[159] Rodzaje radia/nawigacji

• Autor wątku Autor wątku boober
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
mam pytanie czy próbował ktoś wkładać navi w miejsce normalnego radia?

chciałem wymienić radio na orginalna navi np z jakiegoś rozbitka....wydaje mi się że byłoby taniej???

Czy ja wiem, zależy za ile kupisz.
Ja bym się w to nie bawił, a raczej poszukał czegoś innego.

dobra to co polecacie i za ile????
zabawa za 4-5tys mnie nie interesuje a pewnie tyle by wyniosło wstawienie navi pioneera?

dobra to co polecacie i za ile????
zabawa za 4-5tys mnie nie interesuje a pewnie tyle by wyniosło wstawienie navi pioneera?

Wybór nawigacji masz na Allegro. NAjtańsze sensowne nawigacje firmowe to ok. 2000-2500 PLN. Sensowne chińczyki są do 1300 PLN. Oryginalna navi - 800 PLN. Do oryginalnej nawi musisz dokupić konsolę z większym otworem (używka ok. 200 PLN). Do nawigacji alternatywnych - nie, pasują w std. konsolę.

jak juz myslisz o navi to lepiej dolozyc kilka stowek do czegos co bedzie funkcjonalne niz bawic sie z pozoru najtansza opcje z navi fabryczna - jak doliczysz koszty konsoli itp to sie okaze ze dobijesz do ceny chinskiej navi ktora bedzie miala duzo lepsza funkcjonalnosc niz fabryka.
Jesli chcesz zeby tylko wygladalo a rozbudowana funkcjonalnosc Ciebie nie interesuje mozna poprzestac na fabr navi.

A ja jestem zwolennikiem nawigacji w smartfonie. Nie dość, ze moge z samochodu do samochodu przenosić to jeszcze mam często aktualizowane mapy, informacje o korkach przez 3G i najnowsza bazę fotoradarow.
Jak dla mnie kupowanie wmontowywanej na stałe mija sie z celem.

jesli mowisz o samej navigacji to tak (Ale to tylko jedna z wielu funkcjonalnosci).
Jesli chcesz korzystac z zestawu glosnomowiacego, miec mozliwosc sluchania muzyki z telefonu przez fabr audio, odtwarzac mp3, ogladac DVD/divx, koncerty, TV, miec navi na duzym ekranie, ew miec obraz / aplikacji z twojego smartfona na duzym ekranie, czy korzystac z kam cofania, wtedy w zasadzie nie masz wyjscia i warto zainwestowac w kombajn.

Ostatnia edycja:
Nie chcę zakładać nowego tematu, więc napiszę tutaj.
Jak wam odbiera radio fm? Dobry sygnał? U mnie odbiera dość słabo, na otwartej przestrzeni albo w mieście odbiera dobrze, ale jak wjadę w zabudowania w mojej wiosce to odbiera ledwo 1 stację. Dla przykłądu radio w drugim samochodzie odbiera bardzo dobrze.
Zastanawiam się czy jest możliwość podpięcia jakiegoś wzmacniacza sygnału anteny?

Jak wam odbiera radio fm? Dobry sygnał?

U mnie radio odbiera bezproblemowo w dużych miastach, a z doświadczenia z poprzednim autem wiem gdzie są miejsca, w których mógłby gubić sygnał. A nie gubi. Mam fabryczne radio i fabryczną antenkę. Sprawdź czy u Ciebie wszystko w porządku z połączeniem między radiem a anteną. Poproś kogoś, żeby złapał gołą ręką antenę kiedy radio lekko szumi - jeśli sygnał poprawi się, oznacza to, że połączenie z anteną jest OK. Tyle mogę podpowiedzieć.

Bose w 159 z początku produkcji były wyposażane w mikrofon szumów więc instalacja jest o wiele bardziej skomplikowana niż w 147 czy 156
Nie mówiąc już o tym że raczej próżno liczyć na choćby część instalacji poprowadzonej przez fabrykę.

Alfa bez Bose dopasowuje glosnosc audio do predkosci-glosnosci w kabinie,
Bose nie posiada tej funkcji.

Witam :) Kupiłem 3 dni temu Alfke 159 1,9 JTDm 120 km zarejstrowana i raz w czerwcu 2007 roku niestety a autku jets tylko płyta z krajami beneluxu i to 2006 - 2007 sciagnałem dzis mape polski NIT G1 ale mi nie działą wyskakuje cd error a orginalna beleluxu działą moje radyjko jest to z przyciskami takimi małymi pod spodem duzefgo wyswietlacza nie sadze zatem ze jest tam system NIT G2 prosze o pomoc skad pobrac odpowiednia mape polski na moj system niestety jestem laikiem i nie wiem jaki model radia mam podobno ostatnie zmiany NIT G1 wyszły w 2008 roku czy jest jeszcze starszy system o NIT G1 ? czy moze mam cos nie tak z systemem ? Chciałem tez zmienic jezyk z holenderskiego na angielsku wlozyłem płyte setup i nadal nie moze zmienic jezyka wyskakuje ten sam napis jak z wyjata płyta setup . Prosze o pomoc . Pozdrawiam

a ja w sumie dołącze się do pytania :)

ściągnałem mapke polski z chomika- G1 bo mam stary soft,a chcę sprawdzić tylko czy w ogóle navi działa zanim zrobie upgrade etc. Nagrałem na płytkę obraz, wkładam a tam cd error...

Może nagrywałeś za dużą prędkością.
Optymalna to 4x, a na pewno nie więcej niż 10x

Poza tym u Ciebie i tak navi nie odpali ze względu na problem sieci CAN

Może nagrywałeś za dużą prędkością.
Optymalna to 4x, a na pewno nie więcej niż 10x

Poza tym u Ciebie i tak navi nie odpali ze względu na problem sieci CAN

i pewnie dlatego też nie działa multifunkcja, oraz nie zapisuje niektórych ustawień. Dziś sprawdzilem telefon, działa prawidłowo, ale mikrofonu nie ma/nie działa bo mnie nie słychać.

Da się coś z tym CAN-em zrobić ??

dzięki za pomoc :)

Amortyzatory
Powrót