l wlać 5,5l:P Choć cena atrakcyjna to jakość paliwa kiepska ... i te magiczne dystrybutory...:P
Ciekaw jestem czy taka magia jest tylko u mnie w mieście.

Co do wypowiedzi, że po paliwie V-Power Nitro+ zaczęło krztusić, to myślę, że na tej stacji to paliwo stoi i stoi... I nalałeś sobie takie stare dziadostwo. Ja nawet benzyny 98 nie tankuję u nas ani na pobliskim Orlenie wiedząc jak rzadko są świeże dostawy i na dodatek komory do połowy zapełniane.

Dodano po 3 minutes:

To żart czy używałeś bańki od mleka???

nie to nie zart, znajomy mojego ojca sprawdzil to organoleptycznie, co prawdo nie na ON tylko z PB i za*ebany filtr paliwa. nie wiem co to byla za banka ale fakt byl faktem, jak chcesz to mozesz dodac ze byl to fakt autentyczny ;)

Dodano po 3 minutes:

a tak z innej beczki. Kto tankował na stacji ARTUS? I czy wy również zauważyliście ich magiczne dystrybutory, które potrafią nalać do pełna (nie pod korek tylko do odcięcia)66l paliwa do zbiornika 60l ?
Lub do kanistra 5l wlać 5,5l:P Choć cena atrakcyjna to jakość paliwa kiepska ... i te magiczne dystrybutory...:P

na Orlenie zatankowalem keidys tak z glupa bo akurat stacja na ktorej zawsze tankuje byla zamknieta bo to srodek nocy byl i do butli LPG do ktorej zawsze wchodzi max 32l jak jest wyjechane do zera u nich weszlo 34 pomimo tego ze normalnie przyjehcalem na stacje na LPG - jak zwrocilem uwage jak to jest mozliwe to mi powiedziano ze ich dystrybutory sa 100% sprawne i to wina mojego zaworu

Ostatnia edycja:
98 zgadzam się że potrafii długo leżeć i nic go w tym dołku nie miesza.
ON ropka nigdy nie stoi chyba ze jakaś stacja jest na odludziu jak wieś no to ja bym nie lał. Tylko na wylotowkach albo gdzie duże miasto. Oczywiście do CR żaden BIO czy EKO! Co do tych waszych Vipower czy podobnego ustrojstwa to odradzam. To zwykła ropa z dodatkami.

Dodano po 5 minutes:

Z LPG przyznam ze jest różnie. Sam kiedyś miałem zbiornik 45 a wchodziło więcej lub ciutke mniej niż 45 bo zawór nie odbijal i walilo do 100%. Prawidłowo sprawny zawór 80-85%.
Przekłamanie dystrubutora może +/- wynosić 0.2 l przy najmniejszym pomiarze 20 L podczas legalizacji dystrybutora ,które jest okresowe a nie jednorazowe.
Na tankowanie może mieć wplyw też i pompa stacji LPG, proporcja propanu butanu.

wysłane z mt11

Ostatnia edycja:
żaden BIO czy EKO!

ja leje do swojego eko diesel i co???? auto jezdzi jak kazde inne i nic mu nie dolega :o, a prawda jest taka ze paliwo verva to to samo co eko + dodatki -.^ Nigdy nie slyszalem zeby ktos mial problem z paliwem EKo. Ja nie narzekam i jak najbardziej polecam (zwlaszcza ze dzis spadla cena do 4.90zl/L ) :D

Sytuacja się poprawiła.Wyczyściłem regulator ciśnienia i problem jak na razie zniknął.Filtr puścił jakiś syf i zaczepił się na regulatorze.

Lub do kanistra 5l wlać 5,5l Choć cena atrakcyjna to jakość paliwa kiepska ... i te magiczne dystrybutory...
Na to wychodzi że u nich to jest norma.Mi kiedyś weszło 62 litry.tankowałem zaraz po zapaleniu się rezerwy

ja ostatnio tankowałem dwa razy z dystrybutora dla ciężarówek do alfy 147 i wszystko ok było, żadnej odczuwalnej różnicy

Tak się wtrącę troszkę do dyskusji, nie znam się, nie orientuję się itd. :) ale tak z własnego doświadczenia to odnotowałem jedno i już nie tylko w alfie ale też w innym dieslu akurat Hdi że ciągłe jeżdżenie na paliwach typu Super, hiper, mega itd prowadzi do powolnego wykańczania wtrysków. Takie jest moje zdanie i takie mam doświadczenia. A na temat wynalazków Bio i innych "tańszych zamienników" nie wypowiem się bo nigdy nie miałem wątpliwej przyjemności tego stosować:)

No właśnie. I mogę to potwierdzić na swoich odczuciach.
Czasami zaleję "v-power", lub inne paliwo premium. Ostatnio wlałeś coś z dopiskiem "nitro+", i to jest drugi raz jak zalałem paliwo i samochód chodzi tragicznie.

Silniki w TIR-ach nie wiele się różnią od tych z osobówek (poza pojemnością , mocą itp.) Jeśli lejesz z nowego ALTROSA lub podobnego sprzętu to możesz być pewien że to auto na byle czym nie pojedzie.
Ja osobiście leje od 4 lat paliwo z ROSJI. To czysta ropa bez dodatków BIO. Na tym paliwie zawsze przejeżdżam ok 50-70 km więcej niż jak zatankuje na znanych stacjach.
Do paliwa zawsze dolewam 100-150 ml. MIXOLU S żeby nasmarować WC i wtryski, a zimą 200-250 ml. (na zbiornik) żeby ułatwić rozruch.
Chyba Actrosa. Jeżdżę jako kierowca. I paliwo dla ciężarówek jest takie same jak dla innych pojazdów. A nowe silniki, euro 6 różnia się. I są bardzo czułe na to co muszą spalić. Chyba że ktoś śmiga jakąś padlina euro 2lub3 to te fury przemielą nawet benzyne.

Rozne proporcje bio,i przez to sa paliwa "mokre" i "suche".Im wiecej bio to bardziej "suche".

Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2
Ale wymyślacie, bylem przez kilka lat serwisantem dystrybutorów paliw - paliwoe strikte bio to na ogol rzepak - Ma pewną wadę, do tych paliw muszą być zastosowane specjalne elementy już w dystrybutorze, przepływomierze, zawory, wąż, pistolet, a dlaczego ponieważ to paliwo rozpuszcza gumę oraz reaguje z innymi elementami uszczelnień , po kilku miesiącach taki dystrybutor ciekł z każdego miejsca. Uszczelnienia i węże maja duże domieszki plastoków. I co ważne bio deasel zimą szybciej przechodzi w formę parafiny, co może skutkować zatkaniem filtrów.

A co do Normalnego deasla dzis nie spotkasz na stacji 100% diesla, do każdego litra masz do dawane od 5% do 7% bio komponentów, jak nalejesz do bańki to bedzie taki zółtawy kolorek, a czysty diesel powinien być bliżej bezbarwnej cieczy pobłyskującym błekitem, ostatni raz takie paliwo widziałem na stacji wojskowej, ale oni maja takie normy.

Ostatnio sprawą to paliwa premium generalnie to jest to samo paliwo z dodatkiem komponentów ułatwiającym spalanie, sprawia to tyle ze auto zyskuje jakies 150kony silnik do 5 koni - 6 koni w porownaniu do normalnego paliwa.

Co to tirów - bo teraz pracuje w branży transportowej nikt nie leje do auta gowna, chyba ze pracodawca ledwo zipie, auto w trasie zagranicznej tankuję się po przez system kart np DKV i jest to normalne paliwo, a sam kierowca nie dodaje do datków, bo raz nie ma czasu na pierdoły, a dwa nikt nie bedzie zwiekszał kosztów związanym z paliwem.

Znajomy wozi paliwo. Dostarcza ropę klientom z dodatkiem zimowym dla niskich temp.. Podobne dodatki moznaby znalezdź w paliwie na renomowanych stacjach . osobiscie dozowalem ten dodatek w swoim baku i przy -11 jest rożnica, oczywiscie jak macie swieczki dobre i aku.

Załączniki

• uploadfromtaptalk1421852786212.jpg
    uploadfromtaptalk1421852786212.jpg
    81.3 KB · Wyświetleń: 85
Amortyzatory
Powrót