• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Remont 1.6 TS 105KM

Karol147

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.6
Witam
Silnik w mojej Alfie zbyt bardzo lubi olej, tj około 1L/1000km. Myślę, że najwyższy czas pomyśleć o remoncie. Myślę o generalnym remoncie czyli powymieniać wszystko co tam będzie potrzebne i mieć spokój. Pytanie w jakiej kwocie powinien zamknąć się taki remont? Części plus robocizna. No i co tam pewnie będzie do wymiany?
Pozdrawiam :)

Z tego co kojarzę do remontu silnika w sprawie spalania oleju, to przyda się wymienić pierścienie, uszczelniacze zaworowe, wszystkie uszczelki, dodatkowo zrobić szlif głowicy, ja jeszcze osobiście myślę nad wymianą panewek. Możesz również wymienić rozrząd skoro już cały silnik jest rozkopany.

Co do remontu to mnie to wynieście z rozrządem+nowy wariator jakieś 2,5 tys-3tys.

Na szczęście remont robię u ojca na warsztacie więc koszty robocizny mam zaoszczędzone.

Jak o czymś zapomniałem to dopiszcie :)

nie zapomnijcie o nowych tłokach 400zł sztuka ;)

A jak nowe tłoki to i nowe sworznie i wyważanie korbowodu, kosztu nie znam :)

A jak już robić porządnie to jeszcze by doliczył :
_ remont głowicy (popychacze, prowadnice zaworów, zawory, gniazda zaworowe) oczywiście po porządnej inspekcji...
Koszt _ plus/minus 2000zł (zależy co wyjdzie po inspekcji)

Ostatnia edycja:
A te tłoki to na serio trzeba robić przy uszczelnianiu czy tylko dodatkowo jako aspekt remontu silnika ?

Robisz remont czy na sztuke zeby sprzedac?
Przy takim spalaniu oleju pewnie masz porysowane tuleje a i urwane polki w tlokach nie powinny byc niespodzianka.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ostatnia edycja:
A te tłoki to na serio trzeba robić przy uszczelnianiu czy tylko dodatkowo jako aspekt remontu silnika ?

Napiszę Ci jak robię to w motocyklach. Jak cylindry i tłoki trzymają wymiar (mierzone zgodnie ze sztuką) to nie ruszam. Ważne też by rowki na pierścienie miały wymiar zgodny z normą w manualu (jak się rozklepią to pompują olej). Cylindry przehonować, nowe pierścienie i można jeździć. Ludzie nie chcą za bardzo kupować tłoków - sporawy koszt (w starszych maszynach mało opłacalne). Po kilka lat to jeździ, kręconę do odcinki, przegrzewane, katowane na parkingach, śmigane po zachodnich autostradach czy bezdrożach Azji i jest OK. Jedynie przy katowanych sztukach uszczelniacze zaworów trzeba często wymieniać.....

90% twin sparkow ktore ma takie spalanie oleju cierpii na pourywane polki.

Robisz remont czy na sztuke zeby sprzedac?
Przy takim spalaniu oleju pewnie masz porysowane tuleje a i urwane polki w tlokach nie powinny byc niespodzianka.

Chcę zrobić remont żeby zniwelować spalanie oleju, dla siebie, żadna sprzedaż nie wchodzi w grę :) Aczkolwiek nie chciałbym wydać na to nie wiadomo jak wielkiej sumy. Jakby udało się zmieścić w 3 tys to byłoby spoko. Jest to realne?
Może spalanie nie wynosi aż 1L/1000km. Wczoraj sprawdzałem poziom 840km po zalaniu ma max i jest tam jeszcze z 300ml na bagnecie, więc tak pewnie koło 800ml/1000 weźmie.

Ostatnia edycja:
hehe no właśnie coś mi się mało wydało jak na taki zakres robót, czyli pewnie z 1tys trzeba lekko doliczyć ;)

Ja szykuje 2 silnik na podmiane i przy okazji swap z 1.8 na 2.0. Koszty nieco wyzsze ale nie moge sobie pozwolic na postuj samochodu dluzszy niz 2-3 dni.
Po za tym chce to zrobic raz i porzadnie.

Witam kolegów, mam 147 TS 1.6 105 i pytanie czy mam się już martwić jak bierze mi oleju 0,5 na 1000 km ? dodam że dymku nie puszcza wycieków nie ma nic nie widać a ubywa. jeszcze jedno pytanie czy te silniki 105 maja problem z panewkami ? bo gdzieś czytałem ze tylko silniki TS 2.0 a 1.6 nie, proszę kolegów o rzetelną odpowiedz opartą na doświadczeniu i wiedzy a nie przypuszczeniach, dziękuje.

Norma podana w instrukcji to 400g na 1000km. 0,5l na 1000 km myślę, że jest jeszcze akceptowalne, ale musisz kontrolować czy nie zacznie brać więcej.
Co do panewek to potrafią się obrócić zarówno w silnikach 1.6 jak i 2.0

Dzięki kolego za odpowiedz, a poziom oleju sprawdzam chyba co 200 km

Amortyzatory
Powrót