[159] Regeneracja turbo 1.9 jtdm

damian290

Użytkownik
Auto
(osobowe) ALFA ROMEO Alfa 159 1.9 16V JTDM, -Sportwagon (110kW) (DT) (2005-2007)
Mam pytanie gdzie można tanio i w miarę dobrze zdiagnozować w razie potrzeby zregenerować turbo w opolskim ewentualnie śląskim . Mój objaw na kolektorze tym z klapami jest olej prawdopodobnie turbo pluje ktoś może mi polecić jakiś warsztat .

Turbo zawsze będzie zasysać minimalne ilości oleju to nie konieczne awaria. Zrób zdjęcie albo opisz, w którym miejscu na kolektorze masz ślady oleju. Może to jakaś uszczelka albo nieszczelności na kolektorze przy sterowaniu klapami.

zrobię zdjęcie i wstawię podobno jak na kolektorze na klapach był by luz to nie będzie oleju bo tam niema oleju tylko spaliny tak mi powiedział gość z Wrocławia co regeneruje kolektory

tak jak Koledzy piszą. Najpierw diagnoza a później ew. regeneracja turbiny. Jeśli do niej dojdzie, to z własnego doświadczenia polecam na Śląsku firmę www.turbo-tec.eu/pl/ Robiłem u nich 5 turbosprężarek i z żadną nie było problemów. 24 miesiące gwarancji bez limitu km.

Pozdrawiam

Mam pytanie gdzie można tanio i w miarę dobrze zdiagnozować w razie potrzeby zregenerować turbo w opolskim ewentualnie śląskim . Mój objaw na kolektorze tym z klapami jest olej prawdopodobnie turbo pluje ktoś może mi polecić jakiś warsztat .

a ubywa oleju w silniku ? , kopci na biało i śmierdzi olejem z wydechu ? , jak nie to nie szukaj dziury w całym , mgiełka olejowa w rurach w turbodoładowanym silniku to normalka , w kolektorze zawsze jest sadza (z egr) połączona z oparami oleju , czyli taka maź , napraw kolektor i tyle , a jak nie chcesz więcej widzieć syfu w kolektorze to zaślep egr i wytnij programowo , a turbo możesz także sprawdzić zdejmując rury od niego i sprawdzając jaki wirnik ma luz

BTW ja w poprzedniej alfie 156 jtd 16v regenerowałem turbinę w aso fiat w nysie (opolskie) , po regeneracji nie brała oleju , ani się nie rozpadła ( a często katowałem auto po A4) , przejeździłem bezproblemowo na niej ok 60tys a później sprzedałem auto , i pewnie dalej jeździ ,

z tego co wiem za diagnozę i czyszczenie brali chyba 350pln , za regenerację z demontażem 1200pln , bardzo przyzwoite ceny

ja szukam warsztatu co mi zrobi diagnozę i w razie potrzeby naprawi zregeneruje jak da rade dobrze i nie drogo a tu mam wyciek2014-01-29-1633.jpg

Ale może to tylko wyciek z magistrali zasilającej olejem turbo? Tam są o ile sie nie myle zwykle miedziane podkładki.

piszesz że na kolektorze jest olej czyli kolektor się rozszczelnił lub łożyskowanie klap masz wyrobione. Jaki masz kolektor alu czy plastik? zrób lepsze zdjęcie bo na tym to nic nie widać a co do turbo to weź sie wstrzymaj

a to nie jest wina kolektora?? z tego co widzę kolektor jeszcze nie robiony, bo jest jeszcze listwa sterująca, a syf jest właśnie w tamtej okolicy... zamiast szukać problemów z turbo zacznij od kolektora....

tak jak Koledzy piszą. Najpierw diagnoza a później ew. regeneracja turbiny. Jeśli do niej dojdzie, to z własnego doświadczenia polecam na Śląsku firmę www.turbo-tec.eu/pl/ Robiłem u nich 5 turbosprężarek i z żadną nie było problemów. 24 miesiące gwarancji bez limitu km.

Za regeneracje w Turbo Tec zaplaci jak za zboze. To juz lepiej pare stow dolozyc i kupic oryginalna, nowa turbine.

No i autor nie napisal jak duze (jesli w ogole) sa ubytki oleju.

Ostatnia edycja:

Pozdrawiam

kolega napisał ze cchce tanio......a ty mu najdrozszą firme na śląsku znalazłes jak nie w całej południowej Polsce.....oni za regeneracje chca 300-500zł mniej niż kosztuja nówka sztuka..... to juz lepiej kupic nowa a stara spzredac za 150zl uszkodzoną i wyjdzie prawie na to samo :)

ja robiłem turbo w turbotechnika.eu, dużo taniej niż w turbotechu i też 24 mies. gwarancji bez limitu kilometrów...jeżdzę już trochę i wsio bez zarzutu...

Daj sobie spokój z turbawką. Zdjęcie które wrzuciłeś to listwa sterująca klapami wirowymi w kolektorze- masz tam nieszczelność- ja też miałem i każdy kto ma aluminiowy kolektor z przebiegiem powyżej 100k. Najpierw zmień mechanika na takiego który wie o co chodzi a potem wywal klapy z kolektora. Są dwie skuteczne opcje:
1. wywalenie klap i zaspawanie dziur (tych przez które masz teraz wyciek).
2. Wstawienie kolektora za 156/147 (tego bez klapek).

Obie wychodzą podobnie cenowo. Musisz też liczyć się z robotą rozrządu.

Można tez kupić nowy kolektor,ale się nie opłaca. Regeneracja tego kolektora nie jest skuteczna i problem nieszczelności wraca.

Tyle w temacie.

Pozdr.

Daj sobie spokój z turbawką. Zdjęcie które wrzuciłeś to listwa sterująca klapami wirowymi w kolektorze- masz tam nieszczelność- ja też miałem [...]

Potwierdzam. Te zdjęcie pokazują wylewającą się zawartość kolektora przez nieszczelne osie klap wirowych. Każdy współczesny diesel z EGR ma właśnie tego typu zawartość w kolektorze (sadza ze spalin zmieszana z delikatną zawartością oleju) – nic w tym nadzwyczajnego. W 159 niestety jest problem nieszczelności kolektora, przez którą to oleiste błoto uchodzi na zewnątrz, i która to nieszczelność jest niedopuszczalna – ona powoduje zwiększoną zawartość sadzy i zabija DPF.

Inna sprawa, że z powodu tego błota olejowego w każdym współczesnym dieslu warto raz na kilka lat zrzucić kolektor i poczyścić wszystko w dolocie.

BTW – jeśli auto ma przebieg powyżej 100 kkm to każdy zakład regenerujący turbo będzie potrafił wykazać pewne oznaki zużycia turbo i będzie w stanie namówić właściciela na regenerację. Ja jednak w tym wypadku nie ruszałbym turbo (jeśli nie ubywa oleju, nie gwiżdże, nie przeładowuje, nie ma zatartych kierownic itp).

Ostatnia edycja:
Przeczyszczą zmienną geometrię łopatek i skasują kila stówek. Ale przeanalizuj te objawy uszkodzonego turbo, o których pisze jahu. Przy demontażu kolektora sprawdź luz na wirniku turbo.

we wtorek jadę na diagnostykę do tego warsztatu http://www.cinsoft.pl/ po rozmowie z właścicielem okazuje się że to chyba nie turbo tylko klapy wirowe puszczają

Amortyzatory
Powrót