A kiedyś jak auta wyjechały z salonów to ktoś je nienormalnie ekspoatował? Nie wciskaj ludziom KITU ze antonio i sergio to idioci tylko napisz prawde, ze ceny tych aut wynosza obecnie nie 200tyś pln tylko 5 tys pln i to że wsadzasz PU nie oznacza ze jestes mądrzejszy od inżynierów ale dlatego że masz wybór: Kupić dziecku cukierki albo kupic wahacz. Bo nikt kto jezdzi autem za 10 tyś pln nie wyrobi finansowo z serwisem tych aut. Magazynierzy, murarze i piekarze przesiedli sie na limuzyny dla krawatów ze skomplikowanym zawiasem. Poprostu chodzi o koszty i kase. Wolisz zacisnac pasa i kupić kilka tulei od zenka z PU niż kilka stówek wiecej na wahacze TRW( mnie tez na ni enie stac) Taka prawda. 166 jest na etapie opla calibry, bmw e36 itp. Wiele osób kupuje je bo sa tanie a potem nei wyrabiaja z ich serwisowaniem. Sam kokosów nie zarabiam i i dealna ta moja 166 nie jest, ale jestem świadomym użytkownikiem tego auta. Jak mi cos padnie to to wymieniam a nie owijam drutem. A temat zawiasu to temat bardzo drazliwy. Montuj co lubisz ale nie rób z danusa, dareme i innychj świadomych użytkowników tych aut IDIOTÓW bo uważają ze montowanie tuleji wystruganej z drewna zamiast wahliwej jest poprawianiem fabryki. Takie bajki to wciskaj kolegom z piekarni.
Jeden powie że Pudzian kupił sobie Hummera i wstawił gaz, że to jest wiocha a ja myślę że on ma o kilka patyków w kieszeni więcej rocznie i może sobie pojechać na wakacje. Nie ma bogatych ludzi którzy nie kombinują jak by tu zapłacić mniej za pączka w sklepie, dopóki tego nie zrozumiesz nie będziesz miał kasy.
Nigdzie nie napisałem że jestem mądrzejszy od inżynierów, napisałem tylko że zawias w 166 jest niepoprawnie zaprojektowany i materiały, konstrukcja, projekt zawieszenia w tym samochodzie jest źle dobrany do jego masy. Moje wnioski wynikają bezpośrednio z przebiegów jakie to auto robi na oryginalnych częściach a nie z wiedzy inżynieryjnej. Zawieszenie przednie jest generalnie takie samo jak w AR 147, które jest sporo lżejsze, tył jest przekombinowany i również nietrwały. Dlatego wstawiam PU, nie dlatego że mnie nie stać na ORI wahacze tylko dlatego, że wg. mnie to jest lepsze rozwiązanie. Gdyby PU kosztowały 5x tyle to też bym wstawił, bo jest porządne i wystarczy mi na długi czas. Zamontowanie tulei PU w przypadku zawiasu 166 JEST poprawieniem fabryki w kwestii trwałości, na pewno nie zapewnia takich samych osiągów i parametrów pracy zawieszenia jak zakładali to konstruktorzy auta ale różnica w pracy tylnego zawieszenia na PU i zwykłych tulejach jest niewielka i ta różnica jest niewspółmiernie mała w stosunku do różnicy w trwałości obu rozwiązań.
Nie porównuj 166 do E36. Popatrz na ekonomię skali - 96 tyś wyprodukowanych 166 wszystkich serii i kilka razy więcej wszystkich wersji E36 które przytoczyłeś. 166 przed FL umiera w tej chwili bardzo bardzo szybko, jest mnóstwo nierozbitych egzemplarzy na olx sprzedawanych na części lub w cenach kompletu dobrych opon.
Im więcej takich świrów jak Ty, Danus i Drareme tym lepiej, bo więcej aut utrzyma się na drodze i będzie do kogo mrugnąć światłami na trasie, pokłócić się o PU w tylnym zawiasie

. Czasami po prostu wkurza mnie atmosfera panująca na niektórych postach np. jakieś rozwiązanie NIE i koniec bez konkretów bo tak mi się wydaje. Następnym razem jak padnie wam zawias z tyłu wstawcie sobie PU tak dla jaj, jak się nie sprawdzi to sprzedacie za niewiele mniej niż kupiliście, ale nie piszcie opinii w ciemno bez sprawdzenia na własnym aucie, bo to jest wprowadzanie innych użytkowników w błąd.