Regulacja zawieszenia

flatbeet

Administrator ds. gadżetów
Auto
AR Brera 2.4 JTDm
Witam

Tak się właśnie zastanawiam czy jest możliwość ręcznej regulacji seryjnego zawieszenia bez wymiany amortyzatorów? Czy każdy na własną rękę jest w stanie coś takiego sobie zrobić? A jeśli tak to na czym taka regulacja polega i jak ją wykonać? Pytam bo czytałem rady dla niektórych kolegów, żeby pomyśleli o regulacji zawieszenia w celu poprawy wyglądu i osadzenia koła w nadkolu. Ale nigdzie nie znalazłem informacji jak to zrobić. Domyślam się że przy takiej regulacji przede wszystkim powinno chodzić o poprawę właściwości jezdnych auta i to też mam na uwadze ale chciałbmy sie dowiedzieć na czym polega taka regulacja.

Z góry dzięki za pomoc
paweł

Masz na myśli twardość zawieszenia? Obniżenia zawieszenia? Inne nastawy zbierzności? Bo właściwie nie wiadomo co dokładnie Cię interesuje.

No fakt, trochę niejasno postawiłem pytanie - chodzi mi przede wszystkim o obniżenie zawieszenia. I co się z tym wiąże, bo domyślam się że nie tylko zmiana wyglądu ale też zmieniają się właściwości jezdne tak? Czy można ręcznie obniży zawieszenie, jeśli tak to jak?

No fakt, trochę niejasno postawiłem pytanie - chodzi mi przede wszystkim o obniżenie zawieszenia. I co się z tym wiąże, bo domyślam się że nie tylko zmiana wyglądu ale też zmieniają się właściwości jezdne tak? Czy można ręcznie obniży zawieszenie, jeśli tak to jak?

poczytaj sobie w dziale tuning,tam są często poruszane kwestie dotyczące zawieszenia.:)

ok, dzięki za info. sprawa nie jest pilna ale na pewno przyjdzie i na to pora żeby wygląd i estetykę poprawić gmerając przy zawieszeniu, oczywiście w granicach rozsądku ;)

Albo zakładając tzw. Gwintowane zawieszenie. Wtedy możesz i zmieniać wysokość i twardość.

słyszałem jeszcze, że co niektórzy obcinają fabryczne sprężyny...:)

Amortyzatory
Powrót