• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

retrofit/moduł AndroidAuto/Carplay do MY2017

gwynebleid

Użytkownik
Auto
Giulietta 1.4 TCT (2015), Stelvio FE
Zakupiłem na ali moduł do AndroidAuto - wiele tego jest, ja wybrałem Autotop - po promkach 530 zł
Przychodzi jak na zdjęciu - moduł, kable i antena. Instrukcji brak.
Instalacja jak na moje umiejętności "zrobię, ale zostanie śrubka" dosyć prosta - warto obejrzeć parę filmów na YT na hasło android auto stelvio retrofit-> wyciągnięcie małego schowka, zrzucenie dolnej osłony (3 śrubki) (uwaga na odkręcenie tunelu klimatyzacji - klips plastikowy, a tunel pewnie łatwo rozerwać + uwaga na oświetlenie i łatwą do zgubienia zaślepkę). Następnie odkręcenie modułu radia i przepięcie kabli - na spokojnie, bez siły, choć trochę niewygodnie). Po testach chowa się to bez problemu i można łatwo dodatkowo serwisować bo wychodzi przez mały schowek. Została jedna śrubka której za nic nie mogę wkręcić do osłony dolnej, ale tak to się wszystko trzyma.
Działanie - na początku nie chciało wystartować, ale parę restartów i się uruchomiło i działa bez zarzutu za każdym razem.
Można przełączać się pomiędzy oryginalnym ekranem a modułem poprzez przytrzymanie "options". Niestety po chwili wraca do ekranu modułu, ale jak ma się AA to po co oryginalne menu?
Sterowanie gałkami, przyciskami, wszystkim z kierownicy działa bez zająknięcia
Przełączanie przy cofaniu na kamerę samochodu działa.
Na nowym ekranie wyświetla wszystkie informacje - np. otwarte drzwi i (co chyba jest ważną zmianą) temperaturę i pozostałe ikony klimatyzacji.
Same AndroidAuto niestety nie sparowało się z moim Pixel8pro bezprzewodowo (oprogramowanie modułu z 1/2026). Za to bez zająknięcia zadziałało po kablu (wyprowadziłem końcówkę usb obok sterowania klimy). Podłączyłem do kabla USB dongla na bezprzewodowy AA i działa bez problemu, no ale jednak dongle musi być - ten plus że można go łatwo resetować w trakcie jazdy, a wiadomo jak to jest. I w razie problemów z połączeniem można podłączyć na kablu awaryjnie.
Nie miałem za dużo czasu na testy, ale nie kontaktuje się z AA po mikrofonie samochodu - może trzeba coś zmienić w ustawieniach. Można ewentualnie podłączyć inny mikrofon bezpośrednio pod moduł (wyprowadzony kabel i było to tak rozwiązane we wcześniejszych modelach), ale jeszcze pokombinuję.
A tak to mam wreszcie AA - jest mapa, jest YT/spotify. Obsługuje to też AutoLink czyli chyba można oglądać filmy - jeszcze do testowania.
Uwaga na zworki przełączające pomiędzy 6 cali a 8 cali.
Łatwość instalacji średnia, ale nie tak łatwo coś zniszczyć.

Załączniki

• Zrzut ekranu 2026-07-09 111603.png
    Zrzut ekranu 2026-07-09 111603.png
    60.9 KB · Wyświetleń: 13
Zapewne działa tylko dlatego, że masz pojazd starszy niż my20, tzn. bez ekranu dotykowego.
Zgadza się?

Może i jest AA ale takie moduły mają też inne "featury" oprócz tego.

PS. Sugestia: uzupełnij w stopce rocznik i rodzaj silnika wtedy posty pacjenta są jednoznaczniejsze.
pozdr!

Ostatnia edycja:
Jest AA ale takie moduły mają też inne "featury" oprócz tego.

PS. Sugestia: uzupełnij w stopce rocznik i rodzaj silnika wtedy posty pacjenta są jednoznaczniejsze.
pozdr!
ludzie kupują omody, cherry, czy inne huawei - jak potrzebujesz prywatności to zapraszamy do epoki wiktoriańskiej. A uszkodzić też nie ma co i jak za bardzo. Ale na pewno jeśli pojawią się jakieś kłopoty to pierwsze leci do odłączenia oczywiście.
Niestety nie widzę sensu w wydawaniu milionów na wymianę radia na nowszy model, a akurat AA mi bardzo brakowało.
Mam w stopce Stelvio FE - kto ma wiedzieć, ten wie jaki to rocznik ;)

Możesz zrobić i pokazać klika screenów z działania urządzenia? Chodzi o jego menu oraz widok elementów klimatyzacji i wizualizacji otwartych drzwi.

. Niestety po chwili wraca do ekranu modułu, ale jak ma się AA to po co oryginalne menu?
To nie jest normalne zachowanie.

Ostatnia edycja:
Możesz zrobić i pokazać klika screenów z działania urządzenia? Chodzi o jego menu oraz widok elementów klimatyzacji i wizualizacji otwartych drzwi.

To nie jest normalne zachowanie.
To nie tak że cię wywala w trakcie wybierania. Jak jest wybrane np radio to na nim siedzi. Testy trwają. Nie wiem jak na przykład na wpasowanym GPS ale kto z tego korzysta przy starych mapach?
Na pewno nie jest perfekcyjny, ale nic co by wzbudzało jakieś obawy co do funkcjonowania na co dzień.
Przydałoby się sprawdzić jakoś czy nie ciągnie akumulatora nawet w minimalnym stopniu - bo na pewno wyłącza się BT i wifi ale bez miernika nie można być pewnym.
-----
Jak tak w myślach przechodzę instalację, to awaryjnie wystarczy wykręcić mały schowek jedną śrubką i przepiąć kable z pominięciem modułu by go pominąć i mieć obraz z radia OEM. Także do zrobienia na parkingu pod Tesco na Węgrzech w 5 minut.

Załączniki

• PXL_20260710_053744278.jpg
    PXL_20260710_053744278.jpg
    859.3 KB · Wyświetleń: 31
  • PXL_20260710_053736187.jpg
    PXL_20260710_053736187.jpg
    1.3 MB · Wyświetleń: 31
Ostatnia edycja:
Zamontowałem u siebie box Mekede. Działa niemal wszystko, mikrofon OEM też. Można włączyć w opcjach wyświetlanie panelu klimatyzacji, ale pokazuje bzdurne wartości ustawionej temperatury. Jest 22, pokazuje 5.
Nie mogę również uczynić, aby AA włączał się na żądanie. Działa w autostarcie, nawet jeśli włączony jest moduł OEM.

Zakupiłem na ali moduł do AndroidAuto - wiele tego jest, ja wybrałem Autotop - po promkach 530 zł
Przychodzi jak na zdjęciu - moduł, kable i antena. Instrukcji brak.
Instalacja jak na moje umiejętności "zrobię, ale zostanie śrubka" dosyć prosta - warto obejrzeć parę filmów na YT na hasło android auto stelvio retrofit-> wyciągnięcie małego schowka, zrzucenie dolnej osłony (3 śrubki) (uwaga na odkręcenie tunelu klimatyzacji - klips plastikowy, a tunel pewnie łatwo rozerwać + uwaga na oświetlenie i łatwą do zgubienia zaślepkę). Następnie odkręcenie modułu radia i przepięcie kabli - na spokojnie, bez siły, choć trochę niewygodnie). Po testach chowa się to bez problemu i można łatwo dodatkowo serwisować bo wychodzi przez mały schowek. Została jedna śrubka której za nic nie mogę wkręcić do osłony dolnej, ale tak to się wszystko trzyma.
Działanie - na początku nie chciało wystartować, ale parę restartów i się uruchomiło i działa bez zarzutu za każdym razem.
Można przełączać się pomiędzy oryginalnym ekranem a modułem poprzez przytrzymanie "options". Niestety po chwili wraca do ekranu modułu, ale jak ma się AA to po co oryginalne menu?
Sterowanie gałkami, przyciskami, wszystkim z kierownicy działa bez zająknięcia
Przełączanie przy cofaniu na kamerę samochodu działa.
Na nowym ekranie wyświetla wszystkie informacje - np. otwarte drzwi i (co chyba jest ważną zmianą) temperaturę i pozostałe ikony klimatyzacji.
Same AndroidAuto niestety nie sparowało się z moim Pixel8pro bezprzewodowo (oprogramowanie modułu z 1/2026). Za to bez zająknięcia zadziałało po kablu (wyprowadziłem końcówkę usb obok sterowania klimy). Podłączyłem do kabla USB dongla na bezprzewodowy AA i działa bez problemu, no ale jednak dongle musi być - ten plus że można go łatwo resetować w trakcie jazdy, a wiadomo jak to jest. I w razie problemów z połączeniem można podłączyć na kablu awaryjnie.
Nie miałem za dużo czasu na testy, ale nie kontaktuje się z AA po mikrofonie samochodu - może trzeba coś zmienić w ustawieniach. Można ewentualnie podłączyć inny mikrofon bezpośrednio pod moduł (wyprowadzony kabel i było to tak rozwiązane we wcześniejszych modelach), ale jeszcze pokombinuję.
A tak to mam wreszcie AA - jest mapa, jest YT/spotify. Obsługuje to też AutoLink czyli chyba można oglądać filmy - jeszcze do testowania.
Uwaga na zworki przełączające pomiędzy 6 cali a 8 cali.
Łatwość instalacji średnia, ale nie tak łatwo coś zniszczyć.
Właśnie tez się zastanawiam o co chodzi, kolega kupił coś takiego z Aliexpress ale wydał 1100zł i u niego wszystko śmiga, ciekawe czym się różni ten za 530zł od tego dwa razy droższego?

Amortyzatory
Powrót